Domov / Aktualno / Dogodki

Dogodki

Aktualni dogodki

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19.

Prvo obvestilo

Vabilo na zaključno konferenco projekta »Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva«

Ljubljana, 14. junij 2023

Tri leta trajajoč projekt, ki se s povezovanjem različnih deležnikov in svojimi aktivnostmi osredotoča na obvladovanje širjenja virusa SARS-CoV-2, blaženje posledic, izboljšanje delovanja zdravstvenega sistema v času kriznih razmer in ažurnosti zbranih podatkov, krepitev znanja in kompetenc različnih skupin prebivalstva ter promocijo zdravega življenjskega sloga, se v letu 2023 zaključuje. V ta namen bo v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje organizirana zaključna konferenca, ki bo potekala 14. junija 2023 v Ljubljani.

Dandanes je o virusu kot tudi bolezni, ki jo povzroča, veliko manj neznank. Kljub temu, da je minilo že več kot dve leti in pol od razglasitve epidemije leta 2020, se še vedno srečujemo s posledicami covida-19, ki se na različnih področjih odražajo v drugačnih oblikah.

Osrednja tema zaključne konference se tako nanaša na posledice covida-19, prav tako pa je namenjena predstavitvi projektnega dela in dosežkov. Znanstveno-raziskovalna dognanja bodo predstavili tudi vabljeni predavatelji.

Predvideni tematski sklopi so podobni tistim, s katerimi smo se že srečali v okviru dveh predhodno organiziranih znanstveno-strokovnih konferenc. Ti so:

 • neenakosti v zdravju;
 • ukrepi obvladovanja epidemije;
 • cepljenje;
 • klinično okolje;
 • nenalezljive bolezni;
 • komuniciranje in informiranje;
 • informacijska tehnologija;
 • izobraževalni sistem;
 • duševno zdravje;
 • zdravstveni sistem;
 • preventiva in zdrav življenjski slog;
 • ranljive skupine;
 • farmakoterapija.

Za aktivno udeležbo na konferenci je potrebno oddati povzetek ali celoten prispevek na e-poštni naslov tajnistvo-covid19@nijz.si. Pri pripravi naj se upoštevajo priložena navodila. Prispevki bodo slepo recenzirani, o morebitnih dopolnitvah in popravkih se bo obvestilo prvega navedenega avtorja. Sprejeti povzetki in prispevki bodo objavljeni v konferenčnem zborniku tako v tiskani kot tudi spletni obliki. Avtorjem in soavtorjem se bo referat vnesel v bazo COBISS in se bo točkoval za bibliografijo.

Pomembni datumi

Oddaja povzetkov in prispevkov (podaljšan rok)

  do 20. februarja 2023

Recenzijski postopek in popravki

do 31. marca 2023

Konferenca

14. junij 2023

Udeležba na srečanju je brezplačna in je namenjena raziskovalcem, odločevalcem, strokovnjakom s področja zdravstvenega in socialnega varstva ter zainteresirani širši javnosti.

Zbornika povzetkov in recenziranih prispevkov, ki sta nastala v sklopu dveh predhodno organiziranih znanstveno-strokovnih konferenc sta na voljo na:

Vse zainteresirane vljudno vabimo k aktivni udeležbi!

Programski odbor konference

prim. prof. dr. Ivan Eržen – Nacionalni inštitut za javno zdravje

prof. dr. Lijana Zaletel Kragelj – Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta

prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza – Nacionalni inštitut za javno zdravje

doc. dr. Tit Albreht – Nacionalni inštitut za javno zdravje

Metka Zaletel – Nacionalni inštitut za javno zdravje

Mario Fafangel – Nacionalni inštitut za javno zdravje

dr. Špela Selak – Nacionalni inštitut za javno zdravje

Gregor Veninšek – Center za geriatrično medicino, Univerzitetni klinični center Ljubljana

Tanja Amon – Nacionalni inštitut za javno zdravje

Mitja Vrdelja – Nacionalni inštitut za javno zdravje

Nuša Crnkovič – Nacionalni inštitut za javno zdravje

Katarina Cesar – Nacionalni inštitut za javno zdravje

prim. doc. dr. Mojca Gabrijelčič – Nacionalni inštitut za javno zdravje

doc. dr. Dalibor Stanimirović – Nacionalni inštitut za javno zdravje

doc. dr. Tatja Kostnapfel – Nacionalni inštitut za javno zdravje

prof. dr. Majda Pajnkihar – Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede

prof. dr. Andrej Šorgo – Univerza v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko

prof. dr. Branko Lobnikar – Univerza v Mariboru, Fakulteta za varnostne vede

prof. dr. Igor Lukšič – Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede

prof. dr. Iztok Podbregar – Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

izr. prof. dr. Andrej Starc – Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta

