Domov / Cepljenje proti covidu-19 / Informacije o cepivih / Cepivo proizvajalca Novavax (Nuvaxovid)

Cepivo proizvajalca Novavax (Nuvaxovid)

Tip cepiva

Beljakovinsko

Razmik

21 dni

Starost

12 +

Nuvaxovid je cepivo za preprečevanje koronavirusne bolezni pri ljudeh, starih 12 let in več. Cepivo Nuvaxovid vsebuje različico beljakovine, ki je prisotna na površini virusa SARS-CoV-2 (beljakovine bodice) in je bila proizvedena v laboratoriju. Zaščita po cepljenju s cepivom Nuvaxovid je vzpostavljena sedem dni po drugem prejetem odmerku.

Beljakovinsko cepivo Nuvaxovid deluje tako, da telo pripravi na to, da se brani pred covidom-19. Vsebuje različico beljakovine bodice, ki je bila proizvedena v laboratoriju. Vsebuje tudi adjuvans, tj. snov, ki pomaga okrepiti imunski odziv na cepivo. Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem prepozna beljakovino v cepivu kot „tujek“ in začne proti njej tvoriti naravno obrambo – protitelesa in celice T. Če bo kasneje cepljena oseba v stiku z virusom SARS-CoV-2, bo imunski sistem prepoznal beljakovino bodice na virusu in bo pripravljen, da nas zaščiti pred težjim potekom covida-19.

Za cepivo Nuvaxovid je odobrena uporaba tudi za poživitveni odmerek, in sicer za osebe stare 18 let in več.

Pregled cepiva Nuvaxovid (vprašanja z odgovori) najdete na naslednji povezavi.

Povzetek glavnih značilnosti zdravila, navodila za uporabo in dodatne informacije o cepivu Nuvaxovid lahko najdete na naslednji povezavi.

Zbrane informacije za strokovno javnost najdete na naslednji povezavi.

Kako delujejo beljakovinska cepiva proti covidu-19?

Kaj so beljakovinska cepiva proti covidu-19?

Pri beljakovinskih cepivih se uporabljajo določeni deli virusa, ki jih mora imunski sistem prepoznati, da lahko razvije imunski odziv. Ne vsebujejo celotnega virusa ali druge vrste virusa.

Koronavirus ima na površini majhne delce, imenovane koničasti proteini, ki virusu omogočijo, da okuži naše celice, zaradi česar zbolimo.

Beljakovinska cepiva,
vsebujejo beljakovinske
delce, proizvedene v
laboratoriju.

Njihova naloga je, da
imunskemu sistemu 
omogočijo, da v primeru
okužbe virus prepozna in
se obrani pred njim, tako
da ne zbolimo ali pa imamo
le blage simptome.

Uporaba laboratorijsko proizvedenih delcev virusa za cepivo je uveljavljena tehnologija, ki se je že do zdaj pogosto uporabljala pri drugih cepivih.

Kaj se zgodi v našem telesu, ko prejmemo beljakovinsko cepivo?

Po prejetem odmerku
cepiva telo pride v stik z
virusnimi beljakovinami.

Naš imunski sistem
zazna tuje beljakovine
ter proizvede protitelesa
in imunske celice, da te
beljakovine napadejo.

Naše telo se znebi
beljakovin.

Če se bomo okužili s
koronavirusom, bo naš
imunski sistem vedel,
kako uničiti virus.

Tako ne bomo
zboleli za covidom-19
ali pa bomo imeli
le blage simptome.

Tehnologija, ki ima več prednosti

Beljakovinska cepiva
se uporabljajo že več
let in imajo dober
varnostni profil.

Njihova izdelava je
relativno enostavna.

Več mesecev jih je
mogoče hraniti na
normalni temperaturi
v hladilniku (2-8°C).

Vir: Svet Evropske unije
Generalni sekretariat