Zdrava prehrana

Kako ohranjamo zdravo in uravnoteženo prehrano?

  • Poskrbimo za zadosten in enakomeren dnevni vnos beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob (za lažjo predstavo: polovico obroka naj predstavljajo sadje ali zelenjava, četrtino meso, ribe, jajca ali drugi mlečni izdelki, četrtino ogljikovi hidrati)
  • Ogljikove hidrate naj predstavljajo predvsem polnovredna žita in izdelki
  • Sveže, lokalno sadje in/ali zelenjavo vključujmo v vsak obrok, če te možnosti nimamo lahko izbiro nadomestimo tudi z zamrznjenim ali šele nazadnje s konzerviranim sadjem in zelenjavo
  • Uporabljajmo predvsem maščobe rastlinskega izvora, predvsem sončnično, oljčno, bučno olje in olje oljne ogrščice oziroma repično olje
  • Ribe uživajmo 1-2x tedensko, če te možnosti nimamo so ustrezno nadomestilo tudi konzervirane ribe
  • Omejimo dnevni vnos soli in sladkorja, hrano poskusimo dosoljevati čim manj, namesto sladkorja pa se občasno poslužujmo medu, ki poleg tega vsebuje še veliko vitaminov in mineralov
  • Ne pozabimo na zadosten vnos tekočine, vode, nesladkanega čaja ali sveže iztisnjenega sadnega soka, ki naj bo razredčen z vodo
  • Dopolnjevanje prehrane z prehranskimi dopolnili ni potrebno. Izjema je vitamin D, ki ga proizvedemo v koži pod vplivom sončnega sevanja. V zimskih mesecih se zato priporoča hrano bogatejšo z vitaminom D, živila živalskega izvora, kot so npr. ribe, jajca, mlečni izdelki in živila obogatena z vitaminom D.

Ker gresta prehrana in telesna dejavnost skupaj z roko v roki, ne pozabite tudi na slednjo. Skušajte jo prilagoditi vašim telesnim zmogljivostim. Med delom vsak dan večkrat poskrbite za aktivni odmor in poskušajte biti skupaj vsaj 30 minut (otroci vsaj 60 minut) zmerno telesno dejavni.