Domov / Covid-19 / Covid-19, nosečnost in dojenje

Covid-19, nosečnost in dojenje

V začetku meseca avgusta je potekal svetovni teden dojenja. Obeleževanje Svetovnega tedna dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA), namen katerega je usmeriti pozornost družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja. Z letošnjim sloganom »Zaščita dojenja – skupna odgovornost« se osvetljuje pomen dojenja ter njegov prispevek k preživetju, zdravju in dobremu počutju.

Zdrava prehrana vpliva na dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, zato imajo mlade ženske, ki se optimalno prehranjujejo več možnosti, da bodo imele zdrave otroke in jih bodo tudi uspešno dojile.

Pred načrtovanjem nosečnosti, med nosečnostjo, in po porodu oziroma v času dojenja je potrebno še več pozornosti nameniti uravnoteženi prehrani ter s tem optimalnemu vnosu vitaminov in mineralov. Pri nosečnicah sta lahko neustrezna prehrana in kajenje vzrok za nižjo porodno težo otroka. Dojenje je idealen način hranjenja otroka, saj koristi obema, tako otroku kot tudi materi, pri tem pa je pomembno, da se mati prehranjuje zdravo in uživa dovolj tekočine.

Poleg pitja primernih količin ustreznih tekočin naj nosečnice in doječe matere uživajo:

 • Veliko zelenjave in sadja, ki sta bogata vira vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin.
 • Veliko žitnih kosmičev (zlasti ovsenih), polnozrnatih izdelkov in krompirja, ki vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate.
 • Mleko in mlečne izdelke, s katerimi se zaužije preko 60 % dnevnega vnosa kalcija.
 • Pusto meso, zlasti perutnino, rdeče meso, ki so pomemben vir beljakovin in mikrohranil.
 • Morske ribe (girice, sardele, inčune – dvakrat tedensko), ki so pomemben vir dolgoverižnih večkrat nenasičenih maščobnih kislin.
 • Kakovostna rastlinska olja – za pripravo hrane predvsem oljčno olje, kot dodatek že pripravljeni hrani pa tudi olje oljne repice, orehovo olje, konopljino olje, laneno olje in sojino olje.
 • Jajca in stročnice.

Veliko potreb po hranilih si zagotavljamo z uravnoteženo prehrano, šele takrat, ko z uravnoteženo prehrano ne moremo doseči ustreznega prehranskega statusa, posežemo po prehranskih dopolnilih.

V izrednih razmerah kot je pandemija covida-19, je še posebej pomembno, da smo pozorni na ranljive družine z dojenčki. Ne glede na to, ali so ti otroci dojeni ali hranjeni z mlečnimi nadomestki, mora njihova prehrana ustrezati razvojnim potrebam. Matere in starši v takšnih okoliščinah navadno potrebujejo več podpore in pomoči, da bi zmogli poskrbeti za kakovostno prehrano svojih otrok.

Po do sedaj znanih podatkih nosečnice niso bolj ogrožene, da bi zbolele za covidom-19 od splošne populacije, je pa potrebna posebna pozornost pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi. Do sedaj tudi ni dokazanega prehoda virusa preko materinega mleka na otroka. Po trenutnih podatkih so koristi dojenja večje od tveganja prenosa, zato se dojenje svetuje. Kljub temu je potreben posvet z materjo, saj je zaradi bližnjega kontakta prenos ob dojenju vseeno možen.

V primeru dojenja so zato potrebni zaščitni ukrepi:

 • Umivanje rok pred dotikanjem otroka, dojk ali črpalke in stekleničk
 • Nošenje obrazne maske med dojenjem
 • Črpalke za črpanje mleka naj bodo samo za lastno uporabo
 • Dosledno upoštevanje čiščenja črpalke po vsaki uporabi

Več preverjenih informacij o prehrani lahko nosečnice in doječe matere najdete v gradivih o nosečnosti, porodu in dojenčku ter dojenju, ki so objavljena na spletni strani https://zdaj.net/ ali na portalu https://www.prehrana.si/moja-prehrana/nosecnice-in-dojece-matere.

 

Cepljenje žensk v rodni dobi

Po trenutnih podatkih je tveganje za zaplete pri okužbi s covidom-19 v nosečnosti večje kot pri enako starih nenosečih ženskah, čeprav je absolutno tveganje za zaplete še vedno majhno. Nosečnice imajo večkrat hujši potek bolezni, večkrat je potreben tudi sprejem v enoto intenzivne terapije. Prav taka okužba s covidom-19 v nosečnosti predstavlja povečano tveganje za prezgodnji porod in carski rez.

Dojenje je dokazano koristno za novorojenčka in ni dokazov, da bi cepljenje doječe matere vplivalo na novorojenčka.

Beljakovine, ki jih novorojenček zaužije se že v prebavnem traktu razkrojijo. Glede na mehanizem delovanja mRNA cepiv in njihovo sestavo ni pričakovati negativnih učinkov na plod po cepljenju nosečnic. O cepljenju nosečnic in doječih mater z mRNA cepivi je malo podatkov, kar pa ne pomeni, da bi bilo cepivo kakorkoli škodljivo za nosečnice, plod in novorojenčka. Cepljenje je zlasti koristno pri nosečnicah z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni covid-19 in pri nosečnicah, ki so pri svojem delu bolj izpostavljene tveganju za okužbo. Cepljenje nosečnic in doječih mater se opravi po tehtnem razmisleku o koristih in tveganju.

Več o cepljenju si lahko preberete na https://zdaj.net/koronavirus-nosecnost-in-porod/cepljenje-zensk-v-rodni-dobi/.

Viri:

– Svetovni teden dojenja 2021: Zaščita dojenja – skupna odgovornost. Dostopno na: https://zdaj.net/izpostavljeno/svetovni-teden-dojenja-2021-zascita-dojenja-skupna-odgovornost/

– Covid-19 – Nosečnost in porod. Dostopno na: https://zdaj.net/koronavirus-nosecnost-in-porod/obvestilo-covid-19-nosecnost-in-porod/