Domov / Aktualno / Raziskava SI-PANDA

Raziskava SI-PANDA

Nacionalni inštitut za javno zdravje izvaja spletno anketno raziskavo o vplivu pandemije na življenje (SI-PANDA), ki daje vpogled v boljše poznavanje in razumevanje vedenja ljudi v času med in po epidemiji covida-19 v Sloveniji. Raziskava na vzorcu oseba, starih med 18 in 74 let, ki so člani spletnega panela, poteka od 4. decembra 2020, v devetnajstih ponovitvah. Prvi del raziskave (do vključno 12. vala raziskave) se je izvajal enkrat na dva tedna, drugi del pa se izvaja enkrat na mesec.

V raziskavi zbrani podatki zagotavljajo ključne informacije o pandemski izčrpanosti odraslih prebivalcev Slovenije, kot naravnem in pričakovanem odzivu na dolgotrajno javnozdravstveno krizo, ki bistveno posega v vsakdan posameznika. Posledica pandemske izčrpanosti je pomanjkanje motivacije za upoštevanje priporočenih samozaščitnih vedenj, ki se pojavi postopoma in na katero vplivajo posameznikova čustva, izkušnje in stališča. Kaže se v zmanjšanju zavedanja o tveganjih, povezanih s širjenjem bolezni covid-19, nepripravljenosti za informiranje in neizvajanju samozaščitnih vedenj. Vpliva pa tudi na samo uspešnost ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Podlaga raziskave je vprašalnik Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), ki je bil preveden in v skladu z navodili SZO ustrezno prilagojen razmeram v Sloveniji, zato bodo nekateri podatki tudi mednarodno primerljivi.

Na spodnjih povezavah so predstavljeni izsledki 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20. in 21. vala spletne panelne anketne raziskave, prikazane pa so tudi nekatere primerjave s preteklimi valovi raziskave:

Poročilo 4. vala

Poročilo 5. vala

Poročilo 6. vala

Poročilo 7. vala

Poročilo 8. vala 

Poročilo 9. vala 

Poročilo 10. vala

Poročilo 11. vala

Poročilo 12. vala

Poročilo 13. vala

Poročilo 14. vala

Poročilo 15. vala

Poročilo 16. vala

Poročilo 17. vala

Poročilo 18. vala

Poročilo 19. vala

Poročilo 20. vala

Poročilo 21. vala

Več o raziskavi SI-PANDA si lahko preberete tudi na naslednji povezavi.