Domov / Covid-19 / Covid-19 in naklonjenost

Covid-19 in naklonjenost

Družine po vsem svetu se bolj ali manj uspešno prilagajajo spremembam zaradi epidemije covida-19 ter vsem spremljajočim zdravstvenim in varnostnim ukrepom. Vzpostavitev ravnovesja med delom, skrbjo za otroke in vzdrževanjem gospodinjstva lahko staršem predstavlja težavo, še posebej, če so ločeni od svojih običajnih podpornih mrež (npr, vrtcev, šol, sorodnikov, prijateljev). Pomembno je vedeti, da so takšni občutki povsem običajne reakcije v negotovih razmerah. Medtem, ko lahko izolacija predstavlja priložnost za druženje in razvoj odnosov z otroci, so obenem mnogi starši in skrbniki deležni nasprotujočih si občutkov in prioritet ter praktičnih izzivov.

Znanost dokazuje, da je topel, ljubeč in odziven odnos med najpomembnejšimi dejanji, s katerimi starši lahko pomagajo pri razvoju svojih otrok. Fizična naklonjenost ima koristi za zdravje in razvoj, ki se kažejo skozi celotno otroštvo in tudi odraslost. Dotik se je izkazal kot pomemben način vplivanja na pospeševanje rasti in razvoja. Izkazovanje fizične naklonjenosti sprošča hormon oksitocin, ki je znan tudi kot hormon ljubezni. Oksitocin spodbuja rast, okrepi imunski sistem in pomaga pri hitrejšem celjenju ran. Obenem pozitivno vpliva tudi na duševno počutje, zmanjšuje stres, pozitivno vpliva na socialno interakcijo, lajša tesnobo in znižuje krvni tlak. To pomeni, da lahko pozitivna interakcija, ki vključuje dotik in psihološko podporo, spodbuja zdravje.

V sklopu mreže »Preventivna platforma« začenjajo s preventivno medijsko kampanjo »Znanost o skrbi«, ki je del širše globalne kampanje »Najprej poslušaj« Urada OZN. Program »Preventivna platforma« bo v obdobju 2020-2022 združeval večino programskih dejavnosti v smeri celovitega pristopa na področju preventive. Namen kampanje je v teh težkih časih za otroke, mladostnike in njihove starše oziroma skrbnike ponuditi koristne nasvete za izboljšanje telesnega in duševnega zdravja celotne družine. V omenjeno kampanjo se vključujejo predvsem teme kot so pomen naklonjenosti, skupne družinske aktivnosti, aktivnega poslušanja, igre, potrpežljivosti, pohvale, telesne aktivnosti, informiranja o spletni varnosti, vsakdanjih rutin, ohranjanja aktivnosti skozi daljše časovno obdobje ter vključevanja staršev in skrbnikov v aktivnosti otrok ter družinskih pravil.

Več na temo preventivne kampanje in spremljajočih gradiv si lahko preberete na spletni strani: www.preventivna-platforma.si ali pa jih spremljate prek družbenih omrežij mreže »Preventivna platforma«, in sicer na Facebooku (@PreventivnaPlatforma), Twitterju (@PreventPlatform) ali Instagramu (Preventivna Platforma).

Viri:

The science of affection. United nations: Office on Drugs and Crime. 2020. Dostopno na: The Science of Affection (unodc.org)

Unvas-Moberg K, Petersson M. Oxytocin, a mediator of anti-stress, well-being, social interaction, growth and healing. Psychosom Med Psychother. 2005; 51(1):57-80.

Buchheim A, Heinrichs M, George C, et al. Oxytocin enhances the experience of attachment security. Psychoneuroendocrinology. October, 2009. 1417-1422.

L Ardiel E, H Rankin C. The importance of touch in development. Paediatr Child Health. Mar 2010; 15 (3): 153-156.

Center on the Developing Child. Harvard university. Dostopno na: https://developingchild.harvard.edu/