Dogodki

Aktualni dogodki

3. in 4. oktober 2023, Hotel Slovenija, Kongresni center Portus, Portorož, Slovenija

Bliža se prvo osrednje znanstveno-strokovno srečanje s področja javnega zdravja. Dejavnost javnega zdravja zajema različna področja, ki pomembno vplivajo k soustvarjanju tako okolja kot tudi družbe, podrobneje pa bo predstavljena v okviru devetih različnih sekcij:

 • nalezljive bolezni;
 • preprečevanje bolezni (dejavniki tveganja);
 • zdravo staranje;
 • zdravstveni podatki in informatika v zdravstvenem sistemu;
 • duševno zdravje;
 • nenalezljive bolezni;
 • komuniciranje v javnem zdravju;
 • pripravljenost in odzivanje na javnozdravstvena tveganja ter srečanje deležnikov projekta skupnega ukrepanja TERROR;
 • zdravstveni sistem.

Program konference v slovenskem in angleškem jeziku.

V plenarnem delu bodo predstavljeni primeri uspešnih praks ter izzivi na področju javnega zdravja, ki nas čakajo v prihodnje, srečanje pa bo obogateno tudi z okroglima mizama. Prva okrogla miza bo namenjena razpravi o zaupanju v javno zdravje in jo bo možno spremljati prek spletne strani Slovenske tiskovne agencije, druga okrogla miza pa se bo osredotočala na sodelovanje in povezovanje med sorodnimi organizacijami v mednarodnem okolju. Spoznanja in izkušnje bodo delili strokovnjaki iz sorodnih institucij v tujini, prvenstveno iz naših sosednjih držav ter držav nekdanje skupne republike.

V kolikor bi želeli pobližje spoznati različna področja delovanja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, vas vljudno vabimo, da se na dogodek predhodno prijavite, saj je število mest omejeno. Prijave za udeležbo sprejemamo do vključno 25. septembra 2023 oziroma do zapolnitve prostih mest na spletnem naslovu https://anketa.nijz.si/a/2be9db15

Poteka tudi postopek za pridobitev točk Zdravniške zbornice Slovenije in Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Konferenca bo potekala brez kotizacije.

Veselimo se srečanja z vami.

logotipi nac konference

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje 5. oktobra 2022 v okviru projekta Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva organiziral drugo znanstveno in strokovno konferenco Javno zdravje in COVID-19 2022.

Po kratkem videoposnetku, v katerem so bili predstavljeni nekateri izzivi, s katerimi so se srečali posamezniki v svojem osebnem in poslovnem življenju, je sledil pozdravni nagovor ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, z uvodnimi besedami pa sta udeležence nagovorila tudi doc. dr. Branko Gabrovec (vodja projekta in generalni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje) ter prim prof. dr. Ivan Eržen (strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje).

Letošnja konferenca se je v večji meri osredotočala na obvladovanje širših posledic širjenja koronavirusa (na primer dolgi covid (»long-covid«) ter prehoda bolezni covid-19 v endemično fazo.

V okviru srečanja je bil izdan tudi Zbornik povzetkov in recenziranih prispevkov, ki je na voljo tukaj.

logotipi

Od 19. do 23. decembra 2021 bodo po celotni Sloveniji potekali Dnevi cepljenja proti covidu-19. Lokacije in termine najdete na naslednji povezavi.
Stopimo skupaj v varno in zdravo novo leto.
Od 16. 12. 2021 do vključno 23. 12. 2021 bo na družbenih omrežjih nevladnih organizacij, v okviru projekta Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva, potekala promocijska kampanja o ozaveščanju in pomenu cepljenja proti covidu-19.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19.
Skupni cilj kampanje je informirati javnost o pomenu cepljenja proti covidu-19 in o pridobivanju zanesljivih informacij ter o zaščitnem vedenju pred širjenjem okužbe.
Kampanjo lahko spremljate na družbenih omrežjih s ključnikom #zazdravoEU. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sklopu projekta Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva organiziral znanstveno in strokovno konferenco.

Na konferenci so bili predstavljeni rezultati projekta, delovanje Nacionalnega inštituta za javno zdravje in povezanih deležnikov ter ugotovitve posledic epidemije. Konferenco je otvoril doc. dr. Branko Gabrovec, uvodni nagovor pa podal minister za zdravje, Janez Poklukar.

V okviru znanstvene in strokovne konference je bila izdana tudi znanstvena monografija, ki jo lahko najdete na naslednji povezavi.

3. javni posvet: Vse o cepljenju proti covidu-19 (o varnosti in učinkovitosti cepiv)

Spoštovani prebivalci in prebivalke,
vabimo vas, da se nam v četrtek, 29. julija 2021, ob 17. uri pridružite na 3. javnem posvetu: Vse o cepljenju proti covidu-19. Posvet je namenjen vsem vam, ki bi želeli pridobiti več dodatnih strokovnih informacij o cepljenju proti covidu-19. Govorili bomo o številnih vprašanjih v povezavi s cepljenjem ter kakšna so s študijami in podatki podprta dejstva.

