window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-NJJR9972HQ');
Pogosta vprašanja in odgovori2022-02-02T06:27:36+01:00
Domov / Cepljenje proti covidu-19 / Pogosta vprašanja in odgovori

Pogosta vprašanja in odgovori

Ključnega pomena pri cepljenju bo predvsem naše zaupanje v varnost in učinkovitost cepiv. Zaupanje pa najprej temelji na jasni in objektivni obveščenosti. Zato smo na tem mestu zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore glede cepiv in cepljenja proti covidu-19.
Komu se priporoča cepljenje proti covidu-19?2022-11-24T08:24:16+01:00

Cepljenje proti covidu-19 je namenjeno vsem osebam, za katere so cepiva registrirana in nimajo kontraindikacij za cepljenje (več o kontraindikacijah si lahko preberete v Navodilih in priporočilih za cepljenje proti COVID-19).

Kako je z osnovnim cepljenjem proti covidu-19?2022-11-24T08:26:55+01:00

Osnovno cepljenje se pri cepivu Jcovden/Janssen (Johnson&Johnson) opravi z enim odmerkom, pri ostalih cepivih pa z dvema odmerkoma, le pri cepivu Comirnaty 3 se opravi s tremi odmerki (drugi najmanj tri tedne po prvem, tretji najmanj 8 tednov po drugem). Priporočen presledek med odmerkoma je pri cepivih Comirnaty 30, Comirnaty 10 (Pfizer/BioNTech) in Nuvaxovid (Novavax) najmanj tri tedne, pri cepivu Spikevax (Moderna) pa štiri tedne. Če ni možno upoštevati priporočenih presledkov in je presledek daljši, se cepljenje z drugim odmerkom opravi ob prvi priložnosti.

Kako je s cepljenjem mladostnikov (12–17 let)?2022-11-24T08:59:29+01:00

Osnovno cepljenje proti covidu-19 je priporočljivo za vse mladostnike stare 12 let in več, poživitveni odmerek pa predvsem za mladostnike s kroničnimi boleznimi, lahko pa ga prejmejo tudi zdravi mladostniki.

Cepljenje mladostnikov se lahko izvaja v cepilnih centrih na enak način kot cepljenje odraslih.

Glede privolitve velja enako kot pri drugih cepljenjih: pri otrocih mlajših od 15 let je za cepljenje potrebna privolitev staršev, zato je pri cepljenju potrebno spremstvo staršev/skrbnikov ali pisna privolitev staršev/skrbnikov. Pri mladostnikih starih 15 let in več privolitev staršev ni potrebna.

Kako je s cepljenjem otrok?2022-11-24T08:55:49+01:00

Osnovno cepljenje proti covidu-19 je posebej priporočljivo za otroke stare 5-11 let s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami z večjim tveganjem za hud potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem (npr. imunsko oslabljene osebe, sorojenci s kroničnimi boleznimi). Cepljenje proti covidu-19 je smiselno in varno tudi za ostale otroke, stare 5-11 let, saj tudi pri njih zmanjša možnost hujšega poteka in zapletov covida-19.

Priporočljivo je, da se cepljenje otrok starih 5-11 let opravi s cepivom Comirnaty 10, cepljenje otrok starih 6-11 let se lahko opravi tudi s cepivom Spikevax (polovičen odmerek).

Cepljenje se lahko izvaja v cepilnih centrih na enak način kot cepljenje mladostnikov in odraslih.

Kako je s cepljenjem dojenčkov in otrok, starih od 6 mesecev do 4 leta?2022-11-24T09:01:34+01:00

Osnovno cepljenje proti covidu-19 (s 3 odmerki cepiva Comirnaty 3) je priporočljivo za otroke (6 mesecev do 4 let) s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami z večjim tveganjem za hud potek covida-19, ki jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem (npr. imunsko oslabljene osebe, sorojenci s kroničnimi boleznimi).

Prejel sem osnovno cepljenje proti covidu-19. Kako je s prvim in drugim poživitvenim odmerkom?2022-11-24T08:44:26+01:00

Prvi poživitveni odmerek je odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju. Priporočljiv je za vse osebe, stare 18 let in več in za mladostnike s kroničnimi boleznimi stare 12-17 let, lahko pa ga prejmejo tudi zdravi mladostniki.

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in prvim poživitvenim odmerkom je vsaj 3 mesece.

Drugi poživitveni odmerek (4. odmerek oziroma 5. odmerek za imunsko oslabljene) je priporočljiv za osebe z večjim tveganjem za težji potek covida-19: posebej ranljive kronične bolnike, oskrbovance DSO/SVZ in vse osebe stare 60 let in več. Z drugim poživitvenim odmerkom se lahko cepijo tudi druge osebe stare 18 let in več, če tako želijo. Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom se opravi vsaj 3 mesece po prvem poživitvenem odmerku.

 

Dodatne informacije so na voljo v Navodilih in priporočilih za cepljenje proti COVID-19.

Komu se priporoča sezonski poživitveni odmerek in kdaj?2022-11-24T08:45:44+01:00

Pri ogroženih skupinah se priporoča tudi »sezonski poživitveni odmerek« s posodobljenim cepivom, če je od zadnjega cepljenja minilo vsaj 3 mesece. Tudi ostale osebe, pri katerih je že minilo vsaj 3 mesece od zadnjega cepljenja ali prebolelega covida-19, lahko prejmejo sezonski poživitveni odmerek.

Katero cepivo se uporablja za poživitvene odmerke?2022-11-24T08:48:15+01:00

Za poživitvene odmerke se praviloma uporabi mRNA cepiva: Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (Pfizer/ BioNTech); Comirnaty Original/Omicron BA.1 (Pfizer/BioNTech), Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1  (Moderna), pri osebah starih 18 let in več lahko tudi cepivo Nuvaxovid.

Katere vrste cepiva proti covidu-19 so na voljo v Sloveniji?2023-01-13T14:51:58+01:00

V Sloveniji je trenutno dostopnih enajst cepiv proti covidu-19:

cepiva Comirnaty in Spikevax spadajo med mRNA cepiva (Comirnaty 3, Comirnaty 10, Comirnaty 30, Comirnaty Original/Omicron BA.1, Comirnaty Original/ Omicron BA.4-5 (15/15 μg), Comirnaty Original/ Omicron BA.4-5 (5/5 μg)  ter Spikevax, Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1, Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5 (Moderna). Vektorsko cepivo Jcovden/Janssen (Johnson&Johnson) in proteinsko cepivo Nuvaxovid (Novavax).

Katero cepivo proti covidu-19 se priporoča?2022-11-24T08:22:15+01:00

V skladu z nacionalnimi priporočili je, zaradi boljše učinkovitosti in manj resnih zapletov pri mRNA cepivih v primerjavi z vektorskim cepivom Jcovden, priporočljiva uporaba mRNA cepiv. Pri osebah, ki še niso pričele s cepljenjem, je enako priporočljiva uporaba proteinskega rekombinantnega cepiva Nuvaxovid (možna uporaba tudi za osebe, ki so prej že prejele drugo cepivo).

Vektorsko cepivo Jcovden se lahko uporabi le na izrecno željo osebe, ki se cepi; ob tem je treba osebo opozoriti na možnost neželenih učinkov povezanih z vektorskimi cepivi.

Dodatne informacije so na voljo v Priporočilih za cepljenje proti covid-19 za različne skupine prebivalcev.

Ali ob prejemu drugega poživitvenega odmerka prejmemo novo potrdilo 4/4?2022-12-06T09:35:41+01:00
Po novem se pri izdaji EU DCP o cepljenju podpira oznake, višje od 3/3, skladno s številom prejetih odmerkov cepiva, torej 4/4 za štiri prejete odmerke, 5/5 za pet prejetih odmerkov itd.
Ali je cepljenje proti covidu-19 sploh še smiselno, saj za novo različico virusa SARS-CoV-2 (omikron) zbolevajo tudi cepljene osebe in prebolevniki?2022-11-24T08:50:57+01:00

Cepljenje proti covidu-19 je še vedno priporočljivo tudi v času kroženja različice omikron. Dosedanji podatki sicer kažejo, da je zaščita pred okužbo z novo različico virusa SARS-CoV-2 – omikron tako po cepljenju, kot tudi po preboleli bolezni slabša v primerjavi z različico delta. Podatki pa kažejo tudi, da se zaščita bistveno izboljša po poživitvenem odmerku z mRNA cepivom. Cepljenje prebolevnikov je priporočljivo opraviti vsaj 3 mesece po preboleli bolezni (prej cepljenje po do sedaj znanih podatkih ni smiselno, ga je pa možno opraviti na željo osebe, ki se cepi).

Ali so koristi cepljenja večje od tveganja za neželene učinke po cepljenju?2022-11-24T09:07:17+01:00

Tako kot vsako cepljenje, ima tudi cepljenje proti covidu-19 neželene učinke, ki pa so običajno blagi do zmerni in prehodni. V prvih dveh dneh po cepljenju se lahko pojavijo bolečina, oteklina in/ali rdečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, oteklost bezgavk, ki pa običajno izzvenijo v nekaj dneh po cepljenju. Te reakcije so pričakovane in kažejo, da se je imunski sistem odzval na cepljenje.

Cepljenje proti covidu-19 zmanjša možnost za težji potek in tudi za druge zaplete covida-19, poleg tega pa je najpomembnejši ukrep za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Koristi cepljenja so torej večje kot pa tveganje za resne neželene učinke, ki je izjemno malo.

Po cepljenju s cepivoma Comirnaty in Spikevax so poročali o zelo redkih primerih miokarditisa (vnetje srčne mišice) in perikarditisa (vnetje osrčnika), ki so se pojavili predvsem v prvih dveh tednih po cepljenju, pogosteje po prejemu drugega odmerka in pogosteje pri mlajših moških. Če se po cepljenju pojavijo bolečine v prsnem košu, težko dihanje in/ali občutek razbijanja srca, svetujemo, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč.

Po cepljenju s cepivom proti covidu-19 Jcovden/Janssen so poročali o izjemno redkih primerih pojava zelo nizkega števila trombocitov v prvih štirih tednih po cepljenju, pojava krvnih strdkov s sočasnim znižanjem števila trombocitov v prvih treh tednih po cepljenju in pojavu krvnih strdkov v venah v prvih treh tednih po cepljenju. Če se po cepljenju pojavijo hujše zdravstvene težave (zasoplost, bolečina v prsih, otekanje in/ali bolečine nog, vztrajna bolečina v trebuhu, vztrajen močan glavobol, zamegljen vid, zmedenost, epileptični napadi, številne majhne modrice, podplutbe ali krvavitve), ali te ne izzvenijo v nekaj dneh, svetujemo, da takoj poiščete zdravniško pomoč.

V prvih dneh po cepljenju s cepivom Jcovden/Janssen so poročali o izjemno redkih primerih sindroma kapilarnega prepuščanja. Če se vam v dneh po cepljenju pojavi hitro otekanje rok in nog ter nenadno povečanje telesne mase, pridružen pa je lahko tudi občutek omedlevice (zaradi nizkega krvnega tlaka), svetujemo, da takoj poiščete zdravniško pomoč.

Po cepljenju s cepivom Jcovden/Janssen so zelo redko poročali o Guillain-Barrejevem sindromu, redki nevrološki motnji, pri kateri imunski sistem poškoduje živčne celice. Če se pojavita šibkost in paraliza okončin, ki se lahko razširita na prsni koš in obraz, svetujemo, da nemudoma poiščete pomoč.

Po cepljenju s cepivom Jcovden/Janssen se izjemno redko lahko pojavi vnetje malih žil (vaskulitis) s kožnimi spremembami (vnetje krvnih žil v koži, ki lahko povzroči kožni izpuščaj v ravni ali nad ravnijo kože, rdeče lise pod površino kože in modrice). Običajno klinična slika bolezni spontano izzveni ob ustrezni podporni oskrbi.

Več informacij si lahko preberete v Obvestilu za osebe, cepljene proti covidu-19.

Kako je s cepljenjem oseb, ki so prebolele covid-19?2022-11-24T08:52:45+01:00
Cepljenje prebolevnikov je priporočljivo opraviti vsaj 3 mesece po preboleli bolezni (prej cepljenje po do sedaj znanih podatkih ni smiselno, ga je pa možno opraviti na željo osebe, ki se cepi).
Ali je med cepljenjem proti covidu-19 in drugimi cepljenji potreben presledek?2022-11-24T09:10:30+01:00

Cepljenje s cepivom proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom do drugih cepiv.

Ali se lahko cepljenje proti covidu-19 in gripi opravi sočasno?2022-11-24T09:12:20+01:00

Da, cepljenji se lahko opravita istočasno ali s kakršnimkoli presledkom. Do sedaj znani podatki o sočasnem cepljenju proti covidu-19 in gripi ter dosedanje izkušnje z drugimi cepivi kažejo, da je učinkovitost in varnost cepiv podobna, če so uporabljena sočasno ali s presledki.

Ali lahko kljub cepljenju vseeno zbolim?2021-12-07T09:40:33+01:00

Po cepljenju se vzpostavi zaščita, ki nas varuje pred okužbo z virusom SARS-CoV-2. Vendar pa zaščita po cepljenju (kot tudi zaščita po preboleli bolezni) ni 100%, poleg tega zaščita po cepljenju s časom upada. Zato se lahko zgodi, da tudi posamezne cepljene osebe zbolijo, vendar pa je običajno potek bolezni pri njih blažji, kot če nebi bile cepljene.

V medijih se pojavljajo nasprotujoča si mnenja in teorije zarote glede koronavirusne bolezni in cepljenja. Ob tem nastaja zmeda in se poraja veliko vprašanj. Kaj naj storimo?2022-11-24T09:16:46+01:00

Zaradi široke uporabe spleta in družbenih medijev je na voljo veliko različnih informacij, tudi na področju koronavirusne bolezni in cepljenja. Niso vse resnične, potrebna je kritična presoja. Informacije pridobivajmo iz kredibilnih in uradnih virov ter od strokovnjakov, ki se s področjem ukvarjajo. Upoštevajmo vsa priporočila za javno zdravje.

Verodostojne informacije na temo covida-19 in tudi cepljenja proti covidu-19 lahko poiščemo na zaupanja vrednih spletnih straneh priznanih domačih in tujih zdravstvenih inštitucij:

– Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC): https://www.ecdc.europa.eu/en

Ameriški center za nadzor bolezni (CDC)

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)

Evropska medicinska agencija

– Strokovne članke in raziskave s področja medicine lahko najdete v bazi PubMed

– Informacije v slovenskem jeziku pa so na voljo tudi na naši spletni strani www.nijz.si/  in www.cepimose.si/ .

Go to Top