window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-NJJR9972HQ');
Pogosta vprašanja in odgovori2021-03-08T06:38:32+01:00
Domov / Cepljenje proti covidu-19 / Pogosta vprašanja in odgovori

Pogosta vprašanja in odgovori

Ključnega pomena pri cepljenju bo predvsem naše zaupanje v varnost in učinkovitost cepiv. Zaupanje pa najprej temelji na jasni in objektivni obveščenosti. Zato smo na tem mestu zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore glede cepiv in cepljenja proti covidu-19.
Ali se tudi nosečnicam in doječim materam priporoča tretji poživitveni odmerek?2021-11-30T12:20:12+01:00

Tudi pri nosečnicah, doječih materah in ženskah, ki načrtujejo nosečnost je smiselno poživitveno cepljenje (3. odmerek) z mRNA cepivi. Nosečnice, doječe matere in ženske, ki načrtujejo nosečnost, naj prejmejo tretji odmerek cepiva po 6 mesecih od zadnjega cepljenja z mRNA ali po 2 mesecih od cepljenja z vektorskimi cepivi. Poživitveni odmerek svetujemo vsem, še zlasti pa bolj izpostavljenim nosečnicam (zdravstvene delavke, učiteljice, itd) ter nosečnicam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni (starejše od 35. let, ITM višji od 30, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak).

Ali je res, da covid-19 bolniki v resnici umirajo zaradi drugih pridruženih bolezni in ne zaradi covida-19?2021-11-29T15:25:09+01:00

Ker je tveganje za težji potek bolezni in smrt večje pri starejših ter kroničnih bolnikih in ker so zdravstvene težave pri starejših ljudeh bolj pogoste, je torej logična posledica, da ima velik delež umrlih zaradi covid-19 tudi druge pridružene bolezni. To pa še ne pomeni, da smrti, ki so nastopile zaradi okužbe z virusom SARS-CoV-2, niso posledica covid-19.

Ali je res, da so cepljeni enako kužni kakor necepljeni?2021-12-01T11:57:31+01:00

Raziskave kažejo tudi, da so cepljene osebe bistveno slabši prenašalci, kot necepljene osebe, vendar pa cepljenje ne more popolnoma preprečiti prenosa bolezni, zato se tudi cepljenim osebam svetuje, da upoštevajo splošne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (npr. higiena rok in kašlja, vzdrževanje ustrezne medosebne razdalje, nošenje maske,…).

Ali so cepiva proti covidu-19 dovolj učinkovita, da lahko ustavijo epidemijo?2021-12-01T11:52:43+01:00

Raziskave kažejo, da cepiva proti covidu-19 učinkovito zaščitijo pred simptomatsko okužbo, še bolje pa nas zaščitijo pred težjimi oblikami bolezni. Ker nobeno cepivo (tako kot tudi prebolela bolezen) ne zagotavlja 100 % zaščite, pa se lahko zgodi, da zbolijo tudi posamezne cepljene osebe, vendar je v teh primerih potek bolezni običajno blažji. Ker zaščita po cepljenju proti covid-19 s časom upada, se polno cepljenim osebam, starim 18 let in več priporoča poživitveni odmerek (v skladu z nacionalnimi priporočili za cepljenje proti covid-19), ki okrepi in podaljša zaščito pred boleznijo.

Ali so cepiva proti covidu-19 še vedno v tretji fazi kliničnih raziskav?2021-12-01T12:03:11+01:00

Covid-19 niso eksperimentalna cepiva. Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je bila časovnica strnjena, vendar so bile izvedene vse potrebne faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se nadaljuje tudi sedaj, ko so cepiva že pridobila dovoljenje za promet in so v splošni uporabi. Pravila za registracijo cepiv so za vsa cepiva enaka, podatki o varnosti in učinkovitosti cepiv proti covidu-19 pa so enako verodostojni, kot za druga cepiva.

Ali cepiva res vsebujejo čipe, s katerimi nam sledijo ali nas kontrolirajo? Ali cepiva vsebujejo grafen oksid? So cepiva magnetna?2021-12-01T12:04:43+01:00

Cepiva proti covidu-19 ne vsebujejo nanodelcev in ne preluknjajo celične membrane. O delovanju cepiv najdete več informacij na naslednjih povezavah:

https://www.cepimose.si/cepljenje-proti-covidu-19/informacije-o-cepivih/;

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/005-cepiva_gradivo_za_strokovno_javnost_03052021.pdf

Ali virus SARS-CoV-2 res sploh še niso izolirali?2021-12-01T12:08:54+01:00
Kako je s poživitvenim odmerkom?2021-11-30T12:50:36+01:00
Poživitven odmerek je odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju.
Posebej je priporočljiv za:
– oskrbovance DSO in drugih socialno varstvenih zavodov (SVZ),
– osebe stare 50 let in več in posebej ranljive kronične bolnike* ne glede na starost,
– družinske člane imunsko oslabljenih oseb,
– osebe z večjo poklicno izpostavljenostjo,
– osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi.
Priporočljiv je tudi za vse ostale osebe stare 18 let in več.Osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo (če polno cepljen prebolevnik kljub temu želi prejeti poživitven odmerek, se ga lahko cepi).

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi ali kot »mešana shema« (Vaxzevria in mRNA cepivo), in poživitvenim odmerkom je vsaj 6 mesecev.
Glede na trenutno epidemiološko situacijo je poživitven odmerek za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi (ali v tujini z drugimi cepivi odobrenimi s strani SZO), priporočljiv s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju.

Več informacij najdete v priporočilih na naslednji povezavi.
Ali Nacionalni inštitut za javno zdravje izdaja oz. tiska EU Digitalno COVID potrdilo?2021-08-24T15:35:45+02:00

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) potrdil EU DCP ne izdaja ali tiska. Pošiljanje potrdil EU DCP s strani NIJZ-ja je bilo enkratno dejanje ob vzpostavitvi EU DCP-ja, ki ne poteka več oz. se je že zaključilo. EU Digitalno COVID potrdilo si zato lahko zagotovite na enega od spodaj navedenih načinov:

 • z digitalnim potrdilom prek portala zvem.eZdrav.si,
 • ob cepljenju na cepilnem mestu,
 • pri osebnem zdravniku,
 • v lekarnah (z doplačilom).

Digitalna različica EU DCP-ja je uporabnikom portala zVEM (https://zvem.ezdrav.si/domov) na voljo kadarkoli in kjerkoli (tudi prek mobilne aplikacije zVEM), za dostop do portala zVEM oz. aplikacije pa sta potrebna digitalno potrdilo ali mobilna identiteta smsPASS.

Vse dodatne informacije o EU DCP in odgovori na najpogostejša vprašanja so na voljo na naslednji povezavi.

Zakaj se EU Digitalno COVID potrdilo imenuje »digitalno«, čeprav je na voljo tudi v papirni (tiskani) različici?2021-08-24T15:06:21+02:00

Beseda »digitalno« v poimenovanju EU Digitalno COVID potrdilo se nanaša na to, da se da digitalno prebrati kodo na potrdilu, in ne na to, da bi bilo dosegljivo zgolj na digitalnih napravah. EU DCP je na voljo tako v digitalni kot tudi v tiskani obliki.

Ali je EU Digitalno COVID potrdilo v papirni (tiskani) različici enako veljavno kot EU Digitalno COVID potrdilo v digitalni obliki?2021-08-24T15:06:27+02:00

EU Digitalno COVID potrdilo (EU DCP) je enako veljavno tako v papirni (tiskani) različici kot tudi v digitalni obliki.

Zakaj je cepljenje mladostnikov smiselno?2021-08-11T15:34:14+02:00

Covid-19, vsaj različice virusa, ki jih poznamo do sedaj, pri otrocih večinoma povzročajo relativno blag potek bolezni. Izjema je več-organska odpoved, kjer pride do težkih zapletov pri prej zdravih otrocih, kar je posledica pretiranega imunskega odziva in lahko ogroža življenje otroka. Do sedaj so v Sloveniji zaradi tega zdravili preko 30 otrok na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Najpogosteje so prizadeti srce, oči, prebavila, koža, redkeje pljuča, ledvica, možgani. Prav tako se tudi pri mladostnikih lahko pojavijo dolgo trajajoči simptomi bolezni – postcovidni sindrom (»dolgi covid«).

V primerih, ko se v nekem kolektivu ugotovi, da je bil v času kužnosti del tega kolektiva okužen otrok (vrtec, šola), gredo vrstniki in osebje, glede na okoliščine izpostavljenosti, v 10-dnevno karanteno. Osebe, ki so polno cepljene, v primeru visoko tveganega stika, ne potrebujejo karantene. Osebe, ki so cepljene, tudi če se okužijo, širijo virus v manjši meri, kar pomeni manj prenosov in s tem manjše tveganje za nove mutacije virusa. Varnost cepiv je pri otrocih primerljiva z odraslimi.

Kje lahko dobim EU Digitalno Covid potrdilo?2021-07-23T09:46:05+02:00
 • Z digitalnim potrdilom preko portala zvem.eZdrav.si
 • ob cepljenju na cepilnem mestu,
 • pri osebnem zdravniku,
 •  v lekarnah (z doplačilom).

Opomba: NIJZ ne izdaja oz. tiska potrdil EU DCP. Šlo je za enkratno dejanje ob vzpostavitvi EU DCP in app zVEM na presečni datum 30. 6. 2021 za tiste, ki so bili upravičeni do potrdil in še niso pridobili kvalificiranih digitalnih potrdil.

