Domov / Zmote o cepljenju

Zmote o cepljenju

Ne drži: Cepiva proti covidu-19 povzročajo magnetizem

Cepiva proti covidu-19 ne vsebujejo sestavin, ki bi ustvarjale elektromagnetno polje na mestu cepljenja. Vsa cepiva proti covidu-19 so brez kovin.

Več:
Informacije o odobrenih cepivih proti covidu-19 v EU
Informacije o cepivih proti covidu-19

 Ne drži: Cepljenje proti covidu-19 je odsvetovano za osebe z oslabljenim imunskim sistemom in kronične bolnike

Kronični bolniki in imunsko oslabljene osebe imajo večje tveganje za težji potek covida-19,
zato je cepljenje proti covidu-19 zanje še posebej priporočljivo.
Pri osebah, ki imajo oslabljen imunski sistem ali jemljejo imunosupresivna zdravila, bo lahko učinkovitost cepljenja nekoliko manjša.

Ne drži: Preboleli smo covid-19, zato se ni smiselno cepiti

Cepljenje proti covidu-19 je priporočljivo tudi za osebe, ki so prebolele covid-19. Raziskave kažejo, da cepljenje prebolevnikov dodatno okrepi imunski odziv in izboljša zaščito pred ponovno okužbo z virusom SARS-CoV-2.

Strokovno stališče je, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih 9 mesecih dokazano prebolele covid-19 (izvid o pozitivnem PCR testu), zadostuje en odmerek cepiva proti covidu-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje v skladu s SmPC). V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju. Če je minilo več kot 9 mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje.

Več:
Cepljenje proti covidu-19
Prebolevniki in cepljenje
Prebolevniki in cepljenje

Ne drži: Razvoj cepiv je potekal nenavadno hitro, zato cepiva niso varna

Zaradi pandemije covida-19 in njenih uničujočih posledic na celoten svet je prišlo do največje mobilizacije raziskovalcev in farmacevtske industrije v zgodovini. Razvoj cepiva je bil močno pospešen.
Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je bila časovnica strnjena, vendar so bile izvedene vse potrebne faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se nadaljuje tudi sedaj, ko so cepiva že pridobila dovoljenje za promet in so v splošni uporabi. Pravila za registracijo cepiv so za vsa cepiva enaka, podatki o varnosti in učinkovitosti cepiv proti covidu-19 pa so enako verodostojni kot za druga cepiva.

Več o odobritvi cepiv in postopkih:
O cepljenju proti covidu-19
Postopek odobritve cepiv
Kako se cepiva razvijajo, odobrijo in dajo v promet?
Kakšni postopki se uporabljajo za razvoj in odobritev cepiv proti covidu-19
Postopek ocenjevanja zdravila s strani Evropske agencije za zdravila

Ne drži: Cepiva se lahko vgradijo v našo DNK in jo spremenijo

Cepiva proti covidu-19 ne povzročijo spremembe človeškega genoma. Vse nukleinske kisline v cepivih (na osnovi mRNK, adenovirusov, plazmidov) obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da nastanejo proteini (antigeni), ki izzovejo imunski odgovor in sprožijo nastanek protiteles. Cepiva se torej v telesu kmalu razgradijo in ne spreminjajo človeške DNK.

Več o delovanju cepiv:
Kako delujejo cepiva
Delovanje cepiv
Cepljenje proti covidu-19

Ne drži: Cepljenje proti covidu-19 je nevarno za nosečnice

Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice večje tveganje za hujši potek bolezni, poleg tega pa tudi večje tveganje za zaplete v nosečnosti, kot sta preeklampsija in eklampsija. Pri okužbi z virusom SARS-CoV-2 v nosečnosti obstaja večje tveganje za carski rez, prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčka. Dosedanji podatki kažejo, da je cepljenje z mRNA cepivi v nosečnosti, v času zanositve in dojenja učinkovito in varno. Po cepljenju so bila dokazana protitelesa proti covid-19 v popkovnični krvi in v materinem mleku. Ta protitelesa predstavljajo pasivno zaščito ploda in novorojenčka pred covid-19.

