Pogoj PCT

Vse o pogoju PCT: kdaj in kako izkazujemo prebolelost, cepljenost in testiranje

V praksi prihaja do številnih nejasnosti glede izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), zato vam v nadaljevanju podajamo pregledno razlago.

Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki velja od 21. 2. 2022 naprej, upošteva spremenjeno epidemiološko situacijo, zlasti zadovoljive oziroma visoke ravni imunosti prebivalstva (cepljeni proti COVID-19 in preboleli COVID-19). Več na naslednji povezavi.

Pogoj prebolelosti

Prebolelost bolezni covida-19 izkazujemo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni.

Pri izdaji DCP o prebolelosti se upošteva tudi pozitivni HAG test od vključno 30. 1. 2022 dalje. Pozitivni HAGT so enakovredni pozitivnim PCR testom.

Pogoj cepljenosti

Cepljenost lahko izkažemo z dokazilom o cepljenju zoper covid-19 oziroma dokazilom o prebolevnosti v kombinaciji s cepljenjem. Od 1. februarja 2022 velja omejitev veljavnosti potrdila o cepljenju na 270 dni. Za osebo, ki je mlajša od 18 let, ostaja veljavnost potrdila o cepljenju neomejena. Ravno tako je veljavnost neomejena za osebo, ki je cepljena s poživitvenim odmerkom cepiva. Več o veljavnosti EU covid potrdila na naslednji povezavi.

Potrdilo o cepljenju je lahko izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v Knjižico o cepljenju, izdano potrdilo o opravljenem cepljenju ali EU digitalno COVID potrdilo o cepljenju ali digitalno COVID potrdilo tretje države, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku. Imetniki digitalne identitete lahko potrdilo pridobijo tudi na spletnem mestu zVem.

Dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim oseba izkazuje, da je prejela:

– drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali cepiva Covaxin proizvajalca Bharat Biotech (Indija) oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja;

– odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja.

Za tiste, ki izkažejo prebolelost z dokazilom in so se v obdobju do 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od cepiv iz tabele, zadostuje že en odmerek. Status cepljenega pridobi od dneva prejema cepiva.

Pogoj testiranja

Pogoj PCT izpolnjujemo tudi, če smo opravili testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 in je bil naš rezultat negativen. Veljavni so tako testi z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) kot tudi hitri antigenski testi (HAG).

Negativen rezultat testa HAG ne sme biti starejši od 48 ur, rezultat PCR testa pa ne starejši od 72 ur.