Ali se lahko cepimo v Sloveniji, kljub temu, da nismo slovenski državljani?2021-07-19T13:18:12+02:00

Cepljenje proti covidu-19 se zagotovi za vse, ki imajo stalno prebivališče na območju Republike Slovenije, za osebe, ki prebivališča v Republiki Sloveniji nimajo, so pa zaposlene pri delodajalcu s sedežem v Republiki Sloveniji in za diplomatske predstavnike drugih držav, rezidenčno akreditiranih v Sloveniji.

Kaj je kvalificirano digitalno potrdilo?2021-06-10T14:23:59+02:00

Kvalificirano digitalno potrdilo je računalniški zapis, ki vsebuje podatke o imetniku, njegov javni in zasebni ključ, podatke o izdajatelju digitalnega potrdila in obdobje veljavnosti. Izdajatelji kvalificiranih digitalnih potrdil iz Slovenije so objavljeni na zanesljivem seznamu ponudnikov kvalificiranih storitev zaupanja, ki ga objavlja Evropska komisija.

Kaj je EU digitalno covid potrdilo (DCP)?2021-06-21T13:47:25+02:00

To je enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo, ki bo prebivalcem omogočalo obiskovanje prireditev, lažje prehajanje meja in potovanja. V Sloveniji bo potrdilo dostopno tudi na portalu zVem, za njegovo vzpostavitev pa skrbi NIJZ.

Za dostop do podatkov na portalu zVem pa posameznik  potrebuje (tako kot za dostop do številnih drugih digitaliziranih vsebin državne uprave na primer na eUpravi, eZpiz, eDavki) veljavno kvalificirano digitalno potrdilo (SIGEN-CA, SIGOV-CA, Posta@CA, AC NLB, Halcom CA) ali mobilno identiteto smsPASS.

Zakaj potrebujemo kvalificirano digitalno potrdilo oziroma mobilno identiteto?2021-06-20T17:58:59+02:00

Za varno elektronsko poslovanje z državnimi organi potrebujemo ustrezno sredstvo za e-identifikacijo. Z njim v elektronskem poslovanju izkazujemo svojo identiteto, jamčimo za vsebino elektronsko posredovanih informacij in se tudi elektronsko podpisujemo. V ta namen se uporabljajo kvalificirana potrdila za e-podpis in mobilna identiteta smsPASS.

Tako kot pri poslovanju v fizičnem svetu svojo istovetnost dokazujemo z osebnim dokumentom, tako pri elektronskem poslovanju to storimo s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa mobilno identiteto smsPASS (prek spleta oddamo vlogo, vpogledamo v podatke, pridobimo potrdilo…).

Katera digitalna potrdila poznamo v Sloveniji in kdo jih izdaja?2021-06-11T08:26:47+02:00

Poznamo kvalificirana digitalna potrdila, ki jih skupaj s programsko opremo namestimo na računalnik, in mobilno identiteto, za katero potrebujemo le mobilni telefon.

V Sloveniji kvalificirana digitalna potrdila, namenjena tudi za avtentikacijo, izdaja šest ponudnikov storitev zaupanja, od tega so v storitvi SI-PASS trenutno podprti štirje (trije komercialni in en državni):

 • Ministrstvo za javno upravo – SIGEN-CA in SIGOV-CA
 • Pošta Slovenije, d. o. o. –Pošta®CA
 • Nova Ljubljanska banka, d. d. – AC NLB
 • Halcom, d. d. – Halcom CA
 • Ministrstvo za obrambo – SIMoD-CA (samo za interno uporabo)
 • Rekono d.o.o. – Rekono RSA (še nepodprt v SI-PASS)

Ministrstvo za javno upravo izdaja tudi mobilno identiteto smsPASS, ki je nekoliko enostavnejša za uporabo, saj ne zahteva nameščanja potrdila in programske opreme na delovno postajo uporabnika. Za njeno uporabo potrebujemo le mobilni telefon in uporabniški račun SI-PASS.

Kje bomo državljani lahko dobili potrdilo?2021-06-24T08:28:55+02:00

V naslednjem tednu bodo vsi pacienti z dostopom do zVEM portala (t digitalnim potrdilom ali s smsPass) lahko dostopali do svojih potrdil o cepljenju, testiranju ali prebolelosti.

Za vse, ki so vsaj enkrat cepljeni ali so prebolevniki s še veljavnim statusom prebolevnika (to velja 180 dni), boste v naslednjem tednu (torej po 28. juniju) prejeli potrdilo v fizični obliki na dom na naslov za vročanje iz uradnih evidenc. Potrdilo bomo poslali vsem in s tem vsakemu prebivalcu, ki pogoje za prejem potrdila izpolnjuje, zagotovili potrdilo v pisni obliki.

Najkasneje 1.7. bodo vsi izvajalci testiranja in cepljenja dolžni na željo pacientov (če torej ti ne bodo izrecno rekli, da potrdila ne rabijo) brezplačno izdati EU digitalno COVID potrdilo v okviru storitve testiranja ali cepljenja.

V juliju mesecu bo objavljena še aplikacija, da bomo lahko svoja potrdila nosili s seboj »v telefonu«, torej bomo do njih lahko kot prijavljeni uporabniki dostopali preko zVEM ali pa si bomo QR kodo poskenirali in imeli svojo »digitalno denarnico« vedno pri roki.

Kaj je bistveno za novo potrdilo?2021-06-24T08:24:46+02:00

Slovenija bo v rokih, predvidenih na ravni EU (torej do konca junija) vzpostavila sistem za izdajo EU digitalnega COVID potrdila.

Bistvo novega potrdila je v tem, da so se države članice dogovorile za enoten element potrdila. Gre za tim. QR kodo, ki zagotavlja, da se da preveriti, da je potrdilo podpisano z  zaupanja vrednim potrdilom. Preverjanje te kode se lahko izvede ne glede na to, ali je potrdilo v tiskani obliki (torej na papirju) ali na mobilni napravi.

Čeprav se mu reče digitalno, se torej digitalno ne nanaša na to, da bi ga npr. lahko imeli samo v digitalnih napravah ali da bi ga lahko pridobili samo v digitalni obliki, ampak na dejstvo, da se ga da digitalno preveriti.

Preverijo ga policisti na mejah z aplikacijo, zaradi dogovora vseh držav članic pa lahko na vsaki meji preverijo podpis za vsakega izdajatelja v Evropi. Posamezna država članica namreč seznam tistih, ki lahko potrdilo izdajo, sporoči na skupni seznam in to je bistveni gradnik tega »kroga zaupanja«, ki ga pri izdaji potrdila in preverjanju vzpostavljamo.

Pomembno je opozoriti na vidik varstva osebnih podatkov. Ne glede na to, da se potrdilo uporablja za prehod meja, so na njem še vedno naši zdravstveni podatki. Za zaupanje državljanov je tako pomembno, da se z izdajo potrdila ne vzpostavlja nobena nova zbirka zdravstvenih podatkov: podatki o naših testiranjih in cepljenjih ostajajo še naprej zgolj v državi, ki je potrdilo izdala. Ravno tako pa ni dovoljeno, da se bi ti podatki državljana ob prehodu meje lokalno hranili: ne glede na to, kam greste na dopust, ne bo zabeležke o vaših cepljenjih ali testiranjuh  kjerkoli drugje v EU.

Sistem je odprt tudi za to, da se k njemu priključijo tretje države.

Kako pridobimo EU digitalno COVID (EU DCP) potrdilo državljani Slovenije, ki smo se polno cepili v tujini?2021-07-16T13:04:39+02:00

Oseba status cepljene osebe izkazuje s potrdilom, ki ga je izdala država, v kateri je bila oseba cepljena, in jamči za verodostojnost podatkov o opravljenem cepljenju. Vsaka država ima svoj sistem vnosa podatkov v zdravstvene registre in sisteme za izdajo potrdil. Vnos podatkov o cepljenih osebah v tujini v slovenski elektronski register cepljenih oseb zaenkrat še ni mogoč. Slovenija izdaja EU DCP potrdila le za cepljenja, ki so bila opravljena v Sloveniji, na katerem so izpisani podatki o cepljenju, za katere dodatno jamči QR koda, ki je ni mogoče ponarediti.

Osebe, cepljene v drugih državah, ne glede ali so bile cepljene v državi članici EU ali v tretji državi, izkazujejo cepljenje s potrdilom iz države, v kateri so se cepile.

Osebe, ki so se polno cepile v tujini pridobijo potrdilo od izvajalca cepljenja (potrdilo države, v kateri so se cepili – tiskano ali digitalno, vpis v cepilno knjižico). Vpis v cepilno knjižico lahko opravi izvajalec cepljenja (torej v državi, kjer se je oseba cepila), vendar ta ob prehajanju meja ne zagotavlja vstopa v državo brez napotitve v karanteno (nekatere države cepilnih knjižic ne upoštevajo kot dokazilo za izkazovanje precepljenosti). V nadaljevanju izpostavljamo, da vsaka država določa svoje pogoje za vstop v državo in s tem tudi vrste potrdil, ki izkazujejo izpolnjevanje pogojev PCT. Pogoji za prehajanje meja oz. pogoji za vstop v Slovenijo so dostopni na naslednji povezavi. 

