Domov / Aktualno / Neželeni učinki po cepljenju

Neželeni učinki po cepljenju

Cepljenje proti covid-19 se je v Sloveniji začelo 27. 12. 2020, najprej med oskrbovanci in zaposlenimi v Domovih starejših občanov ter med izpostavljenimi zdravstvenimi delavci in sodelavci, nato pa med osebami, starimi 80 let in več.

Najprej se je cepljenje izvajalo le s cepivom Comirnaty, od drugega tedna januarja še s cepivom Moderne. V drugem tednu februarja se je začelo izvajati cepljenje tudi s cepivom AstraZeneca pri osebah, starih 18-65 let (posebej ranljivi kronični bolniki), v skladu s posodobljenimi priporočili glede prednostnih skupin za cepljenje in cepljenje nepokretnih oseb ne glede na starost. V zadnjem tednu februarja se je začelo cepljenje starostnikov, starih 75 let in več. V marcu se je v skladu s posodobljeno strategijo cepljenja proti covid-19 začelo tudi cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Konec marca se je začelo s cepljenjem oseb, starih 70 let in več, v aprilu pa še cepljenje oseb, starih 60 let in več ter kroničnih bolnikov. Zadnji teden v aprilu se je pričelo cepljenje oseb, starih 50 let in več, poleg tega se je v tem tednu pričelo izvajati tudi cepljenje s cepivom Janssen. Od drugega tedna meseca maja je cepljenje proti covid-19 na voljo za vse prebivalce.

NIJZ spremlja izvajanje cepljenja proti covidu-19 v državi na podlagi podatkov o opravljenih cepljenjih, ki jih izvajalci cepljenja posredujejo v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO). Spremljanje neželenih učinkov po cepljenju v Sloveniji podpira Register neželenih učinkov (stranskih  pojavov) pridruženih cepljenju, katerega upravljalec je NIJZ.
V Register neželenih učinkov po cepljenju so podatke dolžni posredovati vsi javno zdravstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe v zdravstveni dejavnosti, ne glede na koncesijo. Zdravniki posredujejo prijave neželenih učinkov preko posebnega modula eRCO po cepljenjih, za katere so podatki že bili posredovani v eRCO.

Poleg tega na NIJZ v Register prejemamo tudi prijave neželenih učinkov po cepljenju od izvajalcev, ki niso vključeni v eRCO, na predpisanih obrazcih po pošti. NIJZ si z Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) izmenjuje zbrane podatke o neželenih učinkih po cepljenju in druge pomembne podatke, ki se nanašajo na varnost, učinkovitost in uporabo cepiv.

V to poročilo so vključeni podatki o prijavah neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19, ki so jih posredovali izvajalci zdravstvene dejavnosti, so vključeni. V skladu z zakonodajo bolniki pošiljajo poročila o domnevnih neželenih učinkih JAZMP v skladu z navodili, ki so objavljena na spletni strani te agencije.

Več informacij o prijavah neželenih učinkov po cepljenju je na voljo na naslednji povezavi.

Vsi neželeni dogodki za cepivo Comirnaty 30
Število prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 (cepivo Comirnaty 30), organski sistemi (n= 13.119)
Vsi neželeni dogodki za cepivo Comirnaty 10

Vsi neželeni dogodki za cepivo Comirnaty 3

Vsi neželeni dogodki za cepivo Comirnaty Original/Omicron BA.1 (PFIZER/BIONTECH)

Vsi neželeni dogodki za cepivo Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (15/15 μg)(PFIZER/BIONTECH)

Vsi neželeni dogodki za cepivo Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (5/5 μg) (PFIZER/BIONTECH)

Vsi neželeni dogodki za cepivo Spikevax (Moderna)
Število prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 (cepivo Spikevax), organski sistemi (n= 1.222)

CEPIVO SPIKEVAX BIVALENT ORIGINAL / OMICRON BA.1 (Moderna)

CEPIVO SPIKEVAX BIVALENT ORIGINAL / OMICRON BA.4-5 (Moderna)

Vsi neželeni dogodki za cepivo Vaxzevria (AstraZeneca)
Število prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 (cepivo Vaxzevria), organski sistemi (n= 8.883)
Vsi neželeni dogodki za cepivo Janssen
Število prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 (cepivo COVID-19 Vaccine Janssen), organski sistemi (n= 1.171)
Vsi neželeni dogodki za cepivo Novavax