Priporočila zdravstvenih strokovnjakov
Redno umivanje rok

Redno umivanje rok

Redno umivanje rok s toplo vodo in milom znatno preprečuje prenos okužbe s covidom-19. Pod toplo vodo dobro zdrgnemo tudi hrbtno stran, med prsti, palca, pod nohti in zapestja.

Nošenje maske

Nošenje maske

Z uporabo maske v zaprtih prostorih zaščitimo sebe in druge. Kupite več paketov mask in jih razporedite po večih mestih (doma, v službi, v avtu). Tako boste imeli vedno vsaj eno pri roki.

Redno prezračevanje prostorov

V času prisotnosti ljudi v prostorih priporočamo stalno zračenje z dovajanjem zunanjega svežega zraka, z največjim možnim pretokom zraka. Prezračevanje prostorov naj bo čim bolj učinkovito in čim bolj pogosto (vsaj 15-minutno zračenje). Poskrbimo tudi, da prezračevalni sistem nastavimo tako, da zrak v prostorih ne kroži in bodimo pozorni na relativno zračno vlago v prostoru.
Ostani doma

Ob prvih znakih okužbe ostanimo doma

Ob prvih znakih okužbe (slabo počutje, znaki prehlada, kašelj, vročina, glavobol, težko dihanje, bolečine v mišicah, izgubo vonja ali okusa, bolečinami v žrelu) rajši ostanimo doma. S svojim izbranim osebnim zdravnikom se posvetujmo po telefonu in zaščitimo druge. Če je le mogoče, trgovino obiščemo prek spleta ali prosimo bližnje, da nakup opravijo za nas.

Kašljaj v rokav

Kašljamo in kihamo le v rokav ali robček

Kašljamo ter kihamo le v rokav ali v robček in stran od drugih. Robček po uporabi odvržemo v koš, roke pa si umijemo s toplo vodo in milom.

Ne dotikaj se obraza

Ne dotikamo se obraza

Dotikanje obraza povečuje možnost okužbe. Slabo navado nadomestite z dobro in se opremite z žepnim razkužilom.

Kako se izogniti okužbi in bolezni?
Prenesi
Pravilna namestitev zaščitne maske
Prenesi
Preventivna priporočila
Prenesi
For foreigners
Download
download
download
download