Za spremljanje pogojev vstopa v države članice EU so ažurni podatki dostopni na naslednji povezavi.

Kako je s pridobitvijo EU DCP potrdila za tujce?2021-07-16T13:05:45+02:00

Tujci, ki prebivajo pri nas in imajo  začasno EMŠO-številko ali ZZZS-številko obveznega zavarovanja, lahko pridobijo EU DCP. V kolikor oseba teh identifikatorjev nima, vpis v evidenco cepljenja ni mogoč. Če EU DCP potrdila ne morejo pridobiti zaradi manjkajočih identifikatorjev (EMŠO ali ZZZS), opravljeno cepljenje izkazujejo s potrdilom izvajalca, ki je cepljenje opravil. Več na naslednji povezavi. 

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 sem se cepil v tujini, z drugim odmerkom pa v Sloveniji. Kako je s pridobitvijo EU DCP kot polno cepljene osebe?

Primer: Če je bila oseba cepljena z enim odmerkom v tujini in z drugim odmerkom v Sloveniji bo za opravljeno cepljenje s prvim odmerkom pridobila potrdilo institucije oz. države, v kateri je bila cepljena in za cepljenje z drugim odmerkom v Sloveniji pridobila EU DCP za opravljeno cepljenje v Sloveniji.

EU digitalno COVID potrdilo o cepljenju namesto starega potrdila2021-07-16T13:06:22+02:00

Staro potrdilo o cepljenju je bilo umaknjeno iz portala zVEM. Nadomešča ga EU digitalno COVID potrdilo o cepljenju.

Katera digitalna potrdila poznamo v Sloveniji in kdo jih izdaja?2021-06-10T14:25:16+02:00

Poznamo kvalificirana digitalna potrdila, ki jih skupaj s programsko opremo namestimo na računalnik, in mobilno identiteto, za katero potrebujemo le mobilni telefon.

V Sloveniji kvalificirana digitalna potrdila, namenjena tudi za avtentikacijo, izdaja šest ponudnikov storitev zaupanja, od tega so v storitvi SI-PASS trenutno podprti štirje (trije komercialni in en državni):

 • Ministrstvo za javno upravo – SIGEN-CA in SIGOV-CA
 • Pošta Slovenije, d. o. o. –Pošta®CA
 • Nova Ljubljanska banka, d. d. – AC NLB
 • Halcom, d. d. – Halcom CA
 • Ministrstvo za obrambo – SIMoD-CA (samo za interno uporabo)
 • Rekono d.o.o. – Rekono RSA (še nepodprt v SI-PASS)

Ministrstvo za javno upravo izdaja tudi mobilno identiteto smsPASS, ki je nekoliko enostavnejša za uporabo, saj ne zahteva nameščanja potrdila in programske opreme na delovno postajo uporabnika. Za njeno uporabo potrebujemo le mobilni telefon in uporabniški račun SI-PASS.

V kakšni obliki bo na voljo (kako je za tiste brez telefonov) in kako bo z otroki?2021-06-24T08:28:14+02:00

Potrdilo je polno veljavno na papirju – digitalno v imenu se nanaša na to, da se da digitalno prebrati kodo na potrdilu, ne pa na to, da bi bilo dosegljivo zgolj na mobilnih napravah. Predvidevamo, da bo celo večina Slovencev raje svoje potrdilo natisnila in ga hranila poleg osebnih dokumentov, kot pa tvegala prazno baterijo telefona. Glede na to bodo potrdila za otroke (če jih bodo imeli) lahko prevzeli starši, portal zVEM že danes omogoča dostop do dokumentov za otroke do dopolnjenega 15. leta starosti.

Kaj se bo spremenilo po 1. juliju za naše državljane pri pridobivanju teh potrdil in dokazovanju PCT, predvsem kako je z vnašanjem rezultatov testiranj?2021-06-24T08:27:38+02:00

Glede samega vnosa testiranj in cepljenj ne pričakujemo večjih sprememb. Treba bo, tako kot do sedaj, podatke o testiranjih in cepljenjih v baze eZdravja vnesti čim prej. Podatki o testiranjih in cepljenih so v Centralnem registru podatkov o pacientih v upravljanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki bo izdajatelj DCP. Dostop do potrdila bodo imeli pacienti, izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo testiranja in cepljenja, poseben center za izdajo potrdil na NIJZ, ki bo poskrbel za začetno pošiljanje po pošti.

Proti plačilu se bo kopijo lahko dobilo tudi  na drugih točkah izdaje – lekarnami.

Zakaj je za pridobitev elektronske identitete treba obiskati upravno enoto ali drugo prijavno mesto?2021-06-10T14:24:38+02:00

Z obiskom prijavnega mesta se zanesljivo ugotovi/potrdi identiteta uporabnika. Digitalno potrdilo velja pet let. Pred potekom tega obdobja lahko za novo potrdilo zaprosimo prek spleta, z veljavno identiteto, in takrat ponoven obisk prijavne službe ni več potreben. Zato dejansko prijavno službo obiščemo samo enkrat (upravno enoto, v teh dneh pa prijavne službe za mobilno identiteto smsPASS začasno delujejo tudi na drugih mestih npr. v cepilnih centrih, finančnih uradih in centrih za socialno delo).

V javnosti se pojavljajo pozivi, naj bodo potrdila dostopna samo npr. s kombinacijo ZZZS številke in datuma rojstva, da naj bo v tem trenutku bistveno, da ljudje čim enostavneje pridejo do potrdila. Je to smiselno?2021-07-26T12:41:44+02:00

Epidemija je spremenila dojemanje tega, kaj je za nas kot družbo še sprejemljivo, normalno, vsakdanje. Kljub temu pa je EUD digitalno COVID potrdilo dokument, ki vsebuje zdravstvene podatke. Gre torej za dokument, ki potrebuje in zahteva najvišjo stopnjo zaščite. S pošiljanjem na dom vsem, ki pogoje za pridobivanje potrdila izpolnjujejo do 30.6. in po tem vsakokratnem izpisu pacientu že pri samem testiranju in cepljenju smo zagotovili, da potrdilo pride do vsakega ne glede na njegovo zdravstveno stanje, digitalno spretnost ali željo dostopati do dokumentov na digitalni način.

Pozivam pa vse paciente, naj si zagotovijo dostop do potrdila kjerkoli in kadarkoli s smsPass, saj se bodo na ta način izognili čakanju na mestu testiranja ali cepljenja, razbremenili zdravstvene delavce, predvsem pa sebi tajno omogočili dostop do vrste javnih elektronskih storitev in portalov. Portal zVEM je le eden od njih, omogoča pa dostop do bistveno več zdravstvenih dokumentov kot do zgolj EU Digitalnega COVID potrdila. Izkoristimo priložnost, da se kot družba in posamezniki digitalno opolnomočimo.

Zakaj imamo v Sloveniji štiri, ostale države pa samo tri potrdila – potrdili o testiranju sta pri nas dve, posebej za HAG in posebej za PCR testiranje?2021-06-24T07:56:24+02:00

Zaradi izpisa iz Centralnega registra podatkov o pacientih se v primeru, da bi vsakič izpisali samo zadnje testiranje, kot je potrebno, lahko prišli do primera, da oseba zaradi kasneje narejenega HAG testa ne bi mogla priti do potrdila o negativnem PCR testu, ki pa velja ponavadi dlje (več ur). Iz tega razloga sta dokumenta glede na povezavo dve, vendar je vsebina popolnoma usklajena z evropsko uredbo in se vsebinsko ne razlikuje od potrdil v drugih državah.

Ali je potrdilo mogoče pridobiti in uporabiti takoj po opravljenem testu?2021-06-28T12:23:32+02:00

Izvajalec mora v Centralni register podatkov o pacientu (CRPP) zabeležiti podatke o opravljenem testu. Posebej je potrebno paziti na pravilne identifikacijske podatke pacienta (ZZZS številka ali EMŠO). Podatki se takoj po vnosu obdelajo v informacijskem sistemu. Ob poizvedbi preko portala zVEM ali preko informacijskih sistemov, ki jih uporabljajo izvajalci testiranja, je nato mogoče pridobiti veljavno potrdilo o testu. Potrdilo stopi v veljavo takoj. Čas veljavnosti za prehod čez državno mejo je praviloma 48 ur. Nekatere države priznavajo daljši čas veljavnosti PCR testa (npr.72 ur). Svetujemo, da pred potovanjem pridobite informacije o vstopnih pogojih ciljne države (https://reopen.europa.eu/)

Kakšna je razlika s trenutnim portalom Zvem?2021-06-24T08:26:05+02:00

Novo potrdilo bo dostopno na portalu zVEM in bo tako dopolnilo seznam dokumentov, ki je na njem že na voljo: recepti, napotnice, izvidi, potrdila.

Če ga primerjamo s sedanjimi potrdili (seznamom testiranj, dosedanjim potrdilom o cepljenju), je bistvena razlika prav dodatek QR kode, ki na papirju in v mobilnih napravah zagotavlja, da razlog, zakaj vas morda na kateri meji zavrnejo ali odredijo karanteno, ni dvom v to, ali je potrdilo neponarejeno in ali ga je izdala zaupanja vreden izvajalec zdravstvene dejavnosti. Ne bo potrebe po tem, da svojega zdravnika prosite, če se vam na izpisano zVEM potrdilo še podpiše in ga ožigosa. Ko se boste odpravili na dopust v katerokoli državo EU, ne boste v skrbeh, ali je vaše potrdilo v pravi obliki, ali bo kdo v njega podvomil oz. menil, da vam na njem manjka še kak podatek.

