Covid-19 v sezoni okužb dihal – pogosta vprašanja in odgovori

Covid-19 je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Število zbolelih s covid-19 je v jesensko-zimskem obdobju najpogosteje v porastu, zato smo na NIJZ zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore nanje.

Kakšna so splošna higienska priporočila za zaščito pred okužbo dihal?

 1. Izogibajte se tesnim stikom z osebami, ki kažejo znake akutne okužbe dihal . Če se stikom ne morete izogniti, vzdržujte medosebno razdaljo
 2. Poskrbite za prezračevanje zaprtih prostorov.
 3. Poskrbite za higieno rok – s pogostejšim umivanjem rok ali razkuževanjem odstranimo viruse, ki smo jih zanesli na svoje roke iz predmetov in površin v naši okolici.
 4. Izogibajte se dotikanju obraza (predvsem oči, nosu in ust), saj si iz onesnaženih površin preko rok zanesemo viruse na nosno in ustno sluznico ter v oči.

Če zbolite s simptomi ali znaki okužbe dihal, poskrbite, da ne boste okužili oseb v vaši neposredni okolici, zato:

 1. Se izogibajte stikom z drugimi osebami, še posebej se izogibajte stikom z ranljivimi skupinami (dojenčki, nosečnice, starejši in kronični bolniki). Če se stikom ne morete izogniti, si nadenite obrazno zaščitno masko.
 2. Ne obiskujte sorodnikov in prijateljev v bolnišnici – krhkim posameznikom so lahko že povsem blaga prehladna obolenja nevarna.
 3. Vzdržujete medosebno razdaljo – priporočamo, da se držite približno 1,5 m stran od drugih oseb – največkrat se okužbe prenesejo iz oseb v bližini.
 4. Pogosto prezračite prostore, kjer se zadržujete, da zmanjšate količino virusov v zraku.
 5. Večkrat kot običajno si umijte ali razkužite roke, ki ste ji ob kihanju in kašljanju onesnažili s kužnimi izločki dihal.
 6. Izogibajte se dotikanju oči, nosu in ustnih sluznic.
 7. Kašljajte in kihajte v rokav, da zamejite širjenje virusov v prostoru. S kihanjem in kašljanjem v rokav bodo vaše roke ostale čiste in virusov ne boste zanesli na površine v vaši okolici.
 8. Upoštevajte higieno kašlja in kihanja.
 9. Poskrbite za čiščenje površin in predmetov.

Kako ukrepam ob pojavu simptomov ali znakov okužbe dihal?

Ob pojavu simptomov ali znakov okužbe dihal (predvsem vročina, kašelj, bolečine v žrelu, glavobol itd.) se izogibajte stikom z drugimi osebami (še posebej se izogibajte stikom z ranljivimi skupinami –  dojenčki, nosečnice, starejši in kronični bolniki). Če to ni mogoče, svetujemo, da uporabljate obrazno zaščitno masko. V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja se lahko posvetujete tudi z izbranim osebnim zdravnikom.

Se moram ob pojavu simptomov ali znakov okužbe dihal testirati?

Če želite, se lahko ob prehladnih ali gripoznih znakih samotestirate s hitrim testom na okužbo z virusom SARS-CoV-2.  Morebitna druga testiranja in preglede krvi določi vaš izbrani osebni zdravnik,  da vam svetuje zdravljenje in po potrebi bolniški stalež.

Kako ravnam, če sem testiranje na prisotnost novega koronavirusa opravil sam (s hitrim antigenskim testom za domačo uporabo)?

Če ste testiranje na SARS-CoV-2 opravili sami (s hitrim antigenskim testom za domačo uporabo), se ob morebitnem pozitivnem rezultatu testiranja o nadaljnjem ukrepanju po potrebi posvetujte s svojim izbranim osebnim zdravnikom.

Kakšni so ukrepi, če je rezultat testiranja na prisotnost novega koronavirusa pozitiven?

Okužbo z omenjenim virusom v skladu s strokovnimi smernicami obravnavamo enako kot vsako drugo okužbo dihal. Zdravnik odloči o morebitnem nadaljnjem ukrepanju ali zdravljenju (bolniški stalež ipd.).

