Domov / Aktualno / MOBILNA APLIKACIJA #OstaniZdrav

MOBILNA APLIKACIJA #OstaniZdrav

Aplikacija #OstaniZdrav je namenjena beleženju stikov med osebami, ki imajo nameščeno aplikacijo. Namen mobilne aplikacije je olajšati delo epidemiologom pri sledenju stikov. Z aplikacijo so uporabniki na varen in anonimen način opozorjeni, da so bili izpostavljeni rizičnemu stiku. To opozorilo uporabnika obvesti, da je njegovo tveganje za okužbo povečano in ga spodbudi k še bolj odgovornemu ravnanju.

Naloži si #OstaniZdrav

Pomembno orodje pri obvladovanju epidemije covida-19 je tudi pogoj PCT. Neodvisno od tega, kateri pogoj PCT izpolnjujemo, pa je izredno pomembno, da imamo aplikacijo #OstaniZdrav že naloženo. Tako lahko v primeru, če zbolimo za SARS-CoV-2, z oddajo dnevnih ključev opozorimo vse s shranjeno oddajno kodo, da so bili v tveganem stiku.

GOOGLE PLAY

Namestitev mobilne aplikacije #OstaniZdrav za Android

Uporabniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android aplikacijo pridobite in namestite v spletni trgovini z aplikacijami Google Play, kjer je dostopna z oznako #OstaniZdrav.
GOOGLE PLAY
APPLE

Namestitev mobilne aplikacije #OstaniZdrav za iOS

Uporabniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom iOS aplikacijo pridobite in namestite na spletnem mestu Apple, kjer je dostopna z oznako #OstaniZdrav.
APPLE

Stanja aplikacije

Aplikacija prikazuje dve tveganji, majhno in večje:

·  Majhno tveganje

Če uporabnik še ni bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2, je njegovo tveganje majhno in se aplikacija obarva zeleno.

Če pa je uporabnik bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2, vendar je bil ta stik na večji razdalji oziroma kratkotrajen, je njegovo tveganje še vedno majhno, vendar se aplikacija obarva oranžno.

·  Večje tveganje

Večje tveganje pomeni, da je bil uporabnik izpostavljen osebi s potrjeno SARS-CoV-2 okužbo, ta stik je trajal dlje časa in je bil na manjši razdalji, aplikacija pa se zato rdeče obarva.

Obveščen o viskorizičnem stiku s strani aplikacije #OstaniZdrav

Kot uporabnik aplikacije #OstaniZdrav ste bili obveščeni o visoko rizičnem stiku z osebo okuženo z virusom SARS-CoV-2 (rdeči status, kar pomeni večje tveganje).

V kolikor spadate med izjeme glede karantene na domu (dostopne na naslednji povezavi), priporočamo, da opravite hitri antigenski test (HAGT)/samotest takoj, ko prejmete informacijo o izpostavljenosti z večjim tveganjem (rdeči status), in ponovno 2 dneva za tem.

Priporočamo vam, da upoštevate priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (dostopna na naslednji povezavi) in se v obdobju, ko vas aplikacija opozarja na večje tveganje, izogibate vsem nenujnim stikom (še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem). Bodite pozorni na svoje zdravstveno stanje. V primeru slabega počutja, ostanite doma in pokličite izbranega osebnega zdravnika.

V primeru pozitivnega rezultata HAGT/samotesta pokličite izbranega osebnega zdravnika, ki vam bo podal nadaljnje usmeritve.

V kolikor ne spadate med izjeme glede karantene na domu, ostanite v karanteni in se seznanite z navodili za karanteno na domu (dostopna na naslednji povezavi). Upoštevajte priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-Cov-2. Bodite pozorni na svoje zdravstveno stanje. V primeru slabega počutja pokličite izbranega osebnega zdravnika, dežurno ambulanto, kjer boste dobili nadaljnje napotke.

