Cepljenje otrok in mladostnikov proti covidu-19

Zakaj cepimo otroke?

Cepljenje otrok proti covidu-19 zmanjša možnost hujšega poteka in zapletov covida-19.

Za koga je cepljenje še posebej priporočljivo?

Osnovno cepljenje proti covidu-19 je posebej priporočljivo za otroke stare 5-11 let s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami z večjim tveganjem za hud potek covid-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem (npr. imunsko oslabljene osebe, sorojenci s kroničnimi boleznimi). Cepljenje proti covidu-19 je smiselno in varno tudi za ostale otroke, stare 5-11 let, saj tudi pri njih zmanjša možnost hujšega poteka in zapletov covid-19.

Priporočljivo je, da se cepljenje otrok starih 5-11 let opravi s cepivom Comirnaty 10, cepljenje otrok starih 6-11 let se lahko opravi tudi s cepivom Spikevax (polovičen odmerek).

Cepljenje se lahko izvaja v cepilnih centrih na enak način kot cepljenje mladostnikov in odraslih.

Pri otroku, ki je med prvim in drugim odmerkom cepljenja proti covidu-19 dopolnil 12 let, se za cepljenje z drugim odmerkom lahko uporabi cepivo Comirnaty 10 (oz. polovičen odmerek cepiva Spikevax).

Osnovno cepljenje proti covidu-19 je priporočljivo za vse mladostnike stare 12 let in več, poživitveni odmerek pa predvsem za mladostnike s kroničnimi boleznimi, lahko pa ga prejmejo tudi zdravi mladostniki. Cepljenje mladostnikov se lahko izvaja v cepilnih centrih na enak način kot cepljenje odraslih.

Glede privolitve velja enako kot pri drugih cepljenjih: pri otrocih mlajših od 15 let je za cepljenje potrebna privolitev staršev, zato je pri cepljenju potrebno spremstvo staršev/skrbnikov ali pisna privolitev staršev/skrbnikov. Pri mladostnikih starih 15 let in več privolitev staršev ni potrebna.

Osnovno cepljenje proti covidu-19 (s 3 odmerki cepiva Comirnaty 3) je priporočljivo za otroke (6 mesecev do 4 let) s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami z večjim tveganjem za hud potek covida-19, ki jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem (npr. imunsko oslabljene osebe, sorojenci s kroničnimi boleznimi).

S katerim cepivom cepimo otroke stare med 5 in 11 let?

Cepljenje otrok starih 5-11 let se opravi s cepivom Comirnaty 10, cepljenje otrok starih 6-11 let se lahko opravi tudi s cepivom Spikevax (polovičen odmerek).

Pri otroku, ki je med prvim in drugim odmerkom cepljenja proti covidu-19 dopolnil 12 let, se za cepljenje z drugim odmerkom lahko uporabi cepivo Comirnaty 10.

Ali so cepiva proti covidu-19 varna?

Cepiva so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi, med njimi več tisoč otrok in mladostnikov. Izvedene so bile vse potrebne faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti. Več o tem na naslednji povezavi.

Kako delujejo cepiva proti covidu-19?

Z vnosom cepiva v telo vnesemo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo imunski sistem prepozna in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič v stiku z virusom, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19. Več o delovanju cepiv najdete na naslednji povezavi.

Kaj lahko pričakujemo po cepljenju?

V naslednjih dveh dneh se lahko pojavijo bolečina, rdečica ali oteklina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečina v mišicah in sklepih, mrzlica, povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, oteklost bezgavk, ki pa običajno izzvenijo v nekaj dneh po cepljenju.

Te reakcije so pričakovane in kažejo, da se je imunski sistem vašega otroka odzval na cepljenje.

Kje se izvaja cepljenje otrok in mladostnikov?

Cepljenje se izvaja v cepilnih centrih na enak način kot cepljenje odraslih. Starši lahko svoje otroke na cepljenje prijavijo prek portala zVem ali pa jih na cepljenje naroči pediater. Za prijavo potrebujejo kartico zdravstvenega zavarovanja otroka in njegov EMŠO.

Privolitev in spremstvo otrok

Glede privolitve velja enako kot pri drugih cepljenjih: pri otrocih mlajših od 15 let je za cepljenje potrebna privolitev staršev, zato je pri cepljenju potrebno spremstvo staršev/skrbnikov ali pisna privolitev staršev/skrbnikov. Pri otrocih starih 15 let in več privolitev staršev ni potrebna.

Več informacij

Za več informacij se posvetujte s pediatrom ali splošnim zdravnikom.

Najpogostejša vprašanja o cepivih in cepljenju proti covidu-19 z odgovori strokovnjakov pa najdete na naslednji povezavi.

UPORABNA GRADIVA