Domov / Aktualno / EU Digitalno COVID potrdilo

EU Digitalno COVID potrdilo

EU Digitalno COVID potrdilo (EU DCP) je enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji.

EU DCP je veljavno v vseh državah članicah EU in je na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem (https://zvem.ezdrav.si/domov). Digitalna različica je dostopna s kvalificiranim digitalnim potrdilom SIGEN-CA in/ali mobilno identiteto smsPASS. Zato vse, ki imate to možnost, spodbujamo in vabimo, da si priskrbite eno od navedenih prijavnih sredstev, ki omogočata varno prijavo na portal zVem ter s tem dostop do digitalne različice EU Digitalnega COVID potrdila in tudi vseh ostalih storitev eZdravja.

EU DCP ni pogoj za prosto gibanje, ki je temeljna pravica v Evropski uniji (EU), vseeno pa olajša prosto gibanje in potovanje znotraj EU. Ne glede na enotno obliko potrdila bodo imele države še vedno možnost ukrepe uvajati samostojno, kar pomeni, da se bodo pogoji za prestop med državami vseeno lahko razlikovali. Zato svetujemo, da pred potovanjem preverite vstopno-izstopne pogoje posameznih ciljnih držav.

V Sloveniji EU DCP izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na podlagi podatkov, vnesenih v Centralni register podatkov o pacientih. EU DCP se izdaja samo za covid-19 ter vsebuje potrebne bistvene informacije, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepivu/testu/preboleli bolezni in edinstveno oznako. Obiskane države teh podatkov ne smejo hraniti. Preverjali se bosta zgolj veljavnost in pristnost potrdila, pri čemer se bo preverjalo, kdo je potrdilo izdal in podpisal. Vsi zdravstveni podatki ostajajo v pristojnosti države članice, ki je EU DCP izdala. EU DCP vključuje tudi QR kodo, ki vsebuje bistvene informacije, in digitalni žig, ki dokazuje pristnost potrdila in ščiti pred ponarejanjem.

Še več informacij o EU DCP lahko najdete na naslednji povezavi.

Informacije o aplikaciji za preverjanje EU digitalnih COVID potrdil za mobilne naprave najdete na naslednji povezavi.

Veljavnost EU digitalnega covid potrdila (DCP) od 1. februarja 2022 naprej

Nova pravila, sprejeta na ravni Evropske unije, bodo za vse države članice zavezujoča od 1. februarja 2022.
Podrobneje o veljavnosti covid potrdil o cepljenju in prebolelosti na naslednji povezavi.

Vsi imetniki QR kod naj preverijo svoj status po novem sistemu. V primeru, da imajo uporabniki drugačno oznako DCP, si morajo ponovno prenesti potrdilo iz portala zVem. Prav tako morajo potrdilo ponovno prenesti po vsakem zadnjem dogodku (cepljenje ali prebolelost).

Kako pridobim EU Digitalno COVID potrdilo v portalu zVEM? | Podpora eZdravja
1. korak
2. korak
3. korak

Naložbo financira Evropska unija.