Cepljenje proti gripi

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.

Kje se lahko cepimo?

Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki, drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ-ja se je potrebno predhodno naročiti.

Ambulante – kontaktni podatki za naročanje in delovni čas

Vsakoletno cepljenje

Virusi gripe se pogosto in hitro spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zato se je treba cepiti vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu običajno že prenizka.

Preprečevanje gripe

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus z lahkoto širi med prebivalci. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:

 • če zbolimo in bi lahko imeli gripo ali drugo okužbo dihal, ostanemo doma,
 • temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju/kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav,
 • najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje, ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je lahko pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni…) uspešnost cepljenja manjša.

Za koga je gripa posebej nevarna?

Za koga je gripa posebej nevarna?

Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, je cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:

 • starejšim od 65 let,
 • kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
 • osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo (ITM ≥40; pri otrocih ITM ≥ 95 percentil glede na starost in spol),
 • majhnim otrokom (od 6 do 23 mesecev starosti) in njihovim družinskim članom,
 • nosečnicam in njihovim družinskim članom,
 • zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko okužbo prenesejo na druge osebe,
 • drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Bolezen pri mladih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri kroničnih bolnikih pride lahko tudi do poslabšanja osnovne bolezni. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Več o sezonski gripi si lahko preberete na naslednji povezavi.

Priporočila za cepljenje proti gripi v sezoni 2023/24 so dostopna na naslednji povezavi.

Ali se je priporočljivo cepiti tudi proti gripi, če smo že bili cepljeni proti covidu-19, in obratno?

Cepljenje proti covidu-19 nas ne zaščiti pred gripo, in obratno, cepljenje proti gripi nas ne zaščiti pred covidom-19, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Za koga je letos priporočljivo cepljenje proti covidu-19?

 

Cepljenje proti covidu-19 se za jesen 2023 priporoča osebam, ki imajo večje tveganje za težji potek covida-19 (oskrbovancem domov za starejše občane/socialno varstvenih zavodov, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ter osebam, starim 65 let ali več). Cepijo se lahko tudi ostali, ki želijo.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 je na voljo na naslednji povezavi.

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam

Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Namen tega cepljenja je zaščititi starejše osebe in bolnike s kroničnimi obolenji in stanji, pri katerih obstaja večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe (okužba krvi, sepsa, meningitis, pljučnica). Cepljenje s polisaharidnim cepivom proti pnevmokoknim okužbam se za omenjene skupine opravi v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in ga lahko opravijo pri svojem izbranem zdravniku.

Poleg priporočenega cepljenja starejših in kroničnih bolnikov se v Sloveniji izvaja tudi rutinsko (priporočeno) cepljenje otrok proti pnevmokoknim okužbam v okviru nacionalnega programa cepljenja (pri 3, 5 in 11-18 mesecih starosti). Namen cepljenja proti pnevmokoknim okužbam je zaščititi najbolj ogrožene skupine, ki imajo večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe (otroke do petega leta starosti, osebe s kroničnimi boleznimi in stanji ter osebe stare 65 let in več).

 • Priporočila za cepljenje otrok do 5. leta starosti s konjugiranimi cepivi najdete na naslednji povezavi.
 • Priporočila za cepljenje odraslih in otrok starih 5 let in več s konjugiranim in polisaharidnim cepivom najdete na naslednji povezavi.
 • Priporočila za cepljenje in revakcinacijo s polisaharidnim pnevmokoknim cepivom najdete na naslednji povezavi.

Za cepljenje proti pnevmokoknim okužbam so na voljo tri različna cepiva: 13-valentno in 20-valentno konjugirano (PCV13 in PCV20) ter 23-valentno polisaharidno cepivo (PPV23). Na NIJZ je cepljenje proti pnevmokoknim okužbam za večino oseb samoplačniško. Izjema so bolniki z določenimi boleznimi. Kronični bolniki in pa vsi starejši od 65 let, ki imajo sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje (OZZ), pa se lahko brezplačno cepijo s polisaharidnim 23-valentnim cepivom (PPV23) pri svojem izbranem zdravniku.

Več informacij o pnevmokoknih okužbah in cepljenju proti pnevmokoknim okužbam je na voljo na naslednji povezavi.

Uporabna gradiva za cepljenje proti gripi