Z vami bodo vrhunski strokovnjaki za covid-19, zdravniki specialisti infektologije in klinične mikrobiologije: prof. dr. Bojana Beović, prof. dr. Janez Tomažič in prof. dr. Alojz Ihan, specialistka ginekologije in porodništva Marijana Vidmar Šimic in strokovnjakinja s področja nalezljivih bolezni na NIJZ dr. Veronika Učakar. Prav tako bo na dogodku sodeloval minister za zdravje Janez Poklukar. 

Program:

17.00–17.05  Uvodni nagovor

 • Janez Poklukar, med., specialist interne medicine, minister za zdravje

17.05–17.15  Cepljenje po svetu, učinkovitost cepiv proti delta varianti in poročanje o neželenih učinkih

 • dr. Bojana Beović, dr. med., specialistka infektologije, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ

17.15–17.25  Spremljanje neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 v Sloveniji

 • Veronika Učakar,dr. med., strokovnjakinja s področja nalezljivih bolezni na NIJZ – Center za nalezljive bolezni

17.25–17.35  Cepiva proti covidu-19 – miti, dejstva in odprta vprašanja

 • dr. Alojz Ihan, dr. med., specialist klinične mikrobiologije, predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo ter redni profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani

17.35–17.45  Različice virusa, ki skrbijo, in kaj je pomembno pri osebah z imunskimi motnjami

 • dr. Janez Tomažič, dr. med., specialist infektologije in interne medicine, predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo

17.45–17.55  O poteku covida-19 pri nosečnicah ter cepljenje pri nosečnicah, doječih materah in ženskah, ki načrtujejo nosečnost

 • Marijana Vidmar Šimic, med., specialistka ginekologije in porodništva, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

17.55–17.45  Vprašanja in odgovori

Dogodek boste lahko spremljali na povezavi:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_5nLnj79IRCW7APr_Ks3H0A

POMEMBNO: Prosimo, da registracijo v sistem Zoom webinar opravite pravočasno ( na dan dogodka vsaj eno uro pred dogodkom) in si tako zagotovite, da boste dogodek lahko zagotovo spremljali.

Na dogodku želimo in pričakujemo strpno in spoštljivo komunikacijo, za kar se že vnaprej zahvaljujemo, saj bomo le tako lahko podali čim več informacij. 

Že zdaj ste tudi vabljeni, da vprašanja, ki jih imate v povezavi s covidom-19 in se dotikajo zgornjih tem, pošljete vnaprej na koronavirus@zzs-mcs.si.

Vljudno vabljeni na dogodek!
Zdravniška zbornica Slovenije

Vabljeni na cepljenje proti covidu-19 v eno izmed cepilnih mobilnih enot. Naročanje ni potrebno.

Aktualni seznam mobilnih cepilnih enot s termini lahko najdete na naslednji povezavi.

Ob promociji cepljenja proti covidu-19 v sklopu kampanje »Nalezimo se dobrih navad – Cepimo se« bo v petek, 2. julija 2021 v Laškem na sejmišču, Mestna ulica 2, med 10:00 in 14:00 uro postavljena stojnica v namen promocije cepljenja proti covidu-19.

V tem času bo tudi mobilna cepilna enota izvajala cepljenje proti covidu-19 za nenaročene osebe s cepivi Pfizer in Janssen. Cepiva je dovolj in med cepivi se bo lahko izbiralo.

Na stojnici bo prisoten minister za zdravje RS Janez Poklukar, študentje višjih letnikov medicine, predstavniki Območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter predstavniki lokalnih cepilnih centrov oziroma ZD Laško.

Cilj akcije je, da se v lokalnih okoljih prebivalce podrobno informira o cepivih, cepljenju in naročanju na cepljenje proti covid-19 ter obenem čim bolj poljudno in strokovno odgovorimo na njihove morebitne dileme, strahove in pomanjkljive ali neustrezne informacije. Ustrezna obveščenost je ključnega pomena za zaupanje ljudi v cepljenje in varnost cepiv proti covid-19.

Z epidemijo covida-19 se pojavlja kar nekaj vprašanj in dezinformacij ter dilem o cepljenju in cepivih proti covidu-19.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Društvom študentov farmacije Slovenije (DŠFS), Društvom študentov medicine Slovenije (Projekt Imuno) in Društvom študentov medicine Maribor (Projekt Vakcinet) prireja spletno okroglo mizo, na kateri bodo strokovnjaki s področja cepljenja odgovarjali na vprašanja javnosti.

Svoja vprašanja lahko zastavite preko spletnega obrazca.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na dogodku.

V sklopu dogodka poteka nagradna igra na Facebook profilu Nalezimo se dobrih navad – Cepimo se. V nagradni igri lahko sodelujete od 10.6. do 13.6.2021 (12.00 ure). Pravila nagradne igre pa najdete tukaj.