Domov / Cepljenje proti covidu-19 / Načrt cepljenja

Načrt cepljenja

S cepljenjem proti covidu-19 smo v Sloveniji pričeli s cepivi, ki so pridobila dovoljenje za promet v EU pri Evropski agenciji za zdravila. Pri nas so zdaj na voljo cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Janssen.

Odmerki cepiv bodo v Slovenijo prihajali postopoma, predvideno vsak teden. Zaradi količinskih in logističnih omejitev v začetni fazi cepljenja ni mogoče zagotavljati izbire cepiva. Več informacij o cepivih si lahko preberete na naslednji povezavi.

Glede na trenutno omejene količine cepiv se je k cepljenju najprej povabilo zaposlene v zdravstvu, zaposlene v domovih starejših občanov in drugih socialnovarstvenih zavodih ter njihove oskrbovance, ranljive prebivalce zaradi starosti in kroničnih bolezni, pri katerih je pričakovati težji potek bolezni. V tej začetni fazi cepljenja bodo cepljeni tudi zaposleni v kritični infrastrukturi po izdelani prednostni listi. Ob prihodu novih odmerkov cepiv se bo cepljenje postopoma razširilo na vse prebivalce.

Cepljenje je brezplačno in zagotovljeno vsem, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji in ne samo za državljane Republike Slovenije, ne glede na to, ali so zavarovani.

Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 lahko najdete na naslednji povezavi.

Priporočila za cepljenje proti covidu-19 in navodila za uporabo posameznih cepiv v razmerah, ko so količine cepiv zelo omejene lahko najdete na naslednji povezavi.