Domov / Aktualno / MOBILNA APLIKACIJA #OstaniZdrav

MOBILNA APLIKACIJA #OstaniZdrav

Aplikacija #OstaniZdrav je namenjena beleženju stikov med osebami, ki imajo nameščeno aplikacijo. Z aplikacijo so uporabniki na varen in anonimen način opozorjeni, da so bili izpostavljeni rizičnemu stiku. To opozorilo uporabnika obvesti, da je njegovo tveganje za okužbo povečano in ga spodbudi k še bolj odgovornemu ravnanju.

Naloži si #OstaniZdrav

Pomembno je, da imamo aplikacijo #OstaniZdrav že naloženo, saj tako lahko v primeru, da zbolimo za SARS-CoV-2, opozorimo vse, s katerimi smo imeli tvegan stik.

GOOGLE PLAY

Namestitev mobilne aplikacije #OstaniZdrav za Android

Uporabniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android aplikacijo pridobite in namestite v spletni trgovini z aplikacijami Google Play, kjer je dostopna z oznako #OstaniZdrav.
GOOGLE PLAY
APPLE

Namestitev mobilne aplikacije #OstaniZdrav za iOS

Uporabniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom iOS aplikacijo pridobite in namestite na spletnem mestu Apple, kjer je dostopna z oznako #OstaniZdrav.
APPLE

Ustvari QR kodo

»Check-in« je funkcionalnost aplikacije #OstaniZdrav, ki omogoča anonimno obveščanje o tveganem stiku z osebo z okužbo z virusom SARS-CoV-2 med uporabniki aplikacije, ki so bili ob istem času na skupnem dogodku ali lokaciji. V primeru okužbe s SARS-CoV-2 uporabnik v aplikacijo vnese kodo TAN in s tem obvesti druge uporabnike aplikacije, ki so bili z njim v stiku, kot do sedaj. Poleg tega obvesti tudi uporabnike, ki so bili z njim na istem dogodku/v skupnem prostoru istočasno ali do 30 min pozneje in so ob vstopu skenirali QR kodo. QR koda se lahko ustvari za vsak dogodek posebej.

Navodila za ustvarjanje in uporabljanje QR kode najdete na naslednji povezavi.

Ustvari QR kodo

Nalaganje in hramba EU DCP

V aplikacijo #OstaniZdrav je možno dodajati EU digitalna covid potrdila o cepljenju, prebolelosti in testiranju, ki štejejo tudi kot veljavna dokazila za prehajanje državnih meja. Potrdilo, ki ga osebe dodajo v #OstaniZdrav, ostane v pametnem telefonu, na katerem ima oseba nameščeno aplikacijo. Omogočeno je dodajanje potrdil zase in družinske člane.

Potrdilo EU DCP bo ostalim osebam vidno samo, če ga bo oseba, ki se udeležuje dogodka, pokazala organizatorju dogodka. Uporaba te funkcionalnosti je popolnoma prostovoljna. EU DCP lahko uporabniki aplikacije kadar koli izbrišejo, do takrat pa bodo shranjena v njihovih pametnih telefonih. Svetujemo, da vsak uporabnik poskrbi za varno hrambo svojih EU DCP in jih ne deli z drugimi osebami.

Stanja aplikacije

Aplikacija prikazuje dve tveganji, majhno in večje:

·  Majhno tveganje

Če uporabnik še ni bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2, je njegovo tveganje majhno in se aplikacija obarva zeleno.

Če pa je uporabnik bil izpostavljen osebi s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2, vendar je bil ta stik na večji razdalji oziroma kratkotrajen, je njegovo tveganje še vedno majhno, vendar se aplikacija obarva oranžno.

·  Večje tveganje

Večje tveganje pomeni, da je bil uporabnik izpostavljen osebi s potrjeno SARS-CoV-2 okužbo, ta stik je trajal dlje časa in je bil na manjši razdalji, aplikacija pa se zato rdeče obarva.

V času, ko vas aplikacija opozarja na večje tveganje, svetujemo, da upoštevate Navodila osebam, ki so bile izpostavljene okužbi s SARS-CoV-2 na naslednji povezavi.

Visoko tvegan stik (covid-19)

Miti in dejstva o mobilni aplikaciji #OstaniZdrav

O mobilni aplikaciji za iskanje stikov #OstaniZdrav po spletu kroži veliko neresničnih informacij. V spodnji infografiki lahko najdete najpogostejše zmote, ki smo jih ovrgli s krajšimi razlagami.

Pridobitev TAN kode

Obrazec za pridobitev TAN kode za aplikacijo #OstaniZdrav

Oseba, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, je o rezultatu testiranja obveščena preko SMS sporočila. Poleg rezultata testiranja prejme tudi TAN kodo za vnos v aplikacijo #OstaniZdrav.

TAN koda je veljavna tri ure. Pomembno je, da posameznik čim prej vnese kodo v aplikacijo, in s tem obvesti svoje tesne stike.

V primeru, da o pozitivnem rezultatu testiranja niste bili obveščeni preko SMS sporočila ali da TAN kode niste vnesli pravočasno, lahko za izdajo nove TAN kode zaprosite z izpolnitvijo spodnjega obrazca.

V spletni obrazec je potrebno vnesti zahtevane podatke in kodo bo NIJZ posredoval v obliki SMS sporočila.

Pred izpolnjevanjem obrazca vas prosimo, da označite, da se strinjate s posredovanjem podatkov. Le-ti se bodo takoj po obravnavi izbrisali.

    Uporabna gradiva za splet