To ne bo pomenilo, da imetnik digitalnega potrdila avtomatsko ima omogočen prost vstop v vse države EU. Še vedno bo treba pogoje, ki jih za vstop predpisuje posamezna država, preveriti pred potovanjem – razlikuje se npr. lahko, ali za vstop zadostuje zgolj hitri test, koliko časa velja, koliko dni po cepljenju, ali zadostuje že prvi odmerek cepiva…. – te omejitve pri vstopu še naprej določa vsaka država članica samostojno. Se pa intenzivne aktivnosti dogajajo tudi na področju, da se države članice poenotijo tudi glede pravil za vstop s ciljem, da bi bil pristop do tega enoten. Upamo, da bo ta dogovor dosežen hkrati z začetkom izdaje potrdil v EU in bo naše poletje brezskrbnejše vsaj s tega vidika, da nam pred potovanjem in rezervacijo teh informacij ne bo potrebno iskati.

Kakšna je razlika med potrdili SIGEN-CA in mobilno identiteto smsPASS?2021-06-10T14:26:01+02:00

Obe prijavni sredstvi omogočata varno prijavo v e-storitve, zato je pri pridobitvi obeh potreben tudi obisk prijavne službe, da se zanesljivo ugotovi identiteta uporabnika. Prav tako je v obeh primerih potrebno sredstvo aktivirati, pri čemer se digitalno potrdilo prevzame prek spleta in namesti v shrambi brskalnika, aktivacija mobilne identitete smsPASS pa se izvede prek spletnega portala SI-PASS. Bistvena prednost slednje je v tem, da ne zahteva shranjevanja v brskalniku ali na primer na pametni kartici, saj za uporabo zadošča že običajni mobilni telefon, zato je tudi dostop do aplikacij možen na vseh platformah, ki podpirajo običajni spletni brskalnik.

Mobilna identiteta smsPASS se uporablja kot prijava na spletna mesta javne in državne uprave prek sistema SI-PASS ter omogoča digitalno podpisovanje z namenskim digitalnim potrdilom SI-PASS-CA v sistemu SI-PASS. Seznam spletnih mest, ki podpirajo prijavo s smsPASS je objavljen na spletni strani SI-TRUST.

Kvalificirana digitalna potrdila se uporabljajo širše kot mobilna identiteta smsPASS, saj se lahko uporabijo tudi neposredno, brez storitve SI-PASS, in sicer tako za prijavo kot za e-podpis, zato omogočajo tudi prijavo v spletna mesta, ki niso povezana s storitvijo SI-PASS.

Je pridobitev in aktivacija smsPASS v primerjavi s pridobitvijo digitalnega potrdila SIGEN-CA hitrejša?2021-06-10T14:26:32+02:00

Uporaba mobilne identitete smsPASS je enostavnejša, saj potrebujemo le mobilni telefon, na katerega ob prijavi prejmemo enkratno geslo v obliki kratkega sporočila SMS za vstop. Za uporabo smsPASS mora uporabnik izpolniti dva pogoja:

 • izkazati svojo istovetnost, tako da se bodisi osebno zglasi na prijavni službi bodisi se prijavi v storitev SI-PASS s kvalificiranim digitalnim potrdilom (če ga že ima) in
 • prek storitve SI-PASS sprožiti postopek pridobitve smsPASS (se registrirati).

Ko sta oba pogoja izpolnjena, je mobilna identiteta smsPASS aktivirana in primerna za uporabo.

Pridobitev smsPASS ob registraciji v sistem SI-PASS (navodila in napotki).

Za pridobitev digitalnega potrdila SIGEN-CA je potrebno za namen osebne identifikacije obiskati upravno enoto, nakar uporabnik od izdajatelja SIGEN-CA prejme kodi, s katerima prek spletnega brskalnika prevzame digitalno potrdilo. Prva koda je  poslana z elektronsko pošto, druga pa s klasično poštno pošiljko. Uporaba kvalificiranega digitalnega potrdila je omejena na osebne računalnike.

Pridobitev digitalnega potrdila SIGEN-CA za fizične osebe.

V koliko dneh po oddaji zahtevka prejmemo potrdilo SIGEN-CA ali smsPASS? Kam dobimo potrdilo?2021-06-10T14:27:12+02:00

– SIGEN-CA: Največ v desetih dneh od odobritve zahtevka za pridobitev (običajno manj kot v enem tednu). Na naslov, ki smo ga navedli v zahtevku, prejmemo avtorizacijsko kodo, po elektronski pošti, ki smo jo navedli v zahtevku, pa referenčno številko. S prejetima kodama kvalificirano digitalno potrdilo namestimo na računalnik.

– smsPASS: Največ v desetih dneh po obisku prijavne službe in sprožitvi postopka za pridobitev smsPASS. Tisti, ki že imajo digitalno potrdilo in dodatno naročajo še smsPASS, postopek opravijo v celoti prek spleta, torej brez obiska prijavne službe, aktivacijsko kodo pa prejmejo s poštno pošiljko v nekaj dneh.

Kako pridobim kvalificirano digitalno potrdilo SIGEN-CA?2021-06-10T14:28:20+02:00

-Kvalificirano digitalno potrdilo lahko pridobijo starejši od 15 let,

-natisnite in izpolnite zahtevek za pridobitev spletnega kvalificiranega digitalnega potrdila za fizične osebe, ki je dostopen na spletni strani SI-TRUST,

-naročite se pri prijavni službi na upravni enoti, na dogovorjen termin na prijavno službo odnesete izpolnjen zahtevek in uradni osebni dokument. Potrdilo je brezplačno, za vse ostalo poskrbijo pri prijavni službi,

-od izdajatelja SIGEN-CA prejmete dve kodi za prevzem potrdila, s katerima prek spletnega brskalnika prevzamete digitalno potrdilo. Kodi sta poslani z elektronsko pošto in s klasično poštno pošiljko.

Kako pridobim mobilno identiteto smsPASS?2021-06-10T14:28:55+02:00

-Mobilno identiteto lahko pridobijo starejši od 15 let,

-potrebujete mobilni telefon,

-na spletni strani Državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST ustvarite uporabniški račun SI-PASS, kjer boste v postopku registracije potrdili svoj elektronski naslov in mobilno telefonsko številko. V obrazcu izberete možnost »Želim pridobiti tudi smsPASS«.

-naročite se pri prijavni službi na upravni enoti ali eni od dodatnih lokacij po Sloveniji, ki začasno opravljajo naloge prijavne službe, na primer finančni uradi in centri za socialno delo (seznam) ali brez predhodnega naročila v enem od cepilnih centrov po Sloveniji (predhodno preverite, ali cepilni center to omogoča). Več o mobilni identiteti smsPASS si lahko preberete na spletni strani SI-TRUST.

Kako je z digitalnim potrdilom in mlajšimi od 15 let?2021-06-21T15:01:18+02:00

Na portalih eUprava in zVem je pooblaščanje urejeno že znotraj storitve. Tako ima posameznik, ki se prijavi s svojim potrdilom, dostop tudi do podatkov o svojih otrocih.

Ali na dodatno vzpostavljenih prijavnih službah lahko uredim potrdilo SIGEN-CA za fizične osebe?2021-06-10T14:29:48+02:00

Ne. Na dodatno vzpostavljenih točkah prijavne službe (nekaterih cepilnih centrih, centrih za socialno delo in finančnih uradih po Sloveniji), lahko oddate le zahtevek za pridobitev mobilne identitete smsPASS. Na nekaterih prijavnih mestih boste zahtevek oddali ustno, na drugih pa s predizpolnjenim obrazcem. V obeh primerih potrebujete veljaven osebni dokument. Po oddaji zahtevka bo referent vaše podatke vnesel v sistem. Ko boste nato na uporabniških straneh SI-PASS sprožili postopek pridobitve smsPASS, bo postopek zaključen in mobilna identiteta smsPASS bo aktivirana, o čemer boste obveščeni tudi po e-pošti.

Ali je za državljana razlika, če vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS odda na upravni enoti ali na enem od začasno vzpostavljenih prijavnih mest?2021-06-10T14:30:18+02:00

Ne, za državljana ni nobene razlike. Tako referenti na upravnih enotah kot referenti na začasno vzpostavljenih prijavnih mestih (centrih za socialno delo, finančnih uradih, cepilnih centrih) bodo sprejeli vaš zahtevek in ob tem preverili vašo identiteto. Podatke iz zahtevka bodo v sistem vnašali zaposleni na upravnih enotah, centrih za socialno delo in finančnih uradih (iz drugih prijavnih služb bodo vloge dnevno posredovane na urade FURS, CSD in UE, kjer bodo zahtevke obdelali).

Zakaj se vzpostavljajo dodatne prijavne službe?2021-06-10T14:30:50+02:00

Na portalu zVem, ki je v upravljanju Ministrstva za zdravje oziroma Nacionalnega inštituta za javno zdravje in na katerem lahko sami pridobimo potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju, bo v kratkem dostopno tudi tako imenovano EU digitalno covid potrdilo oziroma enotno, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo, ki bo državljankam in državljanom omogočalo lažjo mobilnost v okviru držav članic EU.

