Domov / Aktualno / Raziskava SI-PANDA

Raziskava SI-PANDA

Nacionalni inštitut za javno zdravje izvaja spletno panelno anketno raziskavo o vplivu pandemije na življenje (SI-PANDA), ki daje vpogled v boljše poznavanje in razumevanje vedenja ljudi v času med in po epidemiji covida-19 v Sloveniji. Raziskava med osebami, starimi med 18 in 74 let, poteka od 4. decembra 2020, v dvanajstih ponovitvah, enkrat na dva tedna.

V raziskavi zbrani podatki zagotavljajo ključne informacije o pandemski izčrpanosti splošne populacije kot naravnem in pričakovanem odzivu na dolgotrajno javnozdravstveno krizo, ki bistveno posega v vsakdan posameznika. Posledica pandemske izčrpanosti je pomanjkanje motivacije za upoštevanje priporočenih samozaščitnih vedenj, ki se pojavi postopoma in na katero vplivajo posameznikova čustva, izkušnje in stališča. Kaže se v zmanjšanju zavedanja o tveganjih, povezanih s širjenjem bolezni covid-19, nepripravljenosti za informiranje in neizvajanju samozaščitnih vedenj. Vpliva pa tudi na samo uspešnost ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Podlaga raziskave je vprašalnik Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), ki je bil preveden in v skladu z navodili SZO ustrezno prilagojen razmeram v Sloveniji, zato bodo podatki tudi mednarodno primerljivi.

Na spodnjih povezavah so predstavljeni izsledki 4., 5., 6., 7., 8. , 9., 10., 11. in 12. vala spletne panelne anketne raziskave, prikazane pa so tudi nekatere primerjave s prejšnjimi valovi raziskave:
Poročilo 4. vala

Poročilo 5. vala

Poročilo 6. vala

Poročilo 7. vala

Poročilo 8. vala 

Poročilo 9. vala 

Poročilo 10. vala

Poročilo 11. vala

Poročilo 12. vala

Več o raziskavi SI-PANDA si lahko preberete tudi na naslednji povezavi.