Mojca Gobec – Ministrstvo za zdravje

Vesna Kerstin Petrič – Ministrstvo za zdravje

doc. dr. Branko Gabrovec – Nacionalni inštitut za javno zdravje

Uredniški odbor

prim. prof. dr. Ivan Eržen

prim. doc. dr. Alenka Trop Skaza

Mario Fafangel

dr. Špela Selak

Mitja Vrdelja

doc. dr. Branko Gabrovec

Organizacijski odbor

Ivana Kršič

Teja Tovornik

Nika Bolte

Janina Žagar

Alja Polajžer

Neža Prešiček

Urša Križaj

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje 5. oktobra 2022 v okviru projekta Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva organiziral drugo znanstveno in strokovno konferenco Javno zdravje in COVID-19 2022.

Po kratkem videoposnetku, v katerem so bili predstavljeni nekateri izzivi, s katerimi so se srečali posamezniki v svojem osebnem in poslovnem življenju, je sledil pozdravni nagovor ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, z uvodnimi besedami pa sta udeležence nagovorila tudi doc. dr. Branko Gabrovec (vodja projekta in generalni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje) ter prim prof. dr. Ivan Eržen (strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje).

Letošnja konferenca se je v večji meri osredotočala na obvladovanje širših posledic širjenja koronavirusa (na primer dolgi covid (»long-covid«) ter prehoda bolezni covid-19 v endemično fazo.

V okviru srečanja je bil izdan tudi Zbornik povzetkov in recenziranih prispevkov, ki je na voljo tukaj.

logotipi

Od 19. do 23. decembra 2021 bodo po celotni Sloveniji potekali Dnevi cepljenja proti covidu-19. Lokacije in termine najdete na naslednji povezavi.
Stopimo skupaj v varno in zdravo novo leto.
Od 16. 12. 2021 do vključno 23. 12. 2021 bo na družbenih omrežjih nevladnih organizacij, v okviru projekta Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva, potekala promocijska kampanja o ozaveščanju in pomenu cepljenja proti covidu-19.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19.
Skupni cilj kampanje je informirati javnost o pomenu cepljenja proti covidu-19 in o pridobivanju zanesljivih informacij ter o zaščitnem vedenju pred širjenjem okužbe.
Kampanjo lahko spremljate na družbenih omrežjih s ključnikom #zazdravoEU. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sklopu projekta Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva organiziral znanstveno in strokovno konferenco.

Na konferenci so bili predstavljeni rezultati projekta, delovanje Nacionalnega inštituta za javno zdravje in povezanih deležnikov ter ugotovitve posledic epidemije. Konferenco je otvoril doc. dr. Branko Gabrovec, uvodni nagovor pa podal minister za zdravje, Janez Poklukar.

V okviru znanstvene in strokovne konference je bila izdana tudi znanstvena monografija, ki jo lahko najdete na naslednji povezavi.

3. javni posvet: Vse o cepljenju proti covidu-19 (o varnosti in učinkovitosti cepiv)

Spoštovani prebivalci in prebivalke,
vabimo vas, da se nam v četrtek, 29. julija 2021, ob 17. uri pridružite na 3. javnem posvetu: Vse o cepljenju proti covidu-19. Posvet je namenjen vsem vam, ki bi želeli pridobiti več dodatnih strokovnih informacij o cepljenju proti covidu-19. Govorili bomo o številnih vprašanjih v povezavi s cepljenjem ter kakšna so s študijami in podatki podprta dejstva.

Z vami bodo vrhunski strokovnjaki za covid-19, zdravniki specialisti infektologije in klinične mikrobiologije: prof. dr. Bojana Beović, prof. dr. Janez Tomažič in prof. dr. Alojz Ihan, specialistka ginekologije in porodništva Marijana Vidmar Šimic in strokovnjakinja s področja nalezljivih bolezni na NIJZ dr. Veronika Učakar. Prav tako bo na dogodku sodeloval minister za zdravje Janez Poklukar. 