Za vstop v portal potrebujemo eno od kvalificiranih digitalnih potrdil (SIGEN-CA, SIGOV-CA, Posta@CA, AC NLB, Halcom CA), ki ga namestimo na računalnik, ali mobilno identiteto smsPASS, ki dostop omogoča prek gesla, ki ga v obliki SMS sporočila prejmemo na mobilni telefon.

Ker veliko državljank in državljanov digitalne identitete še nima urejene, pričakujemo s tega naslova izjemno povečan pritisk na upravne enote, ki so doslej edine izvajale naloge prijavne službe za izdajo mobilne identitete smsPASS. Da bi dostop do digitalnih potrdil v čim krajšem možnem času omogočili čim več ljudem, se začasno odpirajo po Sloveniji dodatne prijavne točke, kjer boste lahko oddali vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS.

Kaj je smsPASS, SIGEN-CA, SIGOV-CA, SI-PASS, SI-TRUST?2021-06-10T14:51:30+02:00

Državni center za storitve zaupanja SI-TRUST je ponudnik storitev zaupanja, ki skrbi za storitev SI-PASS in izdaja kvalificirana potrdila SIGEN-CA, SIGOV-CA in mobilno identiteto smsPASS. Deluje znotraj Ministrstva za javno upravo.

Storitev SI-PASS je enotna točka za preverjanje identitete različnih uporabnikov (državljanov, poslovnih subjektov, javnih uslužbencev) ter elektronsko podpisovanje vlog in ostalih dokumentov. Na spletnem mestu SI-PASS si ustvarimo uporabniški račun, ki nam skupaj z veljavnim digitalnim potrdilom SIGEN-CA ali mobilno identiteto smsPASS omogoča poslovanje v virtualnem svetu enakovredno poslovanju v fizičnem svetu, kjer se identificiramo z osebnim dokumentom in lastnoročnim podpisom.

SIGEN-CA za fizične osebe je kvalificirano digitalno potrdilo, ki ga lahko pridobijo fizične osebe.

SIGEN-CA za poslovne subjekte je kvalificirano digitalno potrdilo, ki ga lahko pridobijo pravne in fizične osebe, ki so registrirane za opravljanje dejavnosti.

SIGOV-CA je kvalificirano digitalno potrdilo, ki ga lahko pridobijo zaposleni v državnih organih in drugih organih, ki so neposredni uporabniki državnega proračuna.

 Mobilna identiteta smsPASS je način prijave v SI-PASS, ki s pomočjo enkratnega gesla, poslanega s kratkim sporočilom SMS, omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov in zanesljivo identifikacijo uporabnika pri uporabi e-storitev.

Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za pridobitev potrdila o negativnem testu? Ali je potrdilo mogoče pridobiti in uporabiti takoj po opravljenem testu?2021-07-16T07:21:51+02:00

Izvajalec testiranja mora v Centralni register podatkov o pacientu (CRPP) zabeležiti podatke o opravljenem testu. Posebej je potrebno paziti na pravilne identifikacijske podatke pacienta (ZZZS številka ali EMŠO). Podatki se takoj po vnosu obdelajo v informacijskem sistemu. Ob poizvedbi prek portala zVEM ali prek informacijskih sistemov, ki jih uporabljajo izvajalci testiranja, je nato mogoče pridobiti veljavno potrdilo o testu. Potrdilo stopi v veljavo takoj. Čas veljavnosti za prehod čez državno mejo je praviloma 48 ur. Nekatere države priznavajo daljši čas veljavnosti PCR testa (npr.72 ur). Svetujemo, da pred potovanjem pridobite informacije o vstopnih pogojih ciljne države (https://reopen.europa.eu/).

Potrdilo je mogoče pridobiti največ 8 dni po opravljenem testu.

Evropsko digitalno potrdilo se izdaja za PCR teste ter za hitre antigenske teste (HAG), ki so uvrščeni v seznam medsebojno primerljivih testov EU.

Za ostale teste je mogoče pridobiti samo slovensko potrdilo o opravljenih COVID testih (Seznam testiranj na Covid-19),

Imam potrdilo zdravnika, da sem prebolevnik, EU digitalno COVID potrdilo o prebolelosti pa se ne izpiše. Zakaj?2021-07-05T09:44:58+02:00
Za izdajo EU digitalnega COVID potrdila o prebolelosti v skladu z evropsko uredbo velja kot ustrezen »dokaz« le pozitiven PCR test.
Osebe, ki so imele opravljen le HAG (hitri) test ali jim je bil COVID-19 diagnosticiran le glede na simptome in zaradi bližnjega stika s pozitivno osebo, ne morejo pridobiti EU digitalnega COVID potrdila o prebolelosti.
Opravil sem hitri antigenski test, dobil SMS, rezultati testa so vidni v seznamu testiranj v portalu zVEM. Moje EU digitalno COVID potrdilo o hitrem testiranju pa ne izpiše rezultata tega testa. Zakaj?2021-07-16T07:23:29+02:00

Možni vzroki so:

 •     Test ste opravili pred več kot 8 dnevi (za več kot 8 dni nazaj se EU digitalno COVID potrdilo o hitrem testu ne izpisuje).
 •     Po negativnem testu HAG ste prejeli pozitivni rezultat testa PCR.
 •     Test je bil opravljen s testom HAG, ki ni v skupnem seznamu testov EU.
Izvajalec hitrih antigenskih testov pravilno posreduje negativni rezultat v CRPP in rezultat je prikazan v dokumentu “Seznam testiranj na COVID-19”, vendar EU digitalnega COVID potrdila ni mogoče pridobiti. Kaj je razlog? Kaj mora storiti izvajalec testov, da bo možno izdati digitalno COVID potrdilo?2021-07-16T07:25:04+02:00

EU digitalno COVID potrdilo se izdaja samo za teste, ki so v skupnem seznamu EU. S spremembo Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2, se testi, ki niso v skupnem seznamu, z dnem 1.7.2021 ne smejo več uporabljati.

V slovenskem nacionalnem šifrantu testov imajo takšni testi določeno evropsko šifro (EU šifra za izdajo DCP), ki pomeni, da se priznavajo na območju EU.

Dejstvo, ali je bila ustreznost testa v preteklosti potrjena s strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije, ne vpliva na izdajo in čezmejno priznavanje EU digitalnega COVID potrdila.

Če ima test v slovenskem šifrantu navedeno EU šifro za izdajo DCP, potrdila pa ni mogoče izdati, gre verjetno za tehnično težavo, ki jo prijavite na naslov: podpora@nijz.si.

Če testa ni v slovenskem šifrantu, je potrebno preveriti, ali se nahaja v skupnem seznamu EU.

Če se test nahaja v seznamu EU, je potrebno dopolniti nacionalni šifrant. Podatke o testu in proizvajalcu pošljite na e-naslov: sifranti@nijz.si.

Ali se po cepljenju proti covidu-19 lahko pojavijo krvni strdki?2021-06-07T13:53:32+02:00

Po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19 (cepivo Astra Zeneca, Johnson in Johnson) lahko pride do krvnih strdkov (tromboz), vendar gre za zelo redek zaplet, ki nastopi le pri 1 osebi na 100.000 cepljenih (0,001%). Za primerjavo: pri ljudeh, ki se zaradi covida-19 zdravijo v bolnišnici, krvne strdke zabeležimo v povprečju pri 14% bolnikov.

Mehanizem nastanka krvnih strdkov, do katerih lahko pride po cepljenju z omenjenimi cepivi, je drugačen kot pri »običajnih« trombozah. Krvni strdki po cepljenju nastanejo kot posledica imunskega odgovora organizma na cepivo; tvorijo se protitelesa proti krvnim ploščicam (trombocitom), kar povzroči njihovo pretirano aktivacijo in posledično nastanek krvnih strdkov. Pri tem v krvni sliki zabeležimo zmanjšano število krvnih ploščic (trombocitopenijo). Krvni strdki se pogosteje kot sicer pojavljajo na neobičajnih mestih, kot so možganske vene in vene v trebušni votlini.

Dejavnikov, ki bi omenjeni imunski odgovor napovedovali, (še) ne poznamo, vemo pa, da osebe, ki so že imele težave zaradi krvnih strdkov (npr. venska tromboza, pljučna embolija, možganska kap itd.) ali prejemajo različna zdravila proti strjevanju krvi, niso nič bolj nagnjene k temu zapletu po cepljenju kot osebe, ki krvnih strdkov doslej niso imele.

Jemanje Aspirina ali drugih zdravil proti krvnim strdkom po cepljenju odsvetujemo, saj zapleta s tem ne preprečimo. V primeru, da do zapleta pride, lahko jemanje omenjenih zdravil celo škoduje.

Pomembno je, da zaplet hitro prepoznamo, saj ga znamo učinkovito zdraviti. Če 5 do 28 dni po cepljenju s cepivom Astra Zeneca ali Johnson in Johnson zaznamo simptome, kot so močan in vztrajen glavobol, zamegljen vid, hude bolečine v trebuhu, otekanje ene noge, zasoplost ali bolečine v prsih, je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč. Ob hitri in pravilni diagnozi ter ustreznem zdravljenju je prognoza dobra.

Kljub možni povezavi vektorskih cepiv z omenjenimi zelo redkimi trombotičnimi zapleti še vedno velja, da koristi cepljenja odtehtajo tveganja.