Na naslednji povezavi eUprave izpolnite Izjavo o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu. Pozorno izpolnite vsa polja. Posebno pozornost posvetite izpolnjevanju koraka 2 Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu:

  • ”Podatki o visoko tveganem stiku”: v vašem primeru je potrebno izbrati odgovor ”2- Preko prostovoljne mobilne aplikacije #OstaniZdrav’’.
  • ”Zadnji datum visoko tveganega stika”: upoštevajte datum zadnje izpostavljenosti (prikaz v zajemu zaslona spodaj). Do natančnejših informacij o datumu in vrsti stika/ov lahko dostopate s klikom na Dnevnik v aplikaciji #OstaniZdrav.
Če je pri vas trenutno potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 in ste v izolaciji karantena za vas ni predvidena. Zgoraj navedene Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu vam v tem primeru ni potrebno izpolniti.

Še naprej ves čas pozorno spremljate podatek o datumu zadnje izpostavljenosti, saj ste lahko ob pojavu novih okužb pri uporabnikih aplikacije #OstaniZdrav obveščeni o novih izpostavljenostih z večjim tveganjem (rdeči status). V tem primeru ponovno izpolnite Izjavo o seznanitvi z napotitvijo v karanteno, kjer navedete nov datum zadnjega visoko rizičnega stika.

Ostanite zdravi.

Kot datum zadnjega tveganega stika upoštevajte datum naveden v aplikaciji #OstaniZdrav, kot je prikazano na spodnjih dveh slikah.

  1. korak: Za vse osebe, ki so prepoznane kot visoko rizični tesni kontakt, ugotovimo, kdaj so le-te imele zadnji stik z osebo s potrjeno okužbo.
  2. korak: Zadnji dan stika z okuženo osebo je prvi dan karantene.

Primer: če sta osebi imeli zadnji stik v torek, 16. 03. 2021, je ta dan hkrati tudi prvi dan karantene na domu za visoko rizični tesni kontakt.

  1. korak: Karantena na domu traja 7 dni.

Primer: če je prvi dan karantene na domu 16. 03. 2021, je zadnji dan karantene na domu 22. 03. 2021.

Dodatno pojasnilo: Zaradi številnih razlogov (npr. čakanje na testiranje) je lahko čas, ko bo visoko rizični tesni kontakt resnično v karanteni na domu, krajši.

Primer: osebi sta imeli zadnji stik v torek, 16. 03. 2021, ta dan je hkrati tudi prvi dan karantene na domu za visoko rizični tesni kontakt. Oseba s potrjeno okužbo je potrditev okužbe prejela šele v petek, 19. 03. 2021. To pomeni, da se na ta dan oseba, ki je visoko rizični tesni kontakt, umakne v karanteno na domu, v kateri bo do vključno 22. 03. 2021. Ukrep karantene na domu se izvaja ne glede na število preostalih dni do dopolnjenega obdobja 7-dnevne karantene.

V primeru težav pri pridobivanju Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu se lahko obrnete na brezplačno telefonsko številko za tehnično pomoč pri eUpravi: 080 2002 (ponedeljek – petek: 8.00 – 22.00).

Navodila za karanteno na domu so dostopna na naslednji povezavi.

Pridobitev TAN kode

Obrazec za pridobitev TAN kode za aplikacijo #OstaniZdrav

Oseba, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, je o rezultatu testiranja obveščena preko SMS sporočila. Poleg rezultata testiranja prejme tudi TAN kodo za vnos v aplikacijo #OstaniZdrav.

TAN koda je veljavna tri ure. Pomembno je, da posameznik čim prej vnese kodo v aplikacijo, in s tem obvesti svoje tesne stike.

V primeru, da o pozitivnem rezultatu testiranja niste bili obveščeni preko SMS sporočila ali da TAN kode niste vnesli pravočasno, lahko za izdajo nove TAN kode zaprosite z izpolnitvijo spodnjega obrazca.

V spletni obrazec je potrebno vnesti zahtevane podatke in kodo bo NIJZ posredoval v obliki SMS sporočila.

Pred izpolnjevanjem obrazca vas prosimo, da označite, da se strinjate s posredovanjem podatkov. Le-ti se bodo takoj po obravnavi izbrisali.