Tako kot vsako cepljenje, ima tudi cepljenje proti covidu-19 neželene učinke, ki pa so običajno blagi do zmerni in prehodni. V prvih dveh dneh po cepljenju se lahko pojavijo bolečina, oteklina in/ali rdečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, oteklost bezgavk, ki pa običajno izzvenijo v nekaj dneh po cepljenju. Te reakcije so pričakovane in kažejo, da se je imunski sistem odzval na cepljenje.

Cepljenje proti covidu-19 zmanjša možnost za težji potek in tudi za druge zaplete covida-19, poleg tega pa je najpomembnejši ukrep za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Koristi cepljenja so torej večje kot pa tveganje za resne neželene učinke, ki je izjemno malo.

Po cepljenju s cepivoma Comirnaty in Spikevax so poročali o zelo redkih primerih miokarditisa (vnetje srčne mišice) in perikarditisa (vnetje osrčnika), ki so se pojavili predvsem v prvih dveh tednih po cepljenju, pogosteje po prejemu drugega odmerka in pogosteje pri mlajših moških. Če se po cepljenju pojavijo bolečine v prsnem košu, težko dihanje in/ali občutek razbijanja srca, svetujemo, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč.

Po cepljenju s cepivom proti covidu-19 Jcovden/Janssen so poročali o izjemno redkih primerih pojava zelo nizkega števila trombocitov v prvih štirih tednih po cepljenju, pojava krvnih strdkov s sočasnim znižanjem števila trombocitov v prvih treh tednih po cepljenju in pojavu krvnih strdkov v venah v prvih treh tednih po cepljenju. Če se po cepljenju pojavijo hujše zdravstvene težave (zasoplost, bolečina v prsih, otekanje in/ali bolečine nog, vztrajna bolečina v trebuhu, vztrajen močan glavobol, zamegljen vid, zmedenost, epileptični napadi, številne majhne modrice, podplutbe ali krvavitve), ali te ne izzvenijo v nekaj dneh, svetujemo, da takoj poiščete zdravniško pomoč.

V prvih dneh po cepljenju s cepivom Jcovden/Janssen so poročali o izjemno redkih primerih sindroma kapilarnega prepuščanja. Če se vam v dneh po cepljenju pojavi hitro otekanje rok in nog ter nenadno povečanje telesne mase, pridružen pa je lahko tudi občutek omedlevice (zaradi nizkega krvnega tlaka), svetujemo, da takoj poiščete zdravniško pomoč.

Po cepljenju s cepivom Jcovden/Janssen so zelo redko poročali o Guillain-Barrejevem sindromu, redki nevrološki motnji, pri kateri imunski sistem poškoduje živčne celice. Če se pojavita šibkost in paraliza okončin, ki se lahko razširita na prsni koš in obraz, svetujemo, da nemudoma poiščete pomoč.

Po cepljenju s cepivom Jcovden/Janssen se izjemno redko lahko pojavi vnetje malih žil (vaskulitis) s kožnimi spremembami (vnetje krvnih žil v koži, ki lahko povzroči kožni izpuščaj v ravni ali nad ravnijo kože, rdeče lise pod površino kože in modrice). Običajno klinična slika bolezni spontano izzveni ob ustrezni podporni oskrbi.

Več informacij si lahko preberete v Obvestilu za osebe, cepljene proti covidu-19.