Kdaj in kako se cepijo osebe, ki so že prebolele covid-19?2021-11-30T14:48:10+01:00
Strokovno stališče je, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih 9 mesecih dokazano prebolele covid-19 (izvid o pozitivnem PCR testu), zadostuje en odmerek cepiva proti covidu-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje v skladu s SmPC). V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju. Če je minilo več kot 9 mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje. Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT zaenkrat omogoča izdajo ustreznega digitalnega covid potrdila (DCP) le prebolevnikom, ki so bili z enim odmerkom cepljeni največ do 180 dni od pozitivnega PCR testa; če je minilo več kot 180 dni, morajo za pridobitev DCP prejeti dva odmerka cepiva z dvo-odmerno shemo. Imunsko oslabljene osebe in varovanci v DSO, ki so preboleli covid-19, prejmejo polno cepljenje. Osebe, ki so dokazano zbolele za covidom-19 po cepljenju s prvim odmerkom, naj prejmejo drugi odmerek do 9 mesecev po začetku bolezni.
Ali morajo tudi cepljene osebe v karanteno, če so bile v stiku z osebo s covidom-19?2021-09-28T16:30:49+02:00
Cepljenje s cepivi Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) in Vaxzevria (AstraZeneca) poteka z dvema odmerkoma cepiva, zaščita se vzpostavi 7 dni (cepivo Comirnaty), 14 dni (cepivo Spikevax) oziroma 15 dni (cepivo Vaxzevria) po drugem odmerku. Cepljenje s cepivom Janssen poteka z enim odmerkom, zaščita se vzpostavi 14 dni po cepljenju. Ko je vzpostavljena zaščita, karantena v primeru stika z osebo s covid-19 ni potrebna. Če ste bili v visoko tveganem stiku z osebo s covidom-19 preden se je pri vas vzpostavila zaščita po cepljenju proti covidu-19, je potrebna karantena, ki se ne prekine, tudi, ko je zaščita vzpostavljena.
Tudi po cepljenju še naprej upoštevajte preventivne ukrepe in v primeru pojava simptomov ali znakov covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu…) ostanite doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila
Kakšen je priporočen presledek med odmerkoma pri cepivih, ki imajo dvoodmerno shemo?2021-05-27T09:40:02+02:00

Pripročen presledek med odmerkoma je pri cepivu Comirnaty (Pfizer/BioNTech) 3 tedne, pri cepivu Moderna 4 tedne. Pri cepivu Vaxzevria (AstraZeneca) se zaradi boljše učinkovitosti priporoča presledek 12 tednov (cepljenje z 2. odmerkom Vaxzevria se lahko v skladu z navodili proizvajalca opravi tudi prej, od 4 do 12 tednov po 1. odmerku).

Ali je uživanje aspirina protect 100 mg, uporabljanega za preventivo pred krvnimi strdki, smiselna tudi ob cepljenju proti covidu-19?2021-05-12T15:27:11+02:00
Osebe, ki jemljejo kakršnokoli redno terapijo, naj s tem nadaljujejo oziroma upoštevajo navodila svojega izbranega ali lečečega zdravnika.
Jemanje Aspirina ali drugih zdravil proti krvnim strdkom po cepljenju odsvetujemo, saj zapleta s tem ne preprečimo. V primeru, da do zapleta pride, lahko jemanje omenjenih zdravil celo škoduje. Osebe, ki redno prejemajo zdravila za preprečevanje krvnih strdkov, naj zdravljenja zaradi cepljenja ne prekinjajo.
Ali se lahko udeležim cepljenja proti covidu-19 tudi, če sem trenutno v karanteni?2021-05-04T10:40:16+02:00

Odhod na cepilno mesto ni izjema za prekinitev karantene. Cepljenje se naj prestavi na obdobje po zaključeni karanteni.

Kaj lahko storimo kot posamezniki, da bo pandemija/epidemija čimprej minila?2021-03-03T12:14:44+01:00

Vsak posameznik lahko pomembno prispeva k preprečevanju širjenja virusa. Najpomembnejše je upoštevanje previdnostnih ukrepov, to pomeni vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2m, pravilno nošenje maske, skrb za higieno rok. Zmanjšajmo stike in v primeru bolezni ostanimo doma. Ko bomo na vrsti, se cepimo. Z vsem tem izkazujemo skrb zase in za vse okrog nas.

Kaj želimo doseči s cepljenjem?2021-06-07T13:46:14+02:00

Cilj cepljenja je na začetku predvsem zmanjšati število smrti in število hospitalizacij zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka covida-19 in razbremeniti zdravstveni sistem.

Zakaj je pomembno, da se cepimo? Ali ni dovolj, da se držimo zaščitnih ukrepov?2021-03-03T12:18:32+01:00

Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-CoV-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi.

Kaj pomeni kolektivna imunost? Kako jo lahko dosežemo?2021-03-23T15:26:10+01:00

Kolektivna imunost pomeni posredno zaščito pred nalezljivimi boleznimi, ki nastane, kadar je velik delež prebivalstva imun na okužbo, s tem pa so pred okužbo zaščiteni tudi neimuni posamezniki. Bolezen se namreč v populaciji zaradi večjega dela zaščitenih posameznikov ne more več prenašati, ker se verige prenosov okužbe prekinejo oziroma omejijo. Dosežemo jo lahko s cepljenjem.

Komu je cepljenje namenjeno?2021-06-07T13:25:04+02:00

Cepljenje proti covidu-19 je brezplačno in bo zagotovljeno vsem, starejšim od 12 oz. 18 let (odvisno od cepiva), ki se bodo želeli cepiti, ne glede na zdravstveno zavarovanje. Cepljenje se tudi zagotovi za vse, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji in ne samo za državljane Republike Slovenije. Vrstni red cepljenja določa Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19, ki jo sprejela Vlada Republike Slovenije. Prvi prejeti odmerki cepiva so namenjeni cepljenju najbolj ogroženih skupin – oskrbovancem in zaposlenim v domovih za starejše občane, najbolj izpostavljenim zdravstvenim delavcem, starejšim, kroničnim bolnikom in zaposlenim v kritični infrastrukturi. Ob večanju razpoložljivosti cepiv pa se cepljenje postopoma razširi na vse prebivalce.

Razvoj cepiva je potekal nenavadno hitro. Ali to pomeni, da zato cepiva niso varna?2021-08-18T09:54:54+02:00

Do hitrega razvoja cepiv je prišlo v želji po obvladovanju koronavirusne bolezni, ki je korenito spremenila ves svet. Vsa cepiva morajo iti skozi enake točno določene procese, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije.

Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je bila časovnica strnjena, vendar so bile izvedene vse potrebne faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se nadaljuje tudi sedaj, ko so cepiva že pridobila dovoljenje za promet in so v splošni uporabi. Pravila za registracijo cepiv so za vsa cepiva enaka, podatki o varnosti in učinkovitosti cepiv proti covidu-19 pa so enako verodostojni, kot za druga cepiva.

Kako delujejo cepiva proti covidu-19?2021-03-03T12:26:09+01:00

Cepivo proti covidu-19 izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno imunsko zaščito proti virusu. Z vnosom cepiva v telo vnesemo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo imunski sistem prepozna in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič v stiku z virusom, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19.

Kako učinkovita so cepiva proti covidu-19?2021-05-04T09:49:23+02:00

Tako kot vsa cepiva, tudi cepiva proti novemu koronavirusu ne zagotavljajo popolne zaščite vsem cepljenim. Vsa cepiva, ki so v Sloveniji registrirana, so varna in učinkovita. Pomembno je, da poleg zaščite pred zbolevanjem, vsa cepiva nudijo dobro zaščito pred težkim potekom bolezni.

Ali smo po cepljenju takoj zaščiteni in za nas previdnostni ukrepi ne veljajo več?2021-09-30T09:26:33+02:00
Cepljenje s cepivi Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) in Vaxzevria (AstraZeneca) poteka z dvema odmerkoma cepiva, zaščita se vzpostavi 7 dni (cepivo Comirnaty), 14 dni (cepivo Spikevax) oziroma 15 dni (cepivo Vaxzevria) po drugem odmerku. Cepljenje s cepivom Janssen poteka z enim odmerkom, zaščita se vzpostavi 14 dni po cepljenju. Dokler ne bodo znana nova dejstva, trajanje zaščite po cepljenju proti covid-19 velja neomejeno.

Tveganje za prenos okužbe s strani cepljenih oseb je bistveno manjše kot pri necepljenih, vendar pa ga ni mogoče popolnoma izključiti, zato tudi po cepljenju še vedno upoštevajmo priporočene zaščitne ukrepe in si tako prizadevajmo, da preprečimo morebitno širjenje.

 

Ali lahko drugi odmerek prejmemo v Sloveniji, če smo bili cepljeni v tujini s katerim koli cepivom?2021-04-15T09:38:51+02:00

Osebe, ki so bile cepljene v tujini, lahko prejmejo drugi odmerek cepiva v Sloveniji, v kolikor so bile v tujini cepljene z enim od cepiv, ki so na voljo tudi v Sloveniji. Pri teh osebah se cepljenje opravi, ko bodo na vrsti v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19.