Za nosečnice je priporočljiva uporaba mRNA cepiv, ker je za ta cepiva trenutno na voljo največ podatkov o varnosti in učinkovitosti pri nosečnicah. Če ženska, ki je prejela prvi odmerek cepiva Vaxzevria (AstraZeneca), zanosi, se za 2. odmerek uporabi mRNA cepivo.

Ne drži: Zaradi cepljenja smo lahko na testiranju pozitivni

Cepljenje proti covidu-19 ne more povzročiti pozitivnega rezultata PCR testa ali hitrega antigenskega testa, saj merita prisotnost virusa, v cepivu pa virusa
SARS-CoV-2 ni.

Več:
Informacije o cepivih
Cepljenje proti covidu-19

Ne drži: Cepiva proti covidu-19 niso varna za otroke in mladostnike

Cepivi Comirnaty (proizvajalca Pfizer BioNTech) in Spikevax (proizvajalca Moderna) sta odobreni s strani Evropske agencije za zdravila za cepljenje mladostnikov, starih 12 let in več. Cepivi sta varni in učinkoviti.

Več:
Cepivo Comirnaty
Cepivo Spikevax
Informacije o cepivih

Ne drži: Pri pripravi cepiv proti covidu-19 niso uporabili preizkušenih tehnologij, zato so cepiva manj varna

Če bi želeli pripraviti “klasično” cepivo proti covidu-19,  bi potrebovali več let, da bi cepivo izdelali in ga proizvedli v zadostnih količinah. Ker je svet nujno potreboval cepivo, so bile za cepivo, ki naj bi ga v nekaj mesecih proizvedli v milijardnih odmerkih, izbrane nove tehnologije – klasični načini gojenja virusov in čiščenja njihovih sestavnih delov za pripravo cepiv so prezamudni, da bi bilo z njimi mogoče v nekaj mesecih pripraviti milijarde cepilnih odmerkov.
Prednost mRNA cepiv: Enostavna masovna proizvodnja, zelo čist produkt, velike možnosti modificiranja učinkov.

Več:
Cepljenje proti covidu-19

Sem mlad in zdrav, zakaj bi se cepil? Zakaj bi se cepili otroci in mladostniki?

Covid-19, vsaj različice virusa, ki jih poznamo do sedaj, pri otrocih in mladostnikih večinoma povzročajo relativno blag potek bolezni. 

Izjema je večorganska odpoved, kjer pride do težkih zapletov pri prej zdravih otrocih, kar je posledica pretiranega imunskega odziva in lahko ogroža življenje otroka. Do sedaj so v Sloveniji zaradi tega zdravili več kot 30 otrok na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Najpogosteje so prizadeti srce, oči, prebavila, koža, redkeje pljuča, ledvica, možgani. Prav tako se tudi pri mladostnikih lahko pojavijo dolgo trajajoči simptomi bolezni – postcovidni sindrom (t.i. »dolgi covid«).

V primerih, ko se v nekem kolektivu ugotovi, da je bil v času kužnosti del tega kolektiva okužen otrok ali mladostnik (vrtec, šola), gredo vrstniki in osebje, glede na okoliščine izpostavljenosti, v 10-dnevno karanteno. Osebe, ki so polno cepljene, v primeru visoko tveganega stika ne potrebujejo karantene. Osebe, ki so cepljene, tudi če se okužijo, širijo virus v manjši meri, kar pomeni manj prenosov in s tem manjše tveganje za nove mutacije virusa. Varnost cepiv je pri otrocih primerljiva z odraslimi.

Več:
Tveganje za prenos okužb v šolah

Ne drži: Nikjer ne moramo dostopati do podatkov o sestavinah cepiv proti covidu-19

Informacije najdete v Povzetkih glavnih značilnosti zdravila (SmPC), ki so objavljeni na naslednji povezavi.