Program:

17.00–17.05  Uvodni nagovor

 • Janez Poklukar, med., specialist interne medicine, minister za zdravje

17.05–17.15  Cepljenje po svetu, učinkovitost cepiv proti delta varianti in poročanje o neželenih učinkih

 • dr. Bojana Beović, dr. med., specialistka infektologije, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ

17.15–17.25  Spremljanje neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 v Sloveniji

 • Veronika Učakar,dr. med., strokovnjakinja s področja nalezljivih bolezni na NIJZ – Center za nalezljive bolezni

17.25–17.35  Cepiva proti covidu-19 – miti, dejstva in odprta vprašanja

 • dr. Alojz Ihan, dr. med., specialist klinične mikrobiologije, predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo ter redni profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani

17.35–17.45  Različice virusa, ki skrbijo, in kaj je pomembno pri osebah z imunskimi motnjami

 • dr. Janez Tomažič, dr. med., specialist infektologije in interne medicine, predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo

17.45–17.55  O poteku covida-19 pri nosečnicah ter cepljenje pri nosečnicah, doječih materah in ženskah, ki načrtujejo nosečnost

 • Marijana Vidmar Šimic, med., specialistka ginekologije in porodništva, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

17.55–17.45  Vprašanja in odgovori

Dogodek boste lahko spremljali na povezavi:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_5nLnj79IRCW7APr_Ks3H0A

POMEMBNO: Prosimo, da registracijo v sistem Zoom webinar opravite pravočasno ( na dan dogodka vsaj eno uro pred dogodkom) in si tako zagotovite, da boste dogodek lahko zagotovo spremljali.

Na dogodku želimo in pričakujemo strpno in spoštljivo komunikacijo, za kar se že vnaprej zahvaljujemo, saj bomo le tako lahko podali čim več informacij. 

Že zdaj ste tudi vabljeni, da vprašanja, ki jih imate v povezavi s covidom-19 in se dotikajo zgornjih tem, pošljete vnaprej na koronavirus@zzs-mcs.si.

Vljudno vabljeni na dogodek!
Zdravniška zbornica Slovenije

Vabljeni na cepljenje proti covidu-19 v eno izmed cepilnih mobilnih enot. Naročanje ni potrebno.

Aktualni seznam mobilnih cepilnih enot s termini lahko najdete na naslednji povezavi.

Ob promociji cepljenja proti covidu-19 v sklopu kampanje »Nalezimo se dobrih navad – Cepimo se« bo v petek, 2. julija 2021 v Laškem na sejmišču, Mestna ulica 2, med 10:00 in 14:00 uro postavljena stojnica v namen promocije cepljenja proti covidu-19.

V tem času bo tudi mobilna cepilna enota izvajala cepljenje proti covidu-19 za nenaročene osebe s cepivi Pfizer in Janssen. Cepiva je dovolj in med cepivi se bo lahko izbiralo.

Na stojnici bo prisoten minister za zdravje RS Janez Poklukar, študentje višjih letnikov medicine, predstavniki Območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter predstavniki lokalnih cepilnih centrov oziroma ZD Laško.

Cilj akcije je, da se v lokalnih okoljih prebivalce podrobno informira o cepivih, cepljenju in naročanju na cepljenje proti covid-19 ter obenem čim bolj poljudno in strokovno odgovorimo na njihove morebitne dileme, strahove in pomanjkljive ali neustrezne informacije. Ustrezna obveščenost je ključnega pomena za zaupanje ljudi v cepljenje in varnost cepiv proti covid-19.

Z epidemijo covida-19 se pojavlja kar nekaj vprašanj in dezinformacij ter dilem o cepljenju in cepivih proti covidu-19.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Društvom študentov farmacije Slovenije (DŠFS), Društvom študentov medicine Slovenije (Projekt Imuno) in Društvom študentov medicine Maribor (Projekt Vakcinet) prireja spletno okroglo mizo, na kateri bodo strokovnjaki s področja cepljenja odgovarjali na vprašanja javnosti.

Svoja vprašanja lahko zastavite preko spletnega obrazca.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na dogodku.

V sklopu dogodka poteka nagradna igra na Facebook profilu Nalezimo se dobrih navad – Cepimo se. V nagradni igri lahko sodelujete od 10.6. do 13.6.2021 (12.00 ure). Pravila nagradne igre pa najdete tukaj.