Ali lahko za drugi odmerek prejmem cepivo drugega proizvajalca kot za prvi odmerek?2021-07-09T13:10:12+02:00

V skladu z nacionalnimi priporočili se za drugi odmerek praviloma uporabi cepivo istega proizvajalca. V primeru, da oseba želi nadaljevati cepljenje proti covid-19 z drugim cepivom, naj izpolni izjavo, ki je dostopna na: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/izjava_o_prejemu_druge_vrste_cepiva_za_2._odmerek_cepljenja_proti_covid-19.pdf.

Ali se moramo cepiti tudi proti covidu-19, če smo že bili cepljeni proti gripi?2021-03-03T12:21:04+01:00

Cepljenje proti gripi nas ne zaščiti pred covidom-19, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Med enim in drugim cepljenjem je vseeno priporočljiv razmik 14 dni, a le zato, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov.

Ali je med cepljenjem proti covidu-19 in drugimi cepljenji potreben razmik?2021-10-15T09:19:05+02:00

Med cepljenjem proti covidu-19 in drugimi cepljenji (razen cepljenja proti gripi) je priporočljiv razmik 14 dni, a le zato, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov posameznih cepljenj. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covid-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Kdo nas obvesti o terminu za prejem 2. odmerka cepiva?2021-04-16T10:59:11+02:00

O terminu za drugi odmerek cepiva osebo obvesti izbrani osebni zdravnik ali cepilni center.

Kje se prijavimo na cepljenje, če nimamo izbranega osebnega zdravnika?2021-06-07T13:29:50+02:00

Osebe brez izbranega osebnega zdravnika se za cepljenje proti covidu-19 obrnejo na najbližji zdravstveni dom oziroma cepilni center.

Lahko zaradi cepljenja zbolimo za koronavirusno boleznijo?2021-04-15T09:22:47+02:00

Cepiva proti covidu-19, ki so na voljo v Sloveniji, ne vsebuje virusa SARS-CoV-2 in ne morejo povzročiti bolezni. Če zbolimo po prejemu prvega odmerka cepiva, smo bili najverjetneje okuženi že v času cepljenja in še nismo imeli simptomov ali pa smo se okužili v naslednjih nekaj dneh.

Ali cepljenje pomeni tudi, da virusa ne bomo mogli prenesti na svoje bližnje? Ali previdnostni ukrepi po cepljenju še vedno veljajo?2021-05-04T09:55:33+02:00

Tveganja za prenos okužbe s strani cepljenih oseb je bistveno manjše kot pri necepljenih, vendar tveganja ni mogoče popolnoma izključiti, zato tudi po cepljenju še vedno upoštevajmo priporočene zaščitne ukrepe in si tako prizadevajmo, da preprečimo morebitno širjenje.

Katera potrdila potrebujemo za dokazovanje cepljenosti?2021-05-04T09:58:10+02:00

Po opravljenem cepljenju izvajalec cepljenja izda potrdilo o opravljenem cepljenju. Potrdilo o cepljenju je lahko izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca, vpis v Knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju. Pacienti pa do podatkov o cepljenjih, ki so bili posredovani v elektronski register cepljenih oseb (eRCO) lahko dostopajo tudi z digitalnim potrdilom preko portala zvem.eZdrav.si, kjer lahko potrdilo tudi natisnejo. Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi.

Koliko časa bo cepivo delovalo zaščitno?2021-09-28T16:33:43+02:00
Dokler ne bodo znana nova dejstva, trajanje zaščite po cepljenju proti covid-19 velja neomejeno.
Kako je s cepljenjem oseb, ki imajo oslabljen imunski sistem?2021-03-03T12:31:48+01:00

Osebam, ki imajo oslabljen imunski sistem ali jemljejo imunosupresivna zdravila, svetujemo cepljenje, vendar bo verjetno učinkovitost cepljenja nekoliko manjša.

Kako je s cepljenjem kroničnih bolnikov?2021-06-07T13:34:49+02:00

Kronični bolniki so skupina z večjim tveganjem za težji potek covida-19, zato spadajo med prednostne skupine za cepljenje.

Ali cepiva proti covidu-19 povzročajo neplodnost?2021-07-05T15:22:13+02:00

Trditev, da naj bi bila protitelesa, ki bodo delovala proti novemu koronavirusu, škodljiva pri nastajanju posteljice, je neresnična in jo je ovrglo več medicinskih strokovnjakov. Ženskam zanositve po cepljenju ni potrebno odlagati.

Kako je s cepljenjem nosečnic?2021-10-01T09:13:52+02:00

Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice večje tveganje za hujši potek bolezni, poleg tega pa tudi večje tveganje za zaplete v nosečnosti, kot sta preeklampsija in eklampsija. Pri okužbi z virusom SARS-CoV-2 v nosečnosti obstaja večje tveganje za carski rez, prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčka. Dosedanji podatki kažejo, da je cepljenje z mRNA cepivi v nosečnosti, v času zanositve in dojenja učinkovito in varno. Po cepljenju so bila dokazana protitelesa proti covid-19 v popkovnični krvi in v materinem mleku. Ta protitelesa predstavljajo pasivno zaščito ploda in novorojenčka pred covid-19.

Za nosečnice je priporočljiva uporaba mRNA cepiv, ker je za ta cepiva trenutno na voljo največ podatkov o varnosti in učinkovitosti pri nosečnicah. Če ženska, ki je prejela prvi odmerek cepiva Vaxzevria (AstraZeneca), zanosi, se za 2. odmerek uporabi mRNA cepivo.

Kako je s cepljenjem doječih mater?2021-10-01T09:14:36+02:00

Doječe matere se lahko cepijo proti covid-19. Dosedanji podatki kažejo, da je cepljenje z mRNA cepivi v času dojenja učinkovito in varno. Po cepljenju prehajajo protitelesa proti covid-19 v materino mleko. Ta protitelesa predstavljajo pasivno zaščito za dojenčka, če mati doji.

Ali so cepiva proti covidu-19 varna za otroke?2021-08-19T12:57:55+02:00

Cepivi Comirnaty (proizvajalca Pfizer BionTech) in Spikevax (proizvajalca Moderna) sta odobreni s strani Evropske agencije za zdravila za cepljenje mladostnikov, starih 12 let in več. Cepivi sta varni in učinkoviti.

Otroci, stari 12 let in več, se cepijo po enakih prioritetah kot odrasli (najprej posebej ranljivi kronični bolniki, nato kronični bolniki, nato pa vsi ostali). Glede spremstva za otroke velja tako kot običajno pri drugih cepljenjih (do 15. leta spremstvo staršev ali skrbnikov oz. pisna privolitev).

Ali se lahko cepimo, če imamo alergijo na penicilin? Ali se lahko cepimo, če smo alergični na pike žuželk?2021-03-03T12:32:47+01:00

Da. Ni zadržkov za cepljenje proti covidu-19 pri bolnikih z alergijskimi boleznimi dihal in kože, niti pri bolnikih z anafilaksijo po pikih žuželk, hrani, zdravilih.

Komu cepljenje odsvetujemo in komu svetujemo previdnost?2021-06-07T08:20:36+02:00

Cepiti se ne smemo, če imamo hudo alergijo na sestavine cepiva. Previdnost je potrebna pri dokazani anafilaktični reakciji neznanega vzroka v preteklosti. Pri osebah s hudim akutnim vročinskim stanjem ali akutno okužbo je cepljenje potrebno odložiti.Cepivo Vaxzevria je kontraindicirano pri osebah, ki se jim je po prvem cepljenju s cepivom Vaxzevria pojavil sindrom tromboze s trombocitopenijo. Na podlagi trenutno razpoložljivih dokazov drugi posebni dejavniki tveganja niso bili ugotovljeni (tromboza, tromboflebitis, trombembolija v preteklosti ali v družini torej niso kontraindikacije za cepljenje s cepivom Vaxzevria). Če ženska, ki je prejela prvi odmerek cepiva Vaxzevria, zanosi, se za 2. odmerek lahko uporabi mRNA cepivo (od 4 do 12 tednov po prejetem odmerku cepiva Vaxzevria).

Kakšen naj bo presledek med cepljenjem proti covid-19 in operativnimi posegi?2021-07-09T13:11:38+02:00

Svetuje se nekaj dnevni (največ en teden) presledek med cepljenjem proti covid-19 in operativnim posegom, zaradi lažjega razlikovanja neželenih učinkov od zapletov po operaciji. Oseba po operaciji je lahko cepljena takoj, ko je stabilna.

Ali imajo cepiva kakšne neželene učinke?2021-10-04T09:22:35+02:00

Tako kot pri drugih cepivih in zdravilih, se tudi po cepljenju proti covidu-19 lahko pojavijo neželeni učinki, ki pa so običajno blagi do zmerni in prehodni. Najpogosteje so poročali o naslednjih neželenih učinkih: bolečina, oteklina in/ali rdečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, oteklost bezgavk, ki pa so izzveneli v nekaj dneh po cepljenju. Te reakcije so pričakovane in kažejo, da se je vaš imunski sistem odzval na cepljenje.

Po cepljenju s cepivi proti covidu-19 Vaxzevria in Janssen so poročali o izjemno redkih primerih pojava krvnih strdkov s sočasnim znižanjem števila trombocitov (težki primeri s pretiranim strjevanjem ali krvavitvami po telesu) v prvih 1-3 tednih po cepljenju, večinoma pri ženskah mlajših od 60 let (vendar je to lahko odraz povečane uporabe cepiva v tej starostni skupini žensk). Če se po cepljenju pojavijo hujše zdravstvene težave (zasoplost, bolečina v prsih ali vztrajna bolečina v trebuhu, otekanje nog, vztrajen močan glavobol, zamegljen vid, številne majhne modrice, podplutbe), ali te ne izzvenijo v nekaj dneh, svetujemo, da poiščete zdravniško pomoč.