Več:
Evropska agencija za zdravila

Ne drži: V kliničnih študijah so sodelovali samo zdravi ljudje, zato še ne pomeni, da je cepivo varno za ostale

V klinične raziskave varnosti in učinkovitosti cepiv proti covidu-19 so bile vključene tako zdrave osebe kot tudi osebe z različnimi kroničnimi boleznimi. Vsa cepiva, ki se trenutno uporabljajo za cepljenje proti covidu-19 v Sloveniji, so se v kliničnih raziskavah pri osebah s kroničnimi boleznimi izkazala kot varna in učinkovita.

Ni nujno: Bolezen covid-19 poteka blago (kot prehlad)

Covid-19 pri večini zbolelih povzroča blage do zmerne zdravstvene težave, ki pa so vseeno neprijetne in lahko trajajo tudi do dva tedna ali več. Covid-19 lahko prizadene številne organe (npr. pljuča, srce, možgane) in povzroča različne zaplete, npr. pljučnico, sindrom akutne dihalne stiske, nastajanje krvnih strdkov, sekundarne virusne in bakterijske okužbe … Veliko bolnikov pa za posledicami trpi tudi več mesecev po preboleli bolezni.

Več:
Dolgi covid
Strokovni viri

Ne drži: Virus SARS-CoV-2 sploh še niso izolirali


Novi koronavirus, SARS-CoV-2, so izolirali že kmalu po pojavu prvih primerov covid-19 na Kitajskem. Izolacija virusa SARS-CoV-2 je bistvena za raziskovalne namene, vključno z razvojem cepiv in novih zdravil.

Več:

Težja oblika respiratornega sindroma koronavirus 2 pri bolniku s koronavirusno boleznijo, Združene države Amerike

Izolacija in hitra delitev novega koronavirusa 2019 (SARS-CoV-2) od prvega bolnika z diagnozo covida-19 v Avstraliji

Izolacija virusa težje oblike akutnega respiratornega sindroma koronavirus 2 (SARS-CoV-2) za diagnostične in raziskovalne namene

Verodostojne baze podatkov

Ali lahko cepiva proti covidu-19 povzročijo nastanek novih sevov?

Ne. Virusi se nenehno spreminjajo z mutacijami in rekombinacijami njihovega genetskega materiala, zato je pojav novih različic virusov pričakovan.

Cepiva proti covidu-19 prispevajo k zmanjšanju možnosti nastanka novih sevov. Ob intenzivnejšem širjenju virusa so namreč možnosti za nastanek novih sevov večje. Visoka precepljenost populacije preprečuje nadaljnje širjenje virusa in tako pomaga pri preprečevanju nastajanja novih sevov.

Ali so vsi neželeni dogodki, poročani v sistem VAERS (Vaccine adverse event reporting system oz. sistem poročanja neželenih dogodkov po cepljenju), posledica cepljenja?

Ne. V sistem VAERS poročajo neželene dogodke, ki so v časovni povezavi s cepljenjem, ni pa nujno, da so s cepljenjem tudi vzročno povezani. To pomeni, da so v sistem VAERS poročani tako pravi neželeni učinki po cepljenju, kot tudi dogodki, ki so le v časovni povezavi s cepljenjem in bi se zgodili tudi, če oseba nebi bila cepljena. Prijave neželenih dogodkov spremljajo strokovnjaki, ki preučujejo varnost cepiv, pri čemer zaznane varnostne signale dodatno preučijo in ocenijo ali gre pri tem za povezavo določenega neželenega dogodka s cepljenjem.

V primeru ugotovljenega novega resnega neželenega učinka posameznega cepiva, se o nadaljnji uporabi tega cepiva presoja na podlagi ocene tveganja in koristi.

Nedavno je po spletu zakrožila napačna interpretacija poročanih neželenih dogodkov (vključno s smrtmi) po cepljenju s cepivi proti covid-19 v sistem VAERS. Podatki so bili napačno interpretirani kot potrjene posledice cepljenja – kar ne drži. Poročani neželeni dogodki v sistem VAERS, vključno s smrtmi, še ne pomenijo tudi vzročne povezanosti s cepljenjem.