Aktualne novice

ZA SPLOŠNO JAVNOST

Aktualne informacije

Gripa in akutne okužbe dihal so  med prebivalstvom v porastu. Gripa se pojavlja v vseh zdravstvenih regijah. Še vedno je smiselno cepljenje proti gripi za vse, ki se želijo zaščititi. V letošnji sezoni se je proti gripi cepilo že 115.722 prebivalcev Slovenije.

Skupno število obiskov in posvetov v ambulantah osnovnega zdravstva zaradi akutnih okužb dihal in gripi podobne bolezni je bilo v prvem tednu januarja nizko zaradi praznikov in šolskih počitnic. Akutnih okužb dihal je bilo več kot v preteklem tednu v starostnih skupinah nad 15 let. Gripi podobne bolezni pa je bilo več predvsem v starostnih skupinah od 4 do 14 let.

Med vzorci, ki jih testirajo v laboratorijih, narašča delež pozitivnih na gripo. Virus influence, ki povzroča gripo, so namreč potrdili v 15,5 odstotka vseh testiranih vzorcev. V vzorcih, ki so jih odvzeli v ambulantah primarnega zdravstva (družinski zdravniki in pediatri), je bila tretjina pozitivnih na gripo, med vzorci iz bolnišnic je bilo pozitivnih 15 odstotkov. Med temi vzorci je bila izključno influenco tipa A,  od tega je 64 odstotkov podtipa A(H1N1)pdm09 in 36 odstotkov A(H3N2).

Še vedno možnost, da se zaščitite proti gripi

Najučinkovitejša zaščita pred gripo je vsakoletno cepljenje. To ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni…) je lahko uspešnost cepljenja manjša, zato je pomembno, da se proti gripi cepijo tudi njihovi družinski člani, saj tako zmanjšajo možnost, da posameznik pride v stik z virusom.

Še posebej pa je cepljenje priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:

  • starejšim od 65 let,
  • kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
  • osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo (ITM ≥40; pri otrocih ITM ≥ 95 percentil glede na starost in spol),
  • majhnim otrokom (od 6 do 23 mesecev starosti) in njihovim družinskim članom,
  • nosečnicam in njihovim družinskim članom,
  • zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko okužbo prenesejo na druge osebe,
  • drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

V letošnji sezoni se je s cepivom proti gripi zaščitilo 115.722 prebivalcev Slovenije. Od tega 2.712 starih do 18 let, 33.608 starih od 18 do 64 let in 79. 256 starejših od 65 let. Letošnje cepivo proti gripi pokriva tudi trenutno najpogostejši seve, ki krožijo in je trenutno še na voljo.

Bolezen pri mladih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri kroničnih bolnikih pride lahko tudi do poslabšanja osnovne bolezni. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Poleg cepljenja je za zaščito proti gripi in ostalim akutnim okužbam dihal priporočljivo upoštevati naslednji pravili:

  • če zbolimo in bi lahko imeli gripo ali drugo okužbo dihal, ostanemo doma,
  • temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju/kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

V porastu tudi okužbe z RSV

Intenzivno narašča tudi sezona respiratornega sincicijskega virusoa (RSV).  Medtem ko so v zadnjem tednu lanskega leta okužbo z RSV potrdili v šestih odstotkih analiziranih vzorcev, se je ta delež v prvem tednu letošnjega leta povečal na 11 odstotkov..

RSV je sicer najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok, pri večjih otrocih in odraslih pa povzroča blažja prehladna obolenja. Začetek kroženja RSV zaznamo le, če kužnine dihal testiramo na RSV, saj klinična slika okužbe z RSV nima značilnega poteka. Nasvete, kako zmanjšati možnost prenosa okužbe z RSV, lahko najdete na naslednji povezavi.

Delež vzorcev, pozitivnih na SARS-CoV-2, je v prvem tednu 2024 sicer padel, a je še vedno visok. Pozitivnih je 16 odstotkov testiranih vzorcev. Delež pozitivnih je višji pri vzorcih odvzetih v bolnišnicah.

Ali imam covid-19, gripo ali prehlad?

Gotov odgovor na to vprašanje bo sicer podala laboratorijska analliza vzorca. A vendarle obstajajo razlike med simptomi in njihovo pogostnostjo pri posameznih okužbah. Več o tem si lahko preberete v spodnji infografiki.

Covid-19 je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Število zbolelih s covid-19 je v jesensko-zimskem obdobju najpogosteje v porastu, zato smo na NIJZ zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore nanje.

Najdete jih na naslednji povezavi.