Priporočila zdravstvenih strokovnjakov
Redno umivanje rok

Redno umivanje rok

Redno umivanje rok s toplo vodo in milom znatno preprečuje prenos okužbe s covidom-19. Pod toplo vodo dobro zdrgnemo tudi hrbtno stran, med prsti, palca, pod nohti in zapestja.

Nošenje maske

Nošenje maske

Z uporabo maske v zaprtih prostorih zaščitimo sebe in druge. Kupite več paketov mask in jih razporedite po večih mestih (doma, v službi, v avtu). Tako boste imeli vedno vsaj eno pri roki.

Držimo varno razdaljo

Držimo varno razdaljo

Upoštevajmo varno razdaljo 2 m in se zaščitimo pred prenosom virusa. Starejši so ena izmed glavnih rizičnih skupin, zato stare starše obiščemo le, ko je to zares potrebno in takrat pazimo na varno telesno razdaljo.

Redno prezračevanje prostorov

V času prisotnosti ljudi v prostorih priporočamo stalno zračenje z dovajanjem zunanjega svežega zraka, z največjim možnim pretokom zraka. Prezračevanje prostorov naj bo čim bolj učinkovito in čim bolj pogosto (vsaj 15-minutno zračenje). Poskrbimo tudi, da prezračevalni sistem nastavimo tako, da zrak v prostorih ne kroži in bodimo pozorni na relativno zračno vlago v prostoru.
Ostani doma

Ob prvih znakih okužbe ostanimo doma

Ob prvih znakih okužbe (slabo počutje, znaki prehlada, kašelj, vročina, glavobol, težko dihanje, bolečine v mišicah, izgubo vonja ali okusa, bolečinami v žrelu) rajši ostanimo doma. S svojim izbranim osebnim zdravnikom se posvetujmo po telefonu in zaščitimo druge. Če je le mogoče, trgovino obiščemo prek spleta ali prosimo bližnje, da nakup opravijo za nas.

Kašljaj v rokav

Kašljamo in kihamo le v rokav ali robček

Kašljamo ter kihamo le v rokav ali v robček in stran od drugih. Robček po uporabi odvržemo v koš, roke pa si umijemo s toplo vodo in milom.

Ne dotikaj se obraza

Ne dotikamo se obraza

Dotikanje obraza povečuje možnost okužbe. Slabo navado nadomestite z dobro in se opremite z žepnim razkužilom.

Kako se izogniti okužbi in bolezni?
Prenesi
Pravilna namestitev zaščitne maske
Prenesi
Preventivna priporočila
Prenesi
For foreigners
Download
download
download
download