Zmanjšajmo prenos okužb z dobrimi higienskimi navadami

V jesensko-zimskem času je kroženje respiratornih virusov večje. Virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal, se prenašajo s kužnimi kapljicami ob kihanju, kašljanju, glasnemu govorjenju na razdalji do enega metra. To pomeni, da moramo biti za prenos respiratornih virusov blizu okuženega, da se nalezemo.

Z dobrimi higienskimi navadami lahko preprečimo prenos okužb in tako poskrbimo za svoje zdravje in zdravje bližnjih. Pomembno je, da zaščitimo skupine ljudi, pri katerih lahko posledice okužbe dihal potekajo težje (oskrbovanci domov za starejše občane, starejše osebe, kronični bolniki*, majhni otroci, nosečnice, osebe z izjemno povečano telesno težo).

Dobre navade, ki nam lahko olajšajo sezono okužb dihal:

Redno umivanje rok

umivanje rok
Redno umivanje rok s toplo vodo in milom znatno preprečuje prenos okužbe respiratornih virusov. Pod toplo vodo dobro zdrgnemo tudi hrbtno stran rok, prostore med prsti, palca, pod nohti in zapestja. Ko si rok ne moremo umiti, uporabimo razkužilo.

Redno prezračevanje prostorov

prezračevanje
Ob hladnejšem vremenu, več časa preživimo v zaprtih prostorih, zato je pomembno stalno zračenje z dovajanjem zunanjega svežega zraka, z največjim možnim pretokom zraka. Prezračevanje prostorov naj bo čim bolj učinkovito in čim bolj pogosto (vsaj 15-minutno zračenje).

Ob znakih okužbe ostanimo doma

znki okužbe
Ko nas pestijo simptomi okužbe dihal (slabo počutje, znaki prehlada, kašelj, vročina, glavobol, težko dihanje, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu) ali imamo povišano telesno temperaturo, ostanemo doma in se po potrebi posvetujemo s svojim izbranim osebnim zdravnikom po telefonu. Izogibajmo se tesnejših stikov z drugimi, dokler simptomi ne izzvenijo in ozdravimo.

Kašljamo in kihamo le v rokav ali robček

znaki okužbe
Kašljamo in kihamo le v rokav ali v robček ter stran od drugih. Robček po uporabi odvržemo v koš, roke pa si umijemo s toplo vodo in milom. Če kihate in smrkate ter si ob tem pokrijete usta ali nos z dlanjo, z neposrednim dotikanjem bližnjih površin (kljuk, držal) prenesete kužne izločke na površine. S tem se poveča tveganje, da se bodo okužile druge osebe, ki se znajdejo v  stiku z okuženimi površinami, saj virusi pogosto vstopajo v naše telo prek nečistih rok ali s kapljičnim prenosom.

Cepljenje

cepljenje
Cepljenje proti covidu-19, gripi in pnevmokoknim okužbam je najbolj učinkovit, varen in preprost način preprečevanja bolezni in njenih posledic. Priporočljivo je predvsem za prebivalce z večjim tveganjem za težek potek bolezni, cepljenje proti gripi pa je priporočljivo tudi za vse ostale, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo.

Uporaba zaščitnih mask

Zaščitne maske
Uporaba obraznih zaščitnih mask je priporočljiva za osebe, ki spadajo med ranljive skupine prebivalstva in v okoljih, v katerih je hkrati prisotnih veliko ljudi oziroma v prostorih, ki so zaprti ter slabo prezračeni. Pri uporabi obraznih zaščitnih mask je pomembno, da z njimi primerno rokujete, več o tem je na voljo tukaj. Uporabo obrazne zaščitne maske svetujemo tudi osebam, ki kažejo simptome ali znake okužbe dihal (zmanjšanje možnosti prenosa bolezni). Kirurške obrazne maske (tip IIR) so namenjene predvsem zaščiti drugih oseb (v primeru, ko ima oseba, ki nosi masko, simptome ali znake okužbe dihal). Za zaščito osebe, ki nosi zaščitno masko, pa so bolj priporočljive obrazne zaščitne maske (respiratorji) tipa FFP2 ali FFP3; določeno mero zaščite pa nudijo tudi kirurške obrazne zaščitne maske tipa IIR.

Covid-19 v sezoni okužb dihal – pogosta vprašanja in odgovori