Domov / Covid-19 / Covid-19 in telesne dejavnosti

Covid-19 in telesne dejavnosti

Telesna aktivnost je pomemben dejavnik zdravja, na katerega močno vplivajo ukrepi socialnega distanciranja. Sprememba življenjskega sloga, kot posledica fizične omejenosti, karantene in telesne neaktivnosti, lahko povzroči kasnejše vplive na zdravje in dobro počutje prebivalstva.

Redna in primerna telesna dejavnost zmanjšuje dejavnike, ki vplivajo na dovzetnost za okužbe in težji potek bolezni covida-19, kot so pojavnost bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka, preprečuje in zmanjšuje povišano telesno težo, obenem pa krepi imunski sistem in izboljšuje splošno kakovost življenja. Fizična neaktivnost je povezana s številnimi škodljivimi učinki, vključno z izgubo aerobne kondicije, mišično-skeletnega sistema in upadom kognitivnih sposobnosti.

  • Za otroke in mladostnike se priporoča vsaj ena ura zmerne do visoko intenzivne telesne dejavnosti vsak dan v tednu. Večji del telesne dejavnosti naj predstavljajo aerobne aktivnosti, vsaj trikrat tedensko mora biti telesna dejavnost visoko intenzivna in vsaj trikrat tedensko mora telesna dejavnost zajemati tudi vaje za mišično moč in kosti.
  • Odrasli za krepitev in ohranjanja zdravja potrebujejo vsaj 150 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti na teden, ki jo lahko nadomestijo tudi s 75 minutami visoko intenzivne aerobne telesne vadbe na teden. Poleg tega se za odrasle priporoča tudi, da vsaj dvakrat tedensko izvajajo vaje za mišično moč in vzdržljivost. Za odrasle po 65. letu starosti se poleg tega priporoča tudi, da v svojo tedensko telesno dejavnost vključijo še vaje za ravnotežje, ki naj jih izvajajo vsaj trikrat tedensko.
  • Za starejše osebe (starejši od 65 let) je priporočljiva redna zmerno intenzivna telesna dejavnost vsaj 30 minut dnevno.
  • Priporočljivo je, da ob primeru simptomov okužbe začasno prenehamo z vadbo, in po preboleli bolezni telesno dejavnost postopoma stopnjujemo, da pridemo na stopnjo vzdržljivosti pred boleznijo.
  • Izogibajmo se dolgotrajni naporni vadbi, saj lahko ta v nasprotju z zmerno intenzivno vadbo kratkotrajno celo zmanjša odpornost na virusne in druge okužbe.

Vsekakor je priporočljiva kakršnakoli telesna dejavnost. Poleg omenjenih koristnih dejavnikov, s telesno dejavnostjo pozitivno vplivamo tudi na duševno zdravje, zmanjšujemo tesnobo, stres in depresijo, kar nam posledično omogoča lažje spopadanje z stiskami, kakršno predstavlja epidemija covida-19.

Več nasvetov in priporočil o telesni dejavnosti:

https://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/moj-zivljenjski-slog/telesna-dejavnost

https://www.nijz.si/sl/priporocila-glede-telesne-dejavnosti-novi-koronavirus-sars-cov-2

Viri:

A.Woods  J, T. Hutchinson N., K. Powers S, et al. The COVID-19 pandemic and physical activity. Sports Medicine and Health Science. 2020; Volume 2, Issue 2, 55-64. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666337620300251

Dwyer M. J., Pasini M, De Dominicis S, Righi E. Physical activity: Benefits and challenges during the COVID-19 pandemic. Wiley public health emergency collection. 2020; 30(7): 1291-1294. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7323175/

WHO. 2010. Global Recommendations on Physical Activity for Health. E-gradivo.