Če zdravstveno stanje zaposlene osebe, pri kateri so prisotni simptomi ali znaki okužbe dihal to omogoča in če to omogoča delovni proces, je en izmed možnih prilagoditev tudi delo od doma. V zvezi s svetovanjem o ukrepih na delovnem mestu se delodajalec lahko posvetuje s specialistom medicine dela, prometa in športa.

Ukrepanje v zdravstvenih ustanovah vodi služba za preprečevanje okužb posamezne ustanove.

Ukrepanje v DSO/SVZ poteka v skladu z navodili, ki so bila posredovana ustanovam.

Kako ravnam, če sem bil v (tesnem) stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 (novi koronavirus)?

Če ste bili v (tesnem) stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom, priporočamo, da upoštevate splošna higienska priporočila, da preprečimo prenos morebitne okužbe na druge. V skladu s strokovnimi smernicami se omejitev gibanja za osebe, ki so bile v stiku z osebami, pri katerih je bila dokazana prisotnost novega koronavirusa (karantena), ne izvaja. Enako ravnanje priporočamo tudi, če ste bili v (tesnem) stiku z osebo, pri kateri so se pojavili simptomi ali znaki druge okužbe dihal.

Za koga je priporočljivo cepljenje proti covid-19?

Varen in najučinkovitejši način zaščite pred težkim potekom okužbe z virusom SARS-CoV-2 in morebitnimi dolgotrajnimi posledicami okužbe (»dolgotrajni covid«) je cepljenje.

Cepljenje s posodobljenim cepivom proti covidu-19 je priporočljivo za:

 • oskrbovance domov za starejše občane in socialno-varstvenih zavodov,
 • posebej ranljive kronične bolnike in
 • osebe, stare 65 let ali več.

Priporočila za cepljenje so na voljo na naslednji povezavi.

Katera cepljenja so še priporočljiva za preprečevanje okužb dihal?

Priporočamo tudi cepljenje proti gripi. Priporočila so na voljo na naslednji povezavi. Možno je sočasno cepljenje proti covidu-19 in gripi.

Kroničnim bolnikom, osebam, starejšim od 65 let in otrokom do 5. leta starosti svetujemo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Priporočila za cepljenje so na voljo na spletni strani NIJZ.

Kje se lahko cepim proti covidu-19, gripi in pnevmokoknim okužbam?

Za lokacije cepilnih mest se obrnite na najbližji zdravstveni dom, kjer bodo imeli informacije o možnostih cepljenja v vašem lokalnem okolju.

Kje lahko dobim dodatne informacije o smiselnosti cepljenja zame?

V zvezi s primernostjo cepljenja za vas se lahko posvetujete tudi z vašim izbranim osebnim zdravnikom ali z osebjem na cepilnem mestu. Informacije so na voljo tudi na spletni strani cepimose.si.

Kakšna so priporočila za uporabo obraznih zaščitnih mask?

Uporaba obraznih zaščitnih mask je priporočljiva za osebe, ki spadajo med ranljive skupine prebivalstva in v okoljih, v katerih je hkrati prisotnih veliko ljudi oziroma v prostorih, ki so zaprti ter slabo prezračeni. Pri uporabi obraznih zaščitnih mask je pomembno, da z njimi primerno rokujete, več o tem je na voljo tukaj.

Uporabo obrazne zaščitne maske svetujemo tudi osebam, ki kažejo simptome ali znake okužbe dihal (zmanjšanje možnosti prenosa bolezni).

Katero obrazno zaščitno masko naj uporabim?

Kirurške obrazne maske (tip IIR) so namenjene predvsem zaščiti drugih oseb (v primeru, ko ima oseba, ki nosi masko, simptome ali znake okužbe dihal). Za zaščito osebe, ki nosi zaščitno masko, pa so bolj priporočljive obrazne zaščitne maske (respiratorji) tipa FFP2 ali FFP3; določeno mero zaščite pa nudijo tudi kirurške obrazne zaščitne maske tipa IIR.