Po cepljenju s cepivoma Vaxzevria in Janssen so poročali o izjemno redkih primerih sindroma kapilarnega prepuščanja. Če se vam v dneh po cepljenju pojavi hitro otekanje rok in nog ter nenadno povečanje telesne mase, pridružen pa je lahko tudi občutek omedlevice (zaradi nizkega krvnega tlaka), svetujemo, da takoj poiščete zdravniško pomoč.

Po cepljenju s cepivi Comirnaty in Spikevax so poročali o zelo redkih primerih miokarditisa (vnetje srčne mišice) in perikarditisa (vnetje mrene, ki obdaja srce), ki so se pojavili predvsem v prvih 2 tednih po cepljenju, pogosteje po prejemu drugega odmerka in pogosteje pri mlajših moških. Če se po cepljenju pojavijo kratka sapa (zadihanost), palpitacije (občutek razbijanja srca) ali bolečine v prsnem košu, svetujemo, da poiščete zdravniško pomoč.

Ker se pri bolezni covid-19 lahko pojavijo resni zapleti, so koristi cepljenja pri preprečevanju covida-19 večje od tveganja zaradi neželenih dogodkov po cepljenju.

Ali je cepljenje proti covidu-19 obvezno?2021-06-07T13:41:18+02:00

Cepljenje je prostovoljna in individualna odločitev, ki naj temelji na dejstvu, da je mnogo težje preboleti nalezljivo bolezen z vsemi potencialnimi zapleti kot pa je samo tveganje za zaplete po cepljenju, ki so pri sodobnih cepivih izjemno redki. Pri odločanju o cepljenju proti covidu-19 se ne odločamo za ali proti cepljenju, ampak med cepljenjem in boleznijo. To je zlasti jasno med epidemijo, ki pomeni veliko verjetnost zbolevanja vseh.

Ali bo cepljenje potrebno plačati?2021-03-03T12:22:09+01:00

Cepljenje bo brezplačno za vse državljane, ne glede na zdravstveno zavarovanje. Sredstva za nakup cepiv in stroški za izvedbo cepljenja so zagotovljeni iz proračuna Republike Slovenije.

Kako smo zaščiteni pred covidom-19 po prvem prejetem odmerku določenega cepiva?2021-06-07T13:45:26+02:00

Zaščita proti covidu-19 se začne vzpostavljati od 7 do 14 dni po cepljenju s prvim odmerkom, vendar je le delna. Za ustrezno zaščito sta pri doslej registriranih cepivih potrebna dva odmerka v razmiku 3 tednov (cepivo Pfizer/BioNTech), 4 tednov (cepivo Moderna) oziroma 4-12 tednov (cepivo AstraZeneca). Pri cepivu Janssen pa se zaščita vzpostavi 14 dni po cepljenju.

Prejeli smo prvi odmerek cepiva in v naslednjih dneh zboleli s covidom-19. Ali to pomeni, da cepivo pri nas ni učinkovalo? Kako je z drugim odmerkom?2021-09-28T16:35:02+02:00
Če ste zboleli kmalu po prejemu prvega odmerka cepiva, ste bili najverjetneje okuženi že v času cepljenja, pa še niste imeli simptomov ali pa ste se okužili v naslednjih nekaj dneh. Drugega odmerka ne potrebujete takoj, ko mine obdobje izolacije. Osebe, ki so dokazano zbolele za covid-19 po cepljenju s prvim odmerkom, naj prejmejo drugi odmerek do 6 mesecev po začetku bolezni.
Kaj se zgodi, če drugega odmerka cepiva proti covidu-19 ne prejmemo v ustreznem času (v primeru bolezni, pozabljenega termina itd.)?2021-03-03T12:28:03+01:00

Če drugega odmerka cepiva niste prejeli v priporočenem terminu, se prijavite na cepljenje z drugim odmerkom v najkrajšem možnem času. Do prejema drugega odmerka zaščita morda ne bo zadostna.

Ali cepiva proti covidu-19 vsebujejo živ virus?2021-05-04T10:04:26+02:00

mRNK cepivi (cepivo Pfizer/BioNTech in cepivo Moderna) ne vsebujejta virusov, temveč informacijsko RNK v lipidnem mehurčku. Informacijska RNK služi kot navodilo za izdelavo virusne beljakovine S, ki izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno zaščito proti virusu.

Vektorski cepivi (cepivo AstraZeneca in cepivo Janssen) vsebujeta vektor (kemično oslabljen šimpanzji adenovirus, ki ne more povzročiti bolezni). V vektor je vstavljen genski zapis za virusno beljakovino S, ki izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno zaščito proti virusu.

Ali se cepiva lahko vgradijo v našo DNK in jo spremenijo?2021-05-07T10:30:59+02:00

Cepiva proti covidu-19 ne povzročijo spremembe človeškega genoma. Vse nukleinske kisline v cepivih (na osnovi mRNK, adenovirusov, plazmidov) obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da proteini, ki jih tvorijo, sprožijo tvorbo protiteles in telo prične z imunskim odzivom. Cepiva se torej v telesu kmalu razgradijo in ne spreminjajo človeške DNK.

Ali cepiva učinkovito delujejo tudi proti novim različicam virusa?2021-03-03T12:27:11+01:00

Mutacije virusov se pogosto dogajajo in so pričakovane. Strokovnjaki so si enotni, da nas cepiva ščitijo tudi proti novim sevom, vsaj za zdaj.

Ali smo lahko zaradi cepljenja na testiranju pozitivni?2021-05-06T14:01:02+02:00
Cepljenje proti covidu-19 ne more povzročiti pozitivnega rezultata PCR testa ali hitrega antigenskega testa, saj merita prisotnost virusa, v cepivu pa virusa SARS-CoV-2 ni.
Ali se bomo morali po cepljenju še vedno testirati?2021-09-28T16:32:44+02:00
Cepljenje s cepivi Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) in Vaxzevria (AstraZeneca) poteka z dvema odmerkoma cepiva, zaščita se vzpostavi 7 dni (cepivo Comirnaty), 14 dni (cepivo Spikevax) oziroma 15 dni (cepivo Vaxzevria) po drugem odmerku. Cepljenje s cepivom Janssen poteka z enim odmerkom, zaščita se vzpostavi 14 dni po cepljenju. Ko je vzpostavljena zaščita, testiranje ni potrebno, razen če se pri osebi pojavijo simptomi/znaki bolezni.
Ali pozitiven serološki test pomeni, da smo varni pred ponovno okužbo z novim koronavirusom?2021-05-04T10:39:48+02:00

S serološkim testiranjem dokazujemo prisotnost protiteles v krvi. V kolikor so v krvi prisotna protitelesa proti virusu SARS-CoV-2, pomeni, da smo v preteklosti prišli v stik s povzročiteljem covida-19, ne pove pa koliko časa je minilo od okužbe. Virus SARS-CoV-2 poznamo šele kratek čas, zato še vedno ni znano, koliko časa bodo dokazana protitelesa prisotna v krvi, kolikšno zaščito zagotavljajo in ali je možna ponovna okužba, zato zaenkrat velja, da na podlagi serološkega testa ne moremo sklepati na stopnjo zaščite po bolezni ali sprejemati kakršnihkoli odločitev glede cepljenja.

Ali se bo življenje vrnilo v stare tirinice, sedaj ko so na voljo cepiva?2021-06-07T13:49:30+02:00
S postopoma vedno večjo precepljenostjo prebivalcev proti covidu-19 pričakujemo zmanjšanje zbolevanja za covidom-19, manj hospitalizacij in manjšo umrljivost zaradi covida-19. Vrnitev k dejavnostim pred pandemijo bo najverjetneje postopna.
Kako se bo naše življenje spremenilo, ko in če bodo dobro precepljeni starejši, zdravstveni delavci? Bo to razbremenilo bolnišnice? Bi bilo to dovolj za normalizacijo življenja?2021-03-03T12:23:07+01:00

Dobra precepljenost starejših bi zelo zmanjšala število smrti in težkih potekov bolezni in na ta način delno razbremenila bolnišnice oz. zdravstveni sistem. Vendar bodo ukrepi še vedno potrebni, saj bo še vedno veliko ljudi nezaščitenih in bi brez ukrepov lahko številke zbolelih vseeno zelo narasle.

V medijih se pojavljajo nasprotujoča si mnenja in teorije zarote glede koronavirusne bolezni in cepljenja. Ob tem nastaja zmeda in se poraja veliko vprašanj. Kaj naj storimo?2021-03-03T12:23:33+01:00

Zaradi široke uporabe spleta in družbenih medijev je na voljo veliko različnih informacij, tudi na področju koronavirusne bolezni in cepljenja. Niso vse resnične, potrebna je kritična presoja. Informacije pridobivajmo iz kredibilnih in uradnih virov ter od strokovnjakov, ki se s področjem ukvarjajo. Upoštevajmo vsa priporočila za javno zdravje. Poleg tega smo za splošno javnost vzpostavili tudi posebno spletno mesto na NIJZ, na katerem zbiramo ključne informacije o cepljenju in cepivih.

Go to Top