Domov / Cepljenje proti covidu-19 / Informacije o cepivih / Obvestilo za osebe cepljene proti covidu-19

Obvestilo za osebe cepljene proti covidu-19

Spoštovani,

prejeli ste cepivo proti covidu-19. Tako kot vsako cepljenje, ima tudi cepljenje proti covidu-19 lahko neželene učinke, ki so lahko blagi do zmerni in prehodni. V naslednjih dveh dneh se lahko pojavijo bolečina, oteklina in/ali rdečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, povišana telesna temperature, slabost, bruhanje, oteklost bezgavk, ki pa običajno izzvenijo v nekaj dneh po cepljenju. Te reakcije so pričakovane in kažejo, da se je vaš imunski sistem odzval na cepljenje.

Po cepljenju s cepivi proti covidu-19 Vaxzevria in Janssen so poročali o izjemno redkih primerih pojava krvnih strdkov s sočasnim znižanjem števila trombocitov, ki jih v nekaterih primerih spremlja krvavitev. Ti neželeni učinki so se pojavili v enem do treh tednih po cepljenju, večinoma pri ženskah mlajših od 60 let.

Če se po cepljenju pojavijo hujše zdravstvene težave (zasoplost, bolečina v prsih ali vztrajna bolečina v trebuhu, otekanje nog, vztrajen močan glavobol, zamegljen vid, številne majhne modrice, podplutbe), ali te ne izzvenijo v nekaj dneh, svetujemo, da poiščete zdravniško pomoč.

Ker se pri bolezni covid-19 lahko pojavijo resni zapleti, so koristi cepljenja pri prečevanju covida-19 večje od tveganja zaradi neželenih dogodkov po cepljenju.

Hvala, da ste pristopili k cepljenju proti covidu-19, s tem ste pokazali veliko odgovornost do sebe in vseh okoli vas.

Prenesi