Domov / Cepljenje proti covidu-19 / Informacije o cepivih / Cepivo proizvajalca Moderna

Cepivo proizvajalca Moderna

Tip cepiva

mRNK

Učinkovitost

cca 95 %

Razmik

28 dni

Starost

18 +

Cepivo Moderna je okoli 95-odstotno učinkovito dva tedna po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 28 dni.

mRNK cepiva vsebujejo delček genskega zapisa virusa SARS-CoV-2, ki vsebuje zapis za specifičen antigen (npr. beljakovina S, ki jo virus uporablja za vezavo in vstop v človeške celice). Telesne celice nato s pomočjo tega genskega zapisa proizvedejo antigen, ki v telesu izzove imunski odziv. Prednost tega pristopa je relativna enostavnost obsežne proizvodnje cepiva. V to skupino spadajo tudi cepiva na osnovi DNK, ki so trenutno še v začetnih fazah kliničnega preizkušanja.

Tudi raziskovalci slovenskega Kemijskega inštituta so z inovativno metodo razvili svoje cepivo, ki je pripravljeno za klinično preizkušanje. Cepivo vsebuje del genskega zapisa, ki se v človeških celicah prevede v virusne beljakovine, te pa sprožijo protitelesno in celično imunost. Novost slovenskega pristopa temelji na modifikaciji virusnih beljakovin v nanodelce, ki spominjajo na viruse, s čimer so izboljšali odziv imunskega sistema.

Zadnji odobren povzetek glavnih značilnosti zdravila, navodila za uporabo in dodatne informacije o cepivu Moderna lahko najdete na naslednji povezavi.

Navodila za izvajanje cepljenja s cepivom Moderna najdete na naslednji povezavi.

Povzetek glavnih značilnosti cepiva Vaxzevria najdete na naslednji povezavi.