Domov / Aktualne novice

Aktualne novice

ZA SPLOŠNO JAVNOST

Aktualne informacije

Objavljen je tedenski novičnik, ki zajema zadnja ključna sporočila in novosti na področju covida19: informacije s strani pristojnih evropskih inštitucij, epidemiološke situacije v Sloveniji, napovedi podatkov o gibanju okužb s SARSCoV2 in ključna sporočila Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja
virusa SARSCoV2.
Novičnik služi kot izhodiščno orodje za jasno in konsistentno komuniciranje aktualnih informacij na področju covida19.

Najdete ga lahko na naslednji povezavi.

V UKC Ljubljana se je ponovno vzpostavilo cepljenje proti covidu-19 za odrasle osebe in zdrave otroke, starejše od 12 let.

Obvestilo na strani UKC LJ.

Posodobljena so bila priporočila za cepljenje proti covidu-19.

Ključna sporočila
Cepivi Comirnaty 30 (Pfizer) in Nuvaxovid (Novavax) sta registrirani za cepljenje oseb starih 12 let in več, cepivo Spikevax (Moderna) pa za osebe stare 6 let in več (polovičen odmerek za 6-11 let), vendar se cepivo Spikevax priporoča predvsem za starejše od 30 let. Cepivo Comirnaty 10 je registrirano za otroke stare 5-11 let. Cepivi Jcovden/Janssen (J&J) je registrirano za cepljenje oseb starih 18 let in več.

Zadnja priporočila najdete na naslednji povezavi.

Člani PSC so pripravili posodobljena priporočila za cepljenje proti covidu-19, predvsem o cepljenju s poživitvenimi odmerki (prvi in drugi poživitveni odmerek).

Drugi poživitveni odmerek je predvsem priporočljiv za osebe s povečanim tveganjem za težji potek covida-19 (posebej ranljivi kronični bolniki*), oskrbovance DSO in vse osebe stare 80 let in več, priporočljiv pa je tudi za osebe stare 60 let in več. Z drugim poživitvenim odmerkom se lahko cepijo tudi druge osebe stare 18 let in več, če tako želijo. Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom se opravi vsaj 3 mesece po prvem poživitvenem odmerku.

Posodobljena priporočila najdete na naslednji povezavi.

Vsako potovanje naj bi načrtovali. Če gremo na potovanje v eksotične, neznane kraje, je potreba po skrbem premisleku in načrtu še večja, zato je treba v predpriprave vključiti tudi zdravstveno svetovanje, pri katerem ima velik poudarek varstvo pred nalezljivimi boleznimi.

Potniki naj bi v ambulanti za cepljenje in potovalno medicino iskali zdravstvene nasvete vsaj štiri do šest tednov pred potovanjem v tujino. Realnost pa je lahko drugačna, saj se potniki v ambulanti pogosto oglasijo le nekaj dni ali celo ur pred potovanjem. Kljub temu pa je pomembno, da si lahko tudi v tem kratkem času zagotovijo optimalno varno in zdravo potovanje.

V ambulanti za cepljenje in potovalno medicino bo zdravnik svetoval o cepljenju s standardnimi ali pospešenimi shemami cepljenja, ukrepih za zmanjšanje tveganja za bolezni ali poškodbe med potovanjem, zaščiti z zdravili (kemoprofilaksi) in napotitvah na storitve na sami destinaciji potovanja.

Celoten prispevek lahko preberete na naslednji povezavi.

Overlay_blue