Cepljenje proti covidu-19 zmanjša možnost za težji potek in tudi za druge zaplete covida-19, neželeni učinki pa so običajno blagi do zmerni ter prehodni (bolečina, oteklina in/ali rdečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, povečane in boleče bezgavke).

Resni neželeni učinki so izjemno redki. Resna alergijska reakcija se običajno pojavi v nekaj minutah do ene ure po cepljenju. Simptomi ali znaki lahko vključujejo težko dihanje, piskanje ali hropenje, oslabelost, hitro bitje srca, omedlevico, bledico ali otekanje žrela. Pacient mora takoj k zdravniku, ki bo ustrezno ukrepal in nato prijavil neželeni učinek po cepljenju.

Po cepljenju s cepivi Comirnaty, Spikevax in Nuvaxovid so poročali o zelo redkih primerih miokarditisa (vnetje srčne mišice) in perikarditisa (vnetje osrčnika), ki so se pojavili predvsem v prvih dveh tednih po cepljenju (pri cepivih Comirnaty in Spikevax so se pogosteje pojavili pri mlajših moških). Če se po cepljenju pojavijo bolečine v prsnem košu, težko dihanje in/ali občutek razbijanja srca, svetujemo, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč. V prvih dneh po cepljenju s cepivom Spikevax so poročali o nekaj primerih sindroma kapilarnega prepuščanja, ki povzroča uhajanje tekočine iz majhnih krvnih žil (kapilar), kar povzroči hitro otekanje rok in nog, nenadno povečanje telesne mase in občutek omedlevice, nizek krvni tlak. Če se po cepljenju s cepivom Spikevax pojavijo zgoraj opisane težave, nemudoma poiščete zdravniško pomoč.

Koristi cepljenja so (zlasti za osebe z večjim tveganjem za težji potek covida-19) večje kot pa tveganje za resne neželene učinke, ki je izjemno majhno.

Več informacij je na voljo v letaku z osnovnimi informacijami o cepljenju proti covidu-19 na naslednji povezavi.