Preventivna priporočila za druženje med prazniki

Praznično vzdušje je večinoma sproščeno, zato ne pozabimo na nekaj preventivnih ukrepov, s katerimi bomo poskrbeli za sproščene, varne in zdrave praznike. Preprečimo morebitno okužbo med skupnim prazničnim druženjem in z upoštevanjem najpomembnejših priporočil poskrbimo za naše najbližje.

Za obiske se odločimo le, če smo zdravi in brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. Predvsem je pomembno, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov, kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj, ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. Več nasvetov za zračenje najdete na naslednji povezavi.

Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Tudi sicer pri srečevanju z drugimi upoštevamo pravilo fizičnega distanciranja ter upoštevajmo varno razdaljo 1,5 oziroma 2 metra.

Redno in temeljito si umivamo roke z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Nasveti za umivanje rok so dostopni na naslednji povezavi.

Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami.

Upoštevamo pravilno higieno kašlja (preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijmo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo. Več nasvetov najdete na naslednji povezavi.

Pri uporabi mask je treba upoštevati pravilno namestitev in odstranitev maske ter upoštevati načelo nedotikanja maske med uporabo. Prikaz pravilne namestitve in odstranitve maske najdete na naslednji povezavi. Uporaba zaščitne obrazne maske (po možnosti tipa IIR ali FFP2/N95) je še posebej smiselna za osebe, ki spadajo med ranljive skupine prebivalstva, kadar se zadržujejo v zaprtih prostorih, kjer se nahaja večje število oseb in vzdrževanje ustrezne medosebne razdalje ni mogoče.

Še posebej poskrbimo za najbolj ranljive, bolne in starejše, in jih zaščitimo pred okužbo ter se v primeru znakov bolezni raje ne odločimo za obisk. Pozornost jim v tem času poskusimo nameniti kako drugače, s klicem ali pismom. Poskrbimo za